19 грудня, 2019

Українець в Росії став злочинцем

5 грудня правоохоронні органи США і Великобританії оприлюднили звіт про розкриття злочинного гакерського угруповання „Evil Corp“‚ яке крало гроші з банківських рахунків й причинила збитки на сотні мільйонів долярів.

Провідником визнаний Максим Якубець‚ який народився в Полонному Хмельницкої области. Йому 32 роки, з ним діє його 33-річний брат Артем. На співучасників (в списку 17 осіб) накладено фінансові санкції. За допомогу у затриманні М. Якубця Федеральне Бюро Розслідувань США обіцяє нагороду 5 млн. дол. Це найбільша в історії винагорода за кіберзлочинця. Сам М. Якубець став громадянином Росії‚ діє у погодженні з її спецслужбами.

Гакерська група почала свою діяльність у 2016 році, зламуючи комп’ютерні сервери, викрадаючи особисті дані користувачів‚ інформацію про банківські рахунки. За рік гакери отримали дані клієнтів 300 банків у США, Великобританії і ще 40 країнах. Америка стала головним об’єктом гакерських зламов — збитки 70 млн. дол. В групі були також злочинці з Узбекистану‚ Ізраїля‚ Еспанії‚ Греції та України.

Усе майно і активи членів групи бльокуються, американським громадянам заборонено мати з ними ділові справи.

Американські слідчі стверджують‚ що від 2017 року М. Якубець співпрацював з Федеральною Службою Безпеки Росії (ФСБ) і мав замовлення проводити кіберакції від його імени, полагоджувати доступ до неназваних „конфіденційних документів“. Ветеран ФСБ розповів‚ що до нього звернулися добувники алмазів в Південній Америці‚ рахунки яких забльокували у США. „Я їм знайшов цих хохлів, щоб витягнути заморожені гроші“‚ – похвалився він.

Вперше М. Якубця вдалося ідентифікувати ще в 2010 році як звинувачуваного у американській справі гакерської групи „Jabber Zeus Crew“. Аґент ФБР у свідченнях перед судом штату Небраска вказував, що М. Якубця слiд звинувачувати за двома статями‚ які передбачають позбавлення волі до 30 рокiв.

Російська влада 24 листопада 2010 року провела обшук в московській квартирі М. Якубця‚ передала американській стороні здобуту інформацію‚ але про його затримання не повідомила. Подібні зіткнення кіберзлочинців з спецслужбами Росії майже ніколи не закінчуються арештом. Такі або довго не живуть, або йдуть на співпрацю.

Генеральний директор Інституту досліджень інтернету Карен Казарян заявив‚ що ФСБ змушує кіберзлочинців до співпраці ще з 1990-их років‚ коли в спецслужбі збагнули прибутковість нового типу високотехнологічних злочинів.

М. Якубець – не перший російський кіберзлочинець, якого звинувачують у співпраці з російською владою. За виконання державних завдань гакерів винагороджують „покровительством“ в обмін на розвідувальні дані.

В 2017 році у М. Якубця з’явились і особисті причини допомагати ФСБ – він став родичем впливового силовика.

Коментарі закриті.