30 листопада, 2018

Українські музичні мотиви в творі корейського композитора 

Доюн Кім і Люба Жук. (Фото: Домінік Ґравел)

МОНРЕАЛЬ. – Для українців слово „мотанка“ знайоме і звичне. Це зроблена з тканини лялька. В давні часи такі ляльки робили для дітей з домотканого полотна, пофарбованого різними природними піґментами. Нині такі ляльки роблять більше як символ, як елемент давньої традиції, бо вважають їх своєрідним оберегом. 

Однак, „Мотанка“ – це не тільки вид української ляльки. Це також назва музичного твору, автором якого став кореєць Доюн Кім, докторант Університету Меꥳл у Монреалі‚ переможець конкурсу композиторів, які боролися за Нагороду Люби Жук для твору на два фортепіяна (Luba Zuk Piano Duo Composition Prize). Українці можуть пишатися з ще однієї нагоди популяризації української мотанки і українських музичних мотивів за межами української громади. 

Д. Кім вже декілька років проживає в Монреалі, яке є містом багатьох культур. Серед них вагоме місце посідає українська культура. Саме це молодий композитор хотів передати у своєму музичному творі. Автор використав та дещо транcформував французько-канадські, українські та азійські музичні мотиви і поєднав їх з клясичною спадщиною. Таким чином він підкреслив, що в музиці можна поєднати різні шарові текстури, в яких всі культури гармонізуються. Через поєднання різних маленьких музичних фраґментів постає ориґінальної форми твір, в якому просвітлюється збережена ідентичність кожного.

Нагорода для композиторів, про яку мова, була започаткована ще в 2016 році, однак щойно цього року названо першого переможця. Процес написання творів першими учасниками зайняв майже півтора року. Презентація твору відбулася 12 жовтня під час святкувань „Piano Homecoming 2018“ музичного факультету Університету Меꥳл. 

Назва нагороди пов’язана з її засновницею Л. Жук, довголітньою професоркою музичного факультету Меꥳл та Українського Вільного Університету в Мюнхені. Вона заснувала фонд, з якого щорічно виплачуватиметься нагорода студентам Музичної школи за значні досягнення в написанні твору на два фортепіяна. Розмір нагороди – 2‚000 дол. 

Л. Жук є випускницею Університету Меꥳл, Квебекської музичної консерваторії i Українського Вільного Університету в Мюнхені. Вона також навчалася в Музичній школі „Моцартеум“ в Австрії та в Музичному центрі „Банф“ в Альберті. Л. Жук – невтомний популяризатор української музики. Як солістка, членка камерних ансамблів та активного фортепіянного дуету, вона виконувала багато українських фортепіянних та камерних творів. Часто це були виконання прем’єри в програмах її численних речиталів на північно-американському континенті. 

Фортепіянний дует Люби та Іринея Жуків послідовно виконує нові сучасні твори українських та канадських композиторів в Канаді, США, Европі, зокрема в частих турне в Україні, і навіть на Далекому Сході. Дуетні фортепіянні виконання звучали на радіо CBC, у радіопрограмах Польщі, Австрії та на радіо і телебаченні України. 

Проф. Л. Жук має численні зв’язки з музичними освітніми закладами в Україні, де була головою державних екзаменаційних комісій, виступала з доповідями з різних ділянок української музики та консультувала відносно навчальних програм. Вона також була членом жюрі музичних конкурсів в Україні, інших країнах Европи та в Канаді. 

За вагомі успіхи Конґрес Українців Канади нагородив Л. Жук Шевченківською медалею, а президент України – почесним званням „Заслужена артистка України“. Вже довгі роки Л. Жук є головою Монреальського Осередку Наукового Товариства ім. Шевченка в Канаді. 

Коментарі закриті.