19 жовтня, 2018

Україна отримала рішення про надання Томоса

Президент України Петро Порошенко виступає на Софійському майдані. (Фото: Офіційне інтернет-представництво Президента України)

КИЇВ. – Синод Вселенського Патріярхату прийняв рішення надати Томос про автокефалію Православній Церкві в Україні. Це рішення затверджено Синодом 11 жовтня у Стамбулі. „Поновити рішення, прийняте раніше Вселенським Патріярхатом, щодо дарування автокефалії церкві в Україні“, – йдеться в рішенні, підписи під яким поставили 12 членів Синоду та Вселенський Патріярх Варфоломій.

Рішення зачитав Митрополит Франції Емануїл Галльський. Також, згідно з документом, Синод задовольнив прохання Патріярха Філарета і визнав главу Української Православної Церкви Київського Патріярхату (УПЦ КП) канонічним ієрархом Православної Церкви. У канонічному статусі відновлено й главу Української Автокефальної Православної Церкви (УАПЦ) Митрополита Макарія.

Синод визнав незаконною анексію Київської митрополії Москвою у 1686 році. „Скасувати юридичну силу синодального листа від 1686 року, затвердженого в умовах певного часу, який ґарантував можливість Патріярха Московського призначати Митрополита Київського, зобов’язуючи його згадувати Вселенського Патріярха як першого ієрарха під час будь-яких святкувань, оголошень та підтвердження його канонічної залежности від Матері-Церкви Константинополя“, – йдеться в документі. 

Члени Синоду закликали всі залучені сторони уникати виникнення конфліктних ситуацій. „Апелюємо до всіх залучених сторін уникати зазіхання на церкви, монастирі та інше майно, уникаючи так само будь-яких актів насильства та помсти заради збереження миру та любові у Христі“, – йдеться в останньому пункті офіційної заяви Синоду, оголошеної Митрополитом Емануїлом.

Синод Вселенського Патріярхату відбувся 9-11 жовтня у Стамбулі. Синод заслухав доповідь екзархів Архиєпископа Даниїла із США і Єпископа Іларіона з Канади про результати візити в Україну.

Після рішення Синоду Вселенського Патріярхату щодо надання Томосу про автокефалію буде скликано у Києві Собор з участю архиєреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також Української Православної Церкви Московського Патріярхату, які звернулися до Вселенського Патріярха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об’єднання, утворивши єдину помісну УПЦ, та обере її предстоятеля.

Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томоса як документу (грамоти). 

 

Коментарі закриті.