28 вересня, 2018

Філядельфія вирувала святковими настроями

Учасники свята (зліва): Христя Сеник, Уляна Мазуркевич, конґресмен Брендан Бойл, Юлія Ступень, Ніля Павлюк, Борис Павлюк. (Фото: Scott Hephard)

ФІЛЯДЕЛЬФІЯ. – 24 серпня заля Українського Освітньо-Культурного Центру у Дженкінтавні, який є центром українського культурного життя, вирувала святковими настроями. Концерт був організований Громадським комітетом, який складався з 27 організацій під проводом Уляни Мазуркевич, яка відкрила концерт гучним „Слава Україні!“, на що присутні відповіли „Героям слава!“ 

У. Мазуркевич привітала присутніх на залі конґресменів демократа Брендана Бойла і республіканця Браєна Фіцпатрика – добрих приятелів українців і всіх присутніх з святом державности. Хвилиною мовчанки вшановано тих, хто своїм життям засвідчив вірність ідеалові української державности і віддав за нього своє життя. Солістка Юлія Ступень заспівала гимн США, а молода група „Шаблі кобзарів“ – гимн України. Акт проголошення незалежности України прочитав син вояка УПА Роман Дубенко.

Єпископ-помічник Філядельфійської Архиєпархії Української Католицької Церкви Іван Бура виголосив молитву. Бандуристки дуету „Берегиня“ Галина Боднар та Ю. Ступень виступили з піснями про Україну на слова З. Копчика і музику О. Підківа та Василя Симоненка „Лебеді материнства“ на музику Анатолія Пашкевича. 

Конґресмени Б. Бойл і Б. Фіцпатрик, члени Комітету зовнішніх справ і Конґресового Українського Кокусу вітали українську громаду зі святом і говорили про потребу протистояння російській аґресії. Обидва були спонзорами законопроєкту в Конґресі США про оборону України перед російськими кібератаками і часто виступають на панелях українських інституцій у Філядельфії. Громада тепло сприйняла їхні виступи.

Виступили діти „Нашої Української Рідної Школи“ – дитячий хор „Соловейки“ при фортепіяновому акомпаніяменті Люби Шумейко, дует Анни і Дмитра Шелестів з Ню-Йорку, чоловічий хор „Прометей“ під проводом дириґента Романа Кучарського та при фортепіяновому супроводі Ірени Зварич.

Свято закінчено молитвою, яку виголосив парох Української православної катедри св. Володимира о. Тарас Науменко. Громада приєдналась до світового дня єднання всіх українців довкруги української держави співом релігійного гимну „Боже великий, єдиний“. 

При самому кінці свята заспівано пісню Ірвінґа Берліна „Боже, благослови Америку“. 

Коментарі закриті.