1 вересня, 2022

Рустем Скибін – мистець і патріот

Вироби майстра. (Фото: Олександр Вівчарик)

Рустем Скибін – кримськотатарський художник-кераміст, заслужений майстер народної творчості України, голова громадської організації „Ель Чєбєр”, член міжнародної фундації Мікеланджело – майстрів декоративно-прикладного мистецтва. Я давно особисто знаю Рустема, став щасливим власником його унікальних виробів. Мріяв поїхати до мистця в Крим, щоб на власні очі побачити, як він творить таке диво. Але 2014 року почалася російсько-українська війна, Рустему довелося переїхати до Києва, де ми зустрілися в його майстерні. Він розповів:

„Я народився 1976 року в Самарканді, куди 1944 року мої бабуся і дідусь були депортовані як кримські татари. 

У Самарканді закінчив училище мистецтв за спеціяльністю художник-педагог. Ходив по майстернях і засвоював ремесло народних майстрів“. 

Рустем Скибін.

У 1996 році родина Скибінів повернулася до Криму. Рустем влаштувався на підприємство з виробництва кераміки в Симферополі головним художником, освоїв технологію виробництва кераміки, а 1999 року познайомився зі своїм учителем – художником-мистецтвознавцем Мамутом Чурлу. Той ознайомив Рустема з традиціями кримськотатарської орнаменталістики, відкрив йому шлях до рідного, національного. І він почав переносити народні орнаменти на кераміку. Паралельно шукав свій стиль і технологію. Вже 2000 року виставив власні роботи на виставці в союзі художників. Саме тоді з’явився його власний фірмовий стиль поліхромного розпису керамічних виробів, що продовжує традиції кримських татар. Цей стиль офіційно зареєстрований, тож у Криму вже 6-7 підприємств працюють з кримськотатарським орнаментом у такому стилі. Узагалі, він став візитною карткою кримськотатарської кераміки.

„Коли Росія анексувала Крим, я зрозумів, що мушу їхати, що не зможу жити в окупації, – згадує Рустем. – Вивіз родину до Києва, думав, що це – тимчасово. Допомагав внутрішньо переміщеним особам з півострова. Але невдовзі дійшов висновку, що опір окупантам має бути також інформаційний і культурний. З того часу я почав займатися і активною громадською діяльністю. Дуже допомогла в цьому організація „Ель Чєбєр” (Країна майстрів), яку я заснував того ж 2014 року. До того це була моя студія в Криму, в якій я викладав, тобто, по суті, теж вів громадську діяльність. Зараз з її допомогою втілюю в життя напрацьовані проєкти. Організація – чимала, і до її складу входять не лише кримські татари.

Ми брали участь в акціях, організовував виставки, на яких розповідали про кримськотатарський народ, його традиції і культуру. Виїздили з проєктами і за кордон. Під керівництвом  мистецтвознавця Георгія Браіловського розповідали не тільки про кримськотатарську, а й про українську культуру в Туреччині, Лівані, Латвії, Румунії, Угорщині. Також виставки були у Страсбурзі, Польщі, Франкфурті-на-Майні“.

За ці роки здійснено чимало інших проєктів – це  видавництво, в якому були видруковані розмальовки для дітей авторства Скибіна, реконструкція кримськотатарського костюма, архітектурний парк „Крим”, який створюють у Києві на Троєщині, виготовлення марок спільно з „Укрпоштою”, карбування монет Національним банком України (на одній використано його орнамент), виставки „Прапор і герб кримськотатарського народу” в музеї Івана Гончара, в Історичному національному музеї, в мистецькому Арсеналі, в Українському домі та Кримському домі. Допомагав і в створенні розділу „Депортація кримських татар. 1944 рік” у музеї Другої світової війни в Києві. 

За проєктом „Шлях/Yol” українцям розповіли про багатовікову історію і культуру кримськотатарського народу та історичні зв’язки материкової України і Кримського півострова. Організація „Ель Чєбєр” подала його на конкурс Українського культурного фонду, який надав на здійснення проєкту понад 8 млн грн.  Художнім куратором цього проєкту став відомий художник Влодко Кауфман. У ньому брали участь 15 кримськотатарських команд і громадських організацій.

Після 24 лютого  Р. Скибін  показав себе справжнім громадянином України, долучився до евакуації людей, придбав два мікроавтобуси, які передав у військові підрозділи. Також купив електрогенератори для військових.

Наразі у Київській картинній ґалерії майстер презентує виставку постерів.

Придбати вироби Р. Скибіна можна в Києві у салоні на Хрещатику. Продають їх в Українському домі, а також у Кам’янці-Подільському. Купити їх можна ще на сайті rustemskybin.com. 

Коментарі закриті.