12 грудня, 2019

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

МВФ узгодив позику Україні

КИЇВ. – Міжнародний Валютний Фонд (МВФ) та Україна домовились про нову трирічну програму кредитування у розмірі близько 5.5 млрд. дол. Про це стало відомо 7 грудня після телефонної розмови Президента Володимир Зеленського з директоркою-розпорядницею МВФ Крісталіною Ґеорґієвою. Програму фінансування ще має затвердити керівництво МВФ та Виконавчий комітет. А реальне надання фондів залежатиме від виконання низки попередніх умов: зміцнення верховенства права, удосконалення чесної судової системи та зменшення ролі особистих інтересів в економіці. Необхідно захистити успіхи, досягнуті у очищенні банківської системи та повернути платникам податків значні суми від санації банків. К. Ґеорґієва похвалила українську владу: „Я високо оцінила вражаючий проґрес, який президент та його уряд досягли за останні кілька місяців у просуванні реформ та продовженні раціональної економічної політики“. (ВВС)

 

Відкрили виставку про Армію УНР

ЧЕРНІГІВ. – 6 грудня в обласному молодіжному центрі відкрили виставку „Від борців за волю – до захисників України: Чернігівщина“, яка розповідає про Перший зимовий похід Армії Української Народної Республіки (УНР) під проводом Михайла Омеляновича-Павленка та героїв сучасної російсько-української війни на сході України. Перший зимовий похід Армії УНР окупованою військами Червоної та Добровольчої армій територією розпочався 6 грудня 1919 року і був досить успішним. За весь рейд вояки УНР пройшли 2‚500 кілометрів, провели понад 50 успішних боїв. („Укрінформ“)

 

Перепоховали вояків УПА

ДУБЛЯНИ, Львівська область. – 6  грудня, в День Збройних Сил України, на сільському кладовищі урочисто перепоховали чотирьох невідомих вояків УПА. Останки українських воїнів були віднайдені фахівцями меморіяльно-пошукового центру „Доля“ на околиці лісу біля Дублян. У наступному році пошукові роботи будуть продовжені. („Укрінформ“)

 

Пожежа в Одеському коледжі

ОДЕСА. – 4 грудня на третьому поверсі Одеського коледжу економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу виникла пожежа. Загинуло 12 людей, невідомою залишається доля восьми осіб. Під час пожежі постраждали загалом 30 осіб. 7 грудня в Одесі поховали  викладачку математики та інформатики Ганну Бортюк, яка кілька разів входила в палаючий будинок, рятуючи студентів, але не повернулась з будівлі. В селі Новомиколаївці попрощались з 16-річною студенткою Ксенією Бабенко, яка стрибнула з вікна п’ятого поверху будівлі, намагаючись врятуватися від вогню. 9 грудня похований рятувальник Сергій Шатохін. В Україні оголосили жалобу через пожежу в коледжі.  („Укрінформ“)

 

Загинули два полковники

КИЇВ. – 1 грудня в штабі Операції об’єднаних сил повідомили, що полковники Денис Волочаєв та Дмитро Каплунов підірвалися на вибухових пристроях у Донецькій області, коли протидіяли диверсійно-розвідувальній групі підтримуваних Росією бойовиків, яка намагалися проникнути в тил українських військових. Обидва були бійцями Центру спеціяльних операцій Служби Безпеки України (СБУ). 3 грудня Президент України Володимир Зеленський присвоїв полковникам звання Героя України з удостоєнням ордена „Золота Зірка“. 4 грудня біля будівлі СБУ у центрі Києва відбулася церемонія прощання з Д. Волочаєвим. Тіло його колеги Д. Каплунова досі у руках бойовиків. Український журнал „Cosmopolitan“ повідомив про звільнення заступника головного редактора Євгенії Пліхіної через образливий допис про похорон Д. Волочаєва.  (Радіо Свобода)

 

Слухання в США сприяють Україні

ВАШІНҐТОН. – Слухання в Конґресі США щодо імпічменту Президента США сприяють просуванню інформацій про України у світі.  Про це 4 грудня заявив професор Ратґерського університету (Ню-Джерзі), історик і політолог Тарас Гунчак:  „Цілий світ тепер знає, де Україна. А раніше в Америці про неї мало хто щось знав. Як бачимо, нерозсудливість [Дональда] Трампа принесла й щось добре“. Так вважають також  колишній викладач Київського Національного авіяційного університету Володимир Доценко, який живе у Ню-Йорку, представник Українського Конґресового Комітету Америки Андрій Добрянський. („Укрінформ“)

 

В Україні діє нова митниця

КИЇВ. –  8 грудня в Україні офіційно почала працювати нова Державна митна служба України. 18 грудня 2018 року Кабінет Міністрів прийняв рішення про утворення Державної податкової (ДПС) та Державної митної служб (ДМС) шляхом реорганізації Державної фіскальної служби. 6 березня 2019 року уряд затвердив положення про ДПС і ДМС. У конкурсі на посаду голови Державної митної служби переміг перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов. 24 жовтня був розпочатий процес зі створення реґіональних підрозділів Держмитслужби, в результаті якого кількість митниць в Україні скоротилась з 26 до 16. („Укрінформ“)

 

Філарет буде боротися за УПЦ КП

КИЇВ. – 6 грудня Почесний патріярх України Філарет звернувся до Митрополита Епіфанія та Священного Синоду Православної Церкви України  з подякою за те, що на своєму засіданні 5 грудня вони залишили його пожиттєво проживати в приміщенні Київської Патріярхії і служити у Володимирському соборі. Він сказав, що боротиметься за збереження Української Православної Церкви Київського Патріярхату (УПЦ КП) до останнього. 7 грудня  Митрополит Епіфаній сказав, що  УПЦ КП вже як такої немає, оскільки вона лягла в основу єдиної помісної, уже визнаної Православної Церкви. Лише одиниці, можливо, з десяток парафій у різних областях України заявили підтримку позиції Філарета і ще не перереєструвались. („Укрінформ“)

 

Вбили за українську мову

БАХМУТ, Донецька область. – 8 грудня у місті прощалися з добровольцем Артемом Мирошниченком, який помер у лікарні від травм, яких зазнав унаслідок жорстокого побиття. 29 листопада він зазнав тяжких травм, після низки складних операцій перебував у реанімації і 5 грудня помер. Активіста побили підлітки за те, що він відповів їм українською мовою. („Укрінформ“)

 

Син Порошенка став аґрарієм

КИЇВ. –  9 грудня п’ятий президент Петро Порошенко вийшов із засновників аґропромислової компанії „Укрпромінвест-Аґро“, її кінцевим бенефіціяром став його старший син Олексій Порошенко. Зміна власників відбулася 31 жовтня. Аґропромислова компанія „Укрпромінвест-Аґро“ спеціялізується на виробництві цукру і борошна та тваринництві. Земельний банк – 120 тис. гектарів в шести областях України. О. Порошенко також став бенефіціяром низки підприємств, які входять до групи (Акційне товариство  „Поділля“, товариства з обмеженою відповідальністю „Зоря Поділля“, Вінницький комбінат хлібопродуктів ч. 2, „Мас-Аґро“, „Правобережне“ і „Проґрес-НТ“‚ аґрофірми „Дніпроаґролан“ та „Іванківці“.  Раніше власником цих активів був П. Порошенко. Раніше корпорація „Roshen“ підтвердила інформацію про те, що П. Порошенко перереєстрував частину свого кондитерського бізнесу „Roshen“ на О. Порошенка. („Українська правда“)

Коментарі закриті.