27 вересня, 2019

До мети вже близько. До чиєї?

Партія „Слуга народу“‚ здобувши у Верховній Раді  депутатську більшість‚ зформувавши однопартійний уряд і маючи можливість ухвалювати рішення без представників інших політичних сил‚  повідомила‚ що з 1 жовтня 2020 року в Україні запрацює вільний ринок землі – попри ту обставину‚ що понад 70 відс. громадян країни виступають проти приватизації земель сільскогосподарського призначення. Причина неприйняття – люди не вірять‚ що ця преважлива реформа‚ котру влада нібито досить переконливо обґрунтовує теоретично‚ на практиці відбуватиметься на засадах справедливости і процес буде абсолютно прозорим.

Виступаючи 19 вересня на присвяченій цьому питанню конференції‚ Прем’єр-міністер України Олексій Гончарук намагався заспокоїти громадську думку з приводу різних страхів: мовляв‚ продаж-купівля йтиме через відкриті публічні торги‚ діятиме чітке антимонопольне законодавство‚ згідно з яким в одних руках не може бути сконцентрована площа понад 15 відс. в межах области‚ і понад 0.5 відс. – в межах країни.

Скептиків ця арґументація не влаштовує‚ адже з неї випливає‚ що семеро осіб можуть скупити всю землю в області. Відлякує українців і те‚ що за скасування мораторію на продаж землі активно аґітують західні організації‚ зокрема Міжнародний валютний фонд. А це часом не означає‚ що унікальні українські чорноземи опиняться в руках закордонних лятифундистів? Втім‚ не кращий варіянт – власні величезні аґроголдинґи‚ які розростаються за рахунок дрібного фармерства й доводячи до остаточного занепаду українське село.

Всеукраїнська Аґрарна Рада до цих сумівів додає нагадування‚ що в Україні триває війна‚ значна частина території контролюється путінською Росією‚ і якщо дозволити продавати землю чужинцям‚ то російські олігархи‚ маючи пашпорти країн Европейського Союзу‚ США та Великобританії‚ зможуть через вільний продаж землі окупувати всю Україну. Тому заборона чужоземним громадянам володілити українською землею має бути прописана в Конституції.

Усі ці занепокоєння поділяють Асоціяція фармерів і приватних землевласників країни‚ Аґро-продовольча Рада‚ Аґрарний союз України‚ партія „Батьківщина“.  Вони наголошують‚ що земельна реформа повинна відбутися в національних інтересах – в інтере­сах збагачення українського селянства‚ територіяльних громад. Для цього держава передусім зобов’язана надати фармерам фінансову можливість для викупу так званих паїв.

Якоюсь мірою сумніви і тривоги розвіяв Президент Володимир Зеленський‚ запевнивши: „У моделі, яку ми пропонуємо з урядом, купувати або продавати землю зможуть тільки українські громадяни й українські компанії. Страшилки про китайців, арабів чи іноплянетян, які вивезуть нашу землю вагонами, — це маячня“.  Він нагадав‚ що Україна в цому питанні не повинна бути подібною до Північної Кореї чи Венесуелі‚ чи Куби‚ де нема вільного ринку землі. На його думку‚ є лише одне завдання – „ знайти оптимальну модель, від якої виграють прості українці“.

Побажаймо його і Україні успіху в цьому.

Коментарі закриті.