11 серпня, 2022

Виставка ґобеленів Тетяни Сосуліної

Тетяна Сосуліна на виставці. (Фото: Олександр Костирко)

ЧЕРКАСИ. – 4 серпня у ґалерії „ART ФІЗЕР“ відкрито персональну виставку ґобеленів Тетяни Сосуліної „Душа“. Мисткиня народилася на Київщині, в Черкасах вже понад 30 років викладає у Черкаській художній школі ім. Данила Нарбута.

Художниця представляла свої твори на обласних, всеукраїнських і міжнародних виставках у Львові, Києві, Каневі, Черкасах, Запоріжжі, Полтаві, Польщі.

Але не тільки ткацтво стало покликанням Т. Сосуліної. Вона виконала художнє оформлення кількох книжок й серед них – спомини Миколи Сніжка про Василя Симоненка, три збірки поезій Олександра Діхтяренка. У 2008 році вийшла збірка її поезій „Мрію бути“.

Мистецтво ґобеленів виникло у Франції, коли там відкрилася королівська мануфактура братів Ґобеленів. Її засновник Жіль Ґобелен заснував у передмісті столиці фарбувальню для шерсті та бавовни. Його спадкоємці додали килимову ткальню-майстерню. Твори мануфактури йшли на оздоблення королівських палаців і на подарунки вельможам та дипломатам. Спочатку ґобелени називали шпалерами. Тоді ж з’явилися шпалери, які виготовляли з використанням золотої і срібної нитки. Їх ткали у місті Арасі, а тому назвали арасами.

Ґобелени Тетяни Сосуліної.

Т. Сосуліна влаштовує в містах України і за кордоном виставки, яким дає назви серій показаних ґобеленів: „У пошуках гармонії душі“, „Частинка любови“, „Шевченкіяна Тетяни Сосуліної“, „Моя Україна“, „В осерді часу“, „Вічне“. Її твори і справді прославляють вічну красу України, її природи і людей.

Тетяна Сосуліна працює в техніці розпису тканин, ручного ткацтва, графіки, живопису. Вона не лише художниця, що відтворює кольором свої відчуття на площині, вона ще й художник слова. У 2008 році вийшла збірка її поезій „Мрію бути“, з якою кожен охочий має змогу ознайомитись на діючій виставці.

„Частинка любови“ відкриває для відвідувачів нашого Музею неперевершене поєднання колористичних барв та різноманітної фактури тканини. Ґобелени мисткині гармонійно акумулюють у собі новаторську ідею та глибинне пізнання народної традиції. Джерелом натхнення для художниці є мотиви творчости відомої Марії Приймаченко, Шевченківська тематика та пейзажі рідного краю.

Коментарі закриті.