28 вересня, 2018

Створено Фонд ім. Манолія Р. Лупула

Учасники заснування нового фонду (перший ряд зліва): Ірина Єндзьовська‚ Анна Биско‚ Оленка Білаш‚ (другий ряд зліва): Алла Недашківська‚ Влодко Бойчук‚ Роман Петришин‚ Богдан Горіх‚ Андрея Копилець‚ Ярс Балан. (Фото: Олександер Панкєєв‚ КІУС)

ЕДМОНТОН, Альберта. – 18 вересня дирекції трьох українсько-канадських фундацій та Канадський Інститут Українських Студій (КІУС) Альбертського університету спільними зусиллями створили Фонд сприяння розвитку україномовної освіти в Альберті та поза її межами ім. проф. Манолія Р. Лупула, метою якого є підтримка діяльности Методичного центру української мови (МЦУМ) при КІУС.

Ця ініціятива спільно запроваджена Альбертською Фундацією Сприяння Українській Освіті (президент Влодко Бойчук), Канадською Фундацією Українських Студій (президент Ольга Купловська) та Канадсько-Українською Фундацією (президент Віктор Гетьманчук).

Новий фонд засновано на честь проф. М. Лупула з нагоди 90-ої річниці від дня його народження, вшанування його діяльности як національного провідника політики багатокультурности та засновника КІУС в 1976 році. 

Перший головний внесок до Фонду ім. М. Лупула надійшов від Асоціяції Українознавчого консорціюму інтернет-порталу (УКіП). Асоціяція УКіП, заснована в 2003 pоц і, є провідником у створенні україномовних цифрових ресурсів для української двомовної програми в альбертських школах. Тогочасна директорка МЦУМ Маруся Петришин наголошувала на необхідності створення такого фонду. 

Засновники нового фонду (зліва): Роман Петришин (Канадсько-Українська Фундація)‚ Ольга Купловська (Канадська Фундація Українських Студій)‚ Влодко Бойчук (Альбертська Фундація Сприяння Українській Освіті). (Фото: Маруся Петришин)

Нинішня Рада директорів Асоціяції УКіП на чолі з д-ром Оленкою Білаш схвалила у 2017 році внесок у розмірі 25 тис. дол., який був підтриманий і прийнятий теперішньою директоркою МЦУМ д-ром Аллою Недашківською. Щорічні надходження від Фонду ім. проф. М. Лупула допоможуть забезпечити фінансування проєктів МЦУМ при КІУС. Щоб підтримати Фонд ім. М. Р. Лупула, можна зробити пожертву на безпечному сервері за посиланням: https://tinyurl.com/ycwcs6yg.

Нащадок українських першопоселенців у Альберті д-р М. Лупул відіграв ключову ролю у заснуванні КІУС і був відповідальним за успішне керівництво інститутом на ранньому етапі його існування. Випускник Альбертського, Міннесотського та Гарвардського (докторат 1963 року) університетів, д-р М. Лупул був визначним членом Федерації українсько-канадських професіоналістів і підприємців, який просував ідеї впровадження політики багатокультурности в Канаді та занесення у 1988 році положення про багатокультурність у Канадську хартію прав і свобод. 

М. Лупул опублікував спогади про свій шлях громадського діяча та професійний доробок науковця у праці „The Politics of Multiculturalism: A Ukrainian-Canadian Memoir“ (2005). У 2003 pоці він був нагороджений Орденом Канади.

 

Коментарі закриті.