3 січня, 2020

Росія пустила потяг до Криму

Потяг „Таврія“ на Керченському мості. (Фото: Віталій Тимків, РІА Новини, Київ)

23 грудня з Санкт-Петербургу і 24 грудня з Москви до Криму вирушили через Керченський міст спеціяльні пасажирські потяги „Таврія“. На цей маршрут вийдуть п’ять потягів оператора „Ґранд Сервіс Експрес“. З Москви до Симферополя й назад курсуватимуть чотири двоповерхові потяги.

Радіо Свобода подало з цього приводу заяву комісара з питань зов­ніш­ньої політики Европейського союзу: „Запуск Росією залізничного руху Керченським мостом – чергове порушення суверенітету та територіяльної цілісности України з боку Кремля. Залізничне сполучення – це ще один крок до вимушеної інтеґрації незаконно анексованого півострова з Росією та ізоляцією Криму від України, частиною якої він залишається. Крім того, міст обмежує прохід суден через Керченську протоку до українських портів в Азовському морі. Европейський Союз очікує, що Росія забезпечить безперешкодний і вільний прохід через Керченську протоку, відповідно до міжнародного права“.

У Посольстві США в Києві назвали „кричущою неповагою до суверенітету України“ запуск російських поїздів по Керчен­ському мосту, що з’єднує анексований Крим із Росією. Литва і Фінляндія також підтримали Україну. Вільнюс назвав порушенням міжнародного права відкриття залізничного руху Керчен­ським мостом. А в Мініс­терствах закордонних справ Польщі й Румунії вкотре заявили, що не визнають російську анексію Криму.

Президент Росії Володимир Путін 23 грудня теж проїхав у електровагоні по мосту через Керченську протоку перед пасажирським потягом „Таврія“. Прокуратура Автономної Республіки Крим порушила через це кримінальне провадження за фактом незаконного переправлення осіб через державний кордон України в анексований Крим.

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв’язку з неузгодженою візитою Президента Росії В. Путіна в анексований Крим і відкриттям руху по залізничній частині Керченського мосту.

Нижче переказано тези повідомлень, які розмістили у своїх засобах масової інформації російські журналісти, зокрема Венера Галєєва („Фонтанка.ру“) та інші, які теж проїхали цим потягом до Криму. Вони зауважили, що на льокомотиві замість літер „РЖД“ (Російські залізничні дороги) був зафарбований прямокутник, провідниці мали не червоні згідно уніформи, а зелені берети, а на офіційній сторінці РЖД не було повідомлено про відновлення зв’язку з Кримом. Росія знала, що ця подія неминуче викличе нові санкції, тому вигадала приватну компанію „Ґранд Сервіс Експрес“.

Потяг йшов з Санкт-Петербургу до Севастополя майже 44 години. Приго­ди почалися відразу. Потяг рушив без начальника Александра Калеущенка, який перед телекамерою доповідав В. Путінові про історичну подію‚ а потяг рушив. Довелося задіяти швидкісний потяг „Сапсан“, який перегнав „Таврію“ і зробив спеціяльну зупинку на трасі, щоб висадити А. Калеущенка.

Підстаканник, обіцяний пасажирам.

„Таврія“ часто зупинялася, щоб пропустити той самий „Сапсан“, але пасажирів з вагонів не випускали. Також їм було заборонено палити і курці почали обурюватися. Решта пасажирів теж була обурена тим, що всім пообіцяли подарувати підстаканники з видом Керченського мосту і написом „Таврія“, але цього не сталося, хоча в окремих, кращих вагонах продавали ці пам’ятки по 1,950 рублів. Щоб заспокоїти пасажирів, їм принесли телефонні зарядки чи безпровідні навушники – китайську підробку під AirPods.

Уже в Криму провідники роздали аркушики, на яких кожен, хто мріяв про подарунок, мав написати свою адресу. У потягу було 530 пасажирів, на подарунки треба буде витратити ще 1 млн. рублів.

Потяг у Москві не зупинявся. Зупин­ка була перед мостом на 30 хвилин, доки міняли льокомотив на місцевий, кримський. Керченський міст мали перейти о 2-ій год. ночі, але виходити з місць і фотографувати не дозволяли. „Ми повинні уникнути бандерівської провокації з стоп-кранами“, – пояснив поліцейський. По радіо оголосили, що заради безпеки виходити у коридори заборонено.

Репортери зауважили, що третина верхніх полиць для спання була порожньою. Пасажири в інвалідних візках мали труднощі з входом до вагону і не мали місця для візків. Потяг ретельно обнюхували службові собаки. У вагоні-ресторані на обід треба було чекати півтори години – на кухні був лише один куховар.

Олена Кудренко, „Обозреватель“‚ написала: „Ра­дість від прибуття поїзда є тільки у Путіна, у його пропаґандистів, у руських, які прикидуються кримчанами усі попередні роки. Насправді шкода лише природу — загадять без усіякого сумління. Ще й наших шкода там, в окупації. Їм справді зараз погано“.

У Севастополі зустрічали потяг підконтрольні Кремлю провідник Криму Сергій Аксьонов і тимчасово виконуючий обов’язки глави уряду Севастополя Михайло Развожаєв.

Аґенція „Крим. Реалії“ подала думку про Керченський міст доктора геолого-мінералогічних наук в Російській академії наук Юрія Медовара, який наполягає, що споруда мосту ненадійна і небезпечна, її не випробували з максимальним навантаженням.

Коментарі закриті.