20 вересня, 2019

Як ожило українське кіно

Старшого віку читачі „Свободи“ пам’ятають часи‚ коли про українське кіно вони й гадки не мали. Тепер стало інакше: практично щомісяця можна побачити новий фільм з України в закордонних культурних центрах. У 2014-2019 роках у прокат вийшли 110 вітчизняних повнометражних фільмів, було знято 173 фільми, а державне фінансування української кінематографії збільшилось з 63.1 млн. грн. до 505.9 млн. грн. Позитивна динаміка: 2011 року в українських кінотеатрах показали лише один фільм українського виробництва‚ а 2017 року зняли вже 47 фільмів за часткового фінансування держави. У 2018 році вийшло 46 українських стрічок. Усі їх частково профінансувала держава.

Важливою подією для функціювання українського кіно став ухвалений у березні 2017 року закон „Про державну підтримку кінематографії“, згідно з яким українські документальні, просвітницькі, анімаційні, дитячі, авторські та дебютні фільми змогли претендувати на повне державне фінансування виробництва.

Українські фільми здобули нагороди з найпрестижніших кінофестивалів світу. Картина режисера Сергія Лозниці „Донбас“ отримала в Каннах нагороду за найкращу режисерську роботу‚ а фільм „Жінка на війні“ – нагороду за найкращу музику разом з державною премією Каннського кінофестивалю „Золота залізниця“. Фільми українського виробництва були висунуті на здобуття премії „Оскар“. Серед визнаних глядачами фільмів „Позивний Бандерас“‚ комедія „Скажене весілля“‚ фантастична стрічка „Бобот та енерґія Всесвіту“‚ „Кіборґи: герої не вмирають“‚ „Сторожова застава“, „Dzidzio Контрабас“ та інші.

Водночас, найбільш касові українські фільми приводять в кінотеатри лише 300-400 тис. глядачів. За даними Держкіно, в Україні працює 177 кінотеатрів із загальною кількістю 512 екранів. Для порівняння, у Британії у 2017 році було 4‚300 екранів.

Важливим кроком для розвитку кінематографії мало б стати приєднання України до Европейського фонду підтримки спільного кіновиробництва і прокату кінематографічних та авдіовізуальних робіт („Еврімаж“), створеного при Раді Европи у 1988 році. У 2018 році „Еврімаж“ підтримав заявку України на приєднання до кінофонду. 14 січня 2019 року Президент України Петро Порошенко зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт про приєднання України до цього фонду, розроблений Державним аґентством України з питань кіно й Міністерством культури України. Але у Верховній Раді не знайшлося достатньої кількості голосів. Настав час розглянути закон про державну підтримку кінематографії, зокрема про часткове повернення витрат кіновиробникам, що знімають в Україні‚ затвердити достойне фінансування галузі, ратифікували угоду про спільне виробництво з Канадою.

Існує думка, що сучасне українське кіно надто героїчне. Звісно‚ фільми формують український культурний контекст. Але треба створювати й власні комедії.

Кіно для юних глядачів поступово переходить від казки до пригоди. У багатьох фільмах йдеться про проблеми сім’ї та можливості їх подолання. Повертаються фільми, що мають основою клясичні літературні твори.

Закордонне українство може підтримати кінематографію України не лише відвідуванням кінопоказів. Дієвою формою стали кінофестивалі українського кіно в Канаді‚ Ізраїлі‚ інших державах.

12 вересня Україна святкувала День українського кіно та 25-річчя Довженко-центру і з цієї нагоди було відкрито довгоочікуваний Музей кіно‚ який розповідає про те‚ як українське кіно свого часу вийшло на міжнародний ринок. Тепер є нагода поновити колишню славу.

Коментарі закриті.