28 вересня, 2018

На поминальні заходи прибув Патріярх Філарет

У часі поминальної панахиди у Пармі, Огайо. (Фото: Олександер Федорчук)

ПАРМА, Огайо. – На заклик Світового Конґресу Українців підтримали Міжнародну акцію „Запали свічку пам’яті“ з нагоди 85-их роковин Голодомору в Україні Українські Злучені Організації (УЗО) Огайо.

23 вересня біля Меморіялу жертв Голодомору при Українському православному соборі св. Володимира, що в „Українському селі“ Парми, зібралися українці різних поколінь Великого Клівленду.

 На поминальні заходи прибув Патріярх Київський і всієї Руси-України Філарет. В соборі високого гостя вітали Єпископ Пармської греко-католицької єпархії Богдан Данило, Єпископ-емерит Роберт Москаль, настоятель катедри св. Володимира о. Іван Наконечний та духовенство українських церков різних конфесій.

Величаво лунали соборні дзвони. Багатолюдна колона, очолювана Патріярхом Філаретом, рушила до Меморіялу жертв Голодомору, до підніжжя якого юнаки і юнки у вишиваних строях поклали великий вінок та живі квіти. Палахкотіли лямпади, були приспущені державні прапори США та України, схиливши голови, стояли у скорботі люди.

 Звертаючись до присутніх, голова управи УЗО Марта Ліщинецька-Келегер відзначила, що біля собору св. Володимира зібралася вся українська родина, аби пом’янути жертв штучного голоду, створеного проти української нації сталінсько-більшовицькою владою. Вона вітала Патріярха Філарета та членів Патріяршої делеґації і дякувала їм за цю візиту.

Панахиду з собором владик та священиків відслужив Патріярх Філарет. Співав хор св. Андрея з Чикаґо. У своїй проповіді Владика згадував страшні часи, свідком яких був сам. Звучало багатоголосе „Вічная пам’ять“. Патріярх освятив Меморіял. Усі промовили „Отче наш“.

Меморіял жертв Голодомору у Пармі, Огайо.

Поминальні заходи тривали в парафіяльній залі собору. Їх відкрила Наталія Оришкевич. З промоваю виступив заступник голови управи УЗО Юрій Яськів.

На сцену запросили вокальний жіночий гурт „Зоря“ під орудою Наталії Махлай, що діє при соборі св. Володимира, у виконанні якого прозвучали духовні пісні. Літературну композицію про трагедію Голодомору в Україні підготували вихованці шкіл українознавства ім. Тараса Шевченка при соборі св. Володимира, товариства „Рідна школа“ та школи при Українській академії.

 Завершилося дійство духовним гимном „Боже, великий, єдиний“, який стоячи, виконала заля. 

Коментарі закриті.