1 листопада, 2018

АМЕРИКА І СВІТ

Забракло пива спраглим морякам

РЕЙКЯВІК, Ісляндія. — В кількох барах в центрі Рейкявіку забракло пива спраглим морякам та морським піхотинцям США, котрі прибули до порту 20-21 жовтня, перед початком військових навчань НАТО. Деяким власникам ресторанів вдалося позичити пива в сусідніх барах, які мали більший запас. Місцеві ресторани не сподівалися на такий великий приплив гостей до столиці: 6,000-7,000 моряків і морських піхотинців. Ці навчання, під назвою „Трайдент Джанкчир”, відбуваються від 25 жовтня до 23 листопада більшістю в Норвегії, але також включають повітряні й морські простори Норвегії, Швеції та Фінляндії. В них беруть участь 50 тис. осіб з 31 країн світу, понад 10 тис. військових машин, 250 літаків та 65 суден. („Iceland Magazine”)

Столтенберґ: Грузія буде в НАТО

БРЮСЕЛЬ. — Грузія одного дня стане членом альянсу‚ сказав Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ через 10 років після того‚ як ця організація вперше обіцяла Грузії членство. „Двері НАТО залишаються відкритими”, – сказав Є. Столтенберґ 3 жовтня після закінчення зустрічі міністрів оборони НАТО і Грузії, де він головував. У 2008 році, на вершинній зустрічі в Букарешті, альянс погодився‚ що Грузія евентуально стане членом НАТО. Генеральний секретар сказав, що союзники НАТО „повторили свою повну підтримку суверенітетові, безпеці й територіяльної цілісності Грузії” і закликали Росію „закінчити свої визнання Абхазії та Південної Осетії і відтягнути свої війська з тих реґіонів Грузії”. Грузія, яка має 3.7 млн. населення, вела коротку війну з Росією у серпні 2008 року, і постійна військова присутність Москви на території країни збільшує напругу в реґіоні. Прем’єр-міністер Росії Дмитро Медведєв сказав у серпні 2018 року, що пляни надати членство Грузії є „абсолютно безвідповідальними” і „загрозою для миру”. („Radio Free Europe/Radio Liberty”)

Три кандидати на місце Анґели Меркель

БЕРЛІН. — Канцлер Німеччини Анґела Меркель оголосила 29 жовтня, що вона відійде від провідництва своєї партії на конвенції в грудні, але залишиться на посаді канцлера до наступних виборів у 2021 році. Це сталося внаслідок двох програних на місцевих виборах у жовтні її Християнської Демократичної Спілки (ХДС). Вона додала 30 жовтня, що плянує зосередитися на керуванні державою. Її наступник на пості голови ХДС зможе або закріпити позицію партії як центристську силу, або зробити її більше консервативною для здобуття голосів виборців, котрі відійшли до правої партії Альтернативи для Німеччини. Вже зголосилися три кандидати на голову ХДС; всі вони є більш консервативні‚ ніж А. Меркель. Багато аналітиків думають, що зміни спричинені її заявою‚ можуть довести до зміни уряду ще перед 2021 роком. („The Wall Street Journal”)

Вшанували жертв трагедії 

ПІТСБУРҐ, Пенсильванія. — Єврейська громада Пітсбурґу 30 жовтня почала хоронити жертви трагедії, які згинули 27 жовтня з рук 46-літнього Ґреґорі Баверса, котрий постріляв їх в синаґозі. Вигукуючи антисемітські гасла, він вбив 11 осіб і поранив шістьох, серед них чотирьох поліцаїв‚ котрі прибули на місце злочину. Тисячі осіб прийшли на похоронні відправи. Увечорі прибув Президент Дональд Трамп з дружиною Меланією, і вони запалили свічки пам’яті за жертвами цього найгіршого антисемітського нападу в історії США. Разом з ними були донька президента Іванка та її чоловік Джаред Кушнер, а також Посол Ізраїля Рон Дермер. Сотні осіб демонстрували проти президента, кажучи‚ що його войовничі слова й тон спровокували вбивцю, котрого поліція поранила й заарештувала. Прокуратура розглядає можливість вимагати кару смерти для нього. Демократичний посадник міста Бил Педуто й губернатор Пенсильванії Том Волф не хотіли зустріти президента. Пізніше президентська пара прибула до шпиталю, де відвідали поранених жертв стрілянини. („Associated Press”)

Трамп приймає тавро „націоналіста”

ВАШІНҐТОН. — Президент Дональд Трамп твердо оборонив свій статус як націоналіста в ексклюзивному інтерв’ю на консервативній телепрограмі, якою провадить Лора Інґрегем. Ліберальні критики гостро скритикували президента після того, коли під час промови у Гюстоні 22 жовтня він заявив „Я є націоналіст”. Вони кажуть, що Д. Трамп пов’язує себе з таким расистами як білі націоналісти й нацисти. Виступаючи на програмі 29 жовтня, президент пояснив, що концепція націоналізму є цілком окрема від расизму. На запитання ведучої, чи він хоче вияснити свої коментарі на цю тему, Д. Трамп відповів: „Ні, я не мушу вияснювати. Це означає, що я люблю свою країну”. Він продовжував: „Я люблю цю країну і я називаю це націоналізмом. Я називаю себе націоналістом і не бачу жадного іншого побіжного значення в тому”. („Fox News”)

Признався у вбивстві пацієнтів

ОЛЬДЕНБУРҐ, Німеччина. — Німецький медик признався 30 жовтня у суді, що він спричинив смерть принаймні 100 пацієнтів у двох шпиталях Німеччини в 2000-2005 роках. 41-літній Нієльс Гейґель вже відбуває шість дожиттєвих вироків‚ які довели слідство до інших випадків, коли пацієнти під його опікою вмирали. Він признався, що давав пацієнтам неприписані наркотики, а відтак старався врятувати їх коли вони вже були на грані смерти. Остаточне число жертв‚ мабуть‚ не буде встановлене, тому що деякі тіла були спалені. Жертви були віком 34-96 років. Поліція сказала, що співробітники та лікарі, котрі працювали з медиком, повинні були висвітлити його вчинки скоріше. Прокуратура тепер готує справу проти працівників двох шпиталів, де Н. Гейґель вбивав своїх пацієнтів. („United Press International”)

Обама: „Пам’ятайте‚ хто розпочав це”

ЛАС-ВЕҐАС, Невада. — Колишній Президент Барак Обама приписав собі кредит за „економічні чуда”, які трапляються за президентства Дональда Трампа. Виступаючи 22 жовтня перед демократами Невади, Б. Обама скритикував свого наступника, не називаючи його імени. „Коли чуєте все це говорення про економічні чуда тепер, пам’ятайте‚ хто розпочав це!” – сказав він. („The Washington Times”)

У США хочуть третю партію

ПРІНСТОН, Ню-Джерзі. — Відома компанія опитувань „Ґелуп” оприлюднила 26 жовтня висліди свого опитування про думки американців щодо потреби третьої поважної політичної партії. Більшість респондентів (57 відс.) сказали, що є така потреба, а 38 відс. вважають, що теперішня двопартійна система задовільно представляє народ. Ці погляди дуже мало змінилися від 2013 року. Серед демократів 54 відс. підтримують створення третьої поважної політичної партії, а серед республіканців – 38 відс. Як можна було сподіватися, найбільша підтримка третьої партії постійно є серед незалежних виборців – 72 відс. („www.gallup.com”)

Аварія з єдиним авіоносцем Росії 

МУРМАНСЬК. – 30 жовтня під час ремонту і модернізації єдиного російського авіоносця „Адмірал Кузнєцов“ сталась надзвичайна ситуація. Коли корабель виходив з доку‚ впали два баштові крани, один з яких завалився на авіоносець. Четверо постраждалих доставлені в в міську лікарню. Ще одного шукають водолази. Важкий авіоносний крейсер збудований в останні роки існування СРСР на Чорноморському суднобудівному заводі в Миколаєві. Росія фактично викрала корабель в Україні у 1991 році. У жовтні 2016 року Росія відправила авіоносець до берегів Сирії, проте через кілька місяців відкликала звідти.  У листопаді того року на авіоносці розбилися одразу два винищувачі. Корабель „прославився“ у світі‚ коли під час пропливу Ла-Маншем з труби у нього почав валити густий чорний дим. (24 канал)

Коментарі закриті.