9 листопада, 2018

Медична реформа в Україні

Медична реформ в Україні вступає в дію з 1 січня 2019 року. Українцям обiцяють безкоштовні вiзит до сiмейного лiкаря, екстрену допомогу та пологи. За інші послуги доведеться платити. Принцип „гроші ходять за пацієнтом“ запрацює для первинної ланки медичних працівників. Українці мають знайти собі сімейного лікаря або терапевта чи педіятра для своєї дитини і підписати з ним угоду.  У разі переїзду чи незадовільної якости медичних послуг можна укласти договір з іншим лікарем. Українці можуть звертатися до фахівців там, де їм це буде зручно. 

Угоди будуть необхідні для того, щоб визначати компенсацію для лікарів. Держава платитиме лікареві 370 грн. на рік за кожного пацієнта‚ з 2019 року цю суму плянують збільшити до 450 грн.  Скористатися допомогою спеціялізованого лікаря після запровадження реформи можна буде лише після призначення сімейного лікаря, терапевта чи педіятра. Якщо пацієнт звернеться до профільного фахівця самостійно, то муситиме самостійно сплатити його послуги. 

Завдяки реформі буде створено Національну службу здоров’я України, що фактично виконуватиме роль страхувальника. Гроші на покриття видатків надходитимуть до цієї фінансової організації з державного бюджету. Податки громадян України підуть на їхнє медичне обслуговування. Якщо раніше держава утримувала медичні заклади, то тепер бюджетні кошти йтимуть на закупівлю у медичних закладів їхніх послуг. Держава платитиме за послуги не лише державним і комунальним, але й приватним медичним закладам. Це змусить медичні заклади змагатися за пацієнтів, позбавить необхідности фінансування лікарень, які не мають навантаження, на яке вони розраховані, а також дасть свободу лікарям, що зможуть надавати власні послуги як приватні підприємці. 

Очікувані зміни‚ зрозуміло‚ викликали певний неспокій населення‚ яке звикло до радянської медичної системи. Постала потреба повсюдного і терплячого пояснення переваг новації. Адже насправді в Україні медична допомога не була безкоштовною, українці платять за своє лікування двічі: сплачуючи податки та самостійно закуповуючи ліки на своє лікування та ще й даючи  лікареві хабаря  за його послуги. Реформа дозволить усунути корупційні прояви.  Наразі кожен другий пацієнт в Україні відмовляється від лікування або відкладає його через брак грошей. До самолікування вдаються майже 70 відс. пацієнтів. 43 відс. хворих позичали гроші на лікування або продавали коштовні речі, майно. Ці дані з’ясував Благодійний фонд  „Пацієнти України“.  

Недруги України‚ особливо в Росії‚  негайно скористалися неспокоєм населення‚ щоб настроїти його проти реформи. Рушієм новацій стала д-р Уляна Супрун‚ яка виконує обов’язки міністра охорони здоров’я України‚ тож саме проти неї спрямовані гострі нападки. Сама У. Супрун зазначає, що люди, які хочуть зупинити реформу охорони здоров’я, принести в Україну „рускій мір“ найчастіше використовують брехню, яка породжує у людей неґативні настрої.  Такі брехливі „новини“ поширюються значно швидше, ніж ґрунтовні роз’яснення чи спростування. Нещодавно група науковців з США підготувала відверто абсурдні наукові статті у різних галузях соціяльних наук та надала їх до авторитетних видань. Близько половини цих робіт було затверджено до публікації. Експеримент викрив псевдонауковість та привернув увагу спільноти до ідеологічного впливу в науці. Суспільство готове сприймати брехливу інформацію‚ яка йде нібито від людей науки‚ експертів чи політологів‚ котрі насправді за гроші виконують замовлення ворогів реформи.  

Коментарі закриті.