1 листопада, 2018

Цю хибу треба здолати

Колись давно‚ ще в радянські часи‚ київський сатиричний журнал „Перець“– було це за редакторства талановитого гумориста Федора Маківчука – вмістив маленьку і страшненьку історію. Розмовляють двоє десятирічних хлопчиків‚ й один другому каже: „Пити я вже давно покинув‚ а от покинути курити – ніяк не вдається“.

За цим моторошним жартом донині ховається велика соціяльна проблема. Людство нібито цивілізоване‚ а тютюнопаління досі псує здоров’я і вкорочує віку мільйонам людей. Соціологія цього питання – більш ніж сумна. На нашій плянеті палять цигарки щонайменше 1.3 млрд. осіб. За одну секунду випалюється 300 тис. цигарок. Куріння спричинює 6 відс. смертей усьому світі‚ щорічно від цього вмирає 3 млн. курців. Це також є причиною збільшення кількости серцево-судинних захворювань. Тривалість життя курців на вісім-10 років коротша‚ ніж у тих‚ хто не палить цигарок. Серед курців 80 відс. страждає хронічними хворобами шлунку.

Куріння заподією великої шкоди всім, але особливо – молодим людям, організм яких знаходиться в процесі статевого дозрівання. 

З огляду на всі тривожні факти‚ куріння є не лише особистою проблемою кожної людини окремо, але й гострою світовою проблемою, з якою пов’язане майбутнє всього людства. Й було б дивно‚ якби з цим небезпечним явищем не велося ніякої боротьби. У США і майже в усіх европейських країнах діють досить суворі антитютюнові кампанії. В Італії‚ Великобританії‚ Бельгії за куріння в громадських місцях передбачено значну грошову кару; у Голяндії підліткам‚ котрі не палять цигарок‚ щомісяця виплачують по 200 дол.; в Канаді курити заборонено у всіх державних установах країни, курці не мають права з’являтися з сигаретою на службі, на летовищах і залізничних санціях. Попільниці зникли з бар і ресторанів. Тютюновим компаніям не дозволяється бути спонзорами спортивних змагань. В одному маленькому турецькому селі заборонено курити дорослим, щоб не подавати негожий приклад діятм і підліткам. Порушник сільського указу віддає мішок цукру чи мішок борошна бідним. 

А що в Україні? Результати здійсненого у вересні соціологічного опитування свідчать‚ що серед молоді віком від 14 до 17 років цигарки палять 15 відс.; а серед 18-20-річних таких – понад 21 відс. Але коли взяти до уваги‚ що молоддю в Україні вважаються особи віком від 15 до 34 років‚ то загалом у цій категорії цигарки палять майже 40 відс. юнаків і понад 25 відс. дівчат. Також за підсумками дослідження виявилося‚ що молодь в країні постійно бачить рекляму сигарет – як в електронних засобах масової інформації‚ так і на вулицях‚ у вітринах крамниць.

А при цьому в Україні дуже низькою залишається ціна на цигарки. Тільки від 1 січня 2019 року середній пакуночок цигарок коштуватиме 36 грн. І це вже буде крок в напрямі дотримання однієї з обов’язкових умов евроінтеґрації.

Проте не меш важливиму в подоланні цієї неабиякої хиби є широка й ефективна загальногромадська боротьба з тютюнопалінням. Активістам цієї боротьби радимо пам’ятати судовий вирок учасникові експедиції Колюмба‚ затятому курцеві Родріґові де Хересові: „Тільки диявол може наділити людину здатністю випускати дим з ніздрів“.

Коментарі закриті.