19 грудня, 2019

АМЕРИКА І СВІТ

Думки про імпічмент поділені

БОСТОН. — Сафолк Університет з Бостону й газета „USA Today” провели опитування американських виборців про імпічент Президента Дональда Трампа. Згідно з вислідами опитування‚ оприлюдненими 17 грудня, голосами 51 відс. проти 45 відс. вони не підтримують голосування в Сенаті (в січні 2020 року)‚ щоб усунути Д. Трампа, після того як Палата Представників офіційно схвалить імпічмент президента в грудні. У жовтні ці цифри були 47-46 відс. проти усунення. Це віддзеркалює тривку підтримку Д. Трампа, не зважаючи на свідчення в Конґресі‚ що він натискав на Президента України Володимира Зеленського, щоб той розпочав слідство проти одного з політичних противників президента. Існує різкий розподіл думок по партійній приналежності: серед республіканців домінує опозиція до усунення Д. Тампа (89 відс.), а серед демократів панує підтримка такого усунення (81  відс.). Серед незалежних виборців переважає опозиція до усунення (52 відс.). Президент втішається підтримкою чоловіків у цьому питанні (62 відс.), але програє серед жінок (57 відс.). Не зважаючи на те, що дебати про імпічмент домінують в американській політиці, виборці кажуть, що це не матиме великого впливу на їхнє рішення‚ за кого голосувати на президентських виборах. Також 51 відс. опитуваних підтримали думку‚ що США повинні підтримувати інтереси України над інтересами Росії. Ці самі опитування теж вказали, що Д. Трамп має перевагу над всіма найповажнішими демократичними кандидатами на президента: над колишнім Віце-президентом Джо Байденом (на 3 відс.), вермонтським сенатором Берні Сендерсом (на 5 відс.), і масачусетською сенаторкою Елізабет Воррен (на 8 відс.). („USA Today”)

 

Колишнього офіцера CIA засудили

АЛЕКСАНДРІЯ, Вірджінія. — Колишній офіцер Центрального Розвідувального Управління (CIA) був засуджений 22 листопада до 19 років ув’язнення за змову‚ щоб передати засекречені інформації Китаєві. 55-літній Джері Чун Шінґ Лі признався, що він змовлявся з аґентами китайської розвідки‚ починаючи від 2010 року, після того як він перестав працювати для СІА. Прокуратора виявила, що він отримав понад 840 тис. дол. від Китаю за свою працю. Дж. Лі працював для СІА в 1994-2007 роках в Китаї та інших країнах. Опісля він створив компанію в Гонґ-Конґу і зустрічався з китайськими аґентами, ділячись своїм знанням про розвідку США. Вирок Дж. Лі вже третій подібний в цьому році. У травні засуджено офіцера СІА Кевіна Мелорі до 20 літ тюрми за шпигунство для Китаю. У вересні колишній офіцер Оборонної Розвідувальної Аґенції (DIA) Рон Генсен отримав 10 років ув’язнення за намагання передати військові секрети Китаєві. Оголошуючи вирок для Дж. Лі, суддя Т.С. Елліс признав‚ що він зробив багато доброго – чотири роки служби в армії та 13 років для СІА‚ але, сказав суддя, „все це стирається‚ коли ти зраджуєш свою країну”. („The New York Times”)

 

Ватикан повернув реліквію з ясел Ісуса

ЄРУСАЛИМ. — Християни з радістю сприйняли повернення на Святу Землю маленької дерев’яної реліквії з ясел Ісуса майже через 1,400 років після того, як вона була вислана до Риму в подарунку Папі. Не знайшовши місця на нічліг у Вифлеємі, де вони прибули для перепису населення, Йосиф і Марія знайшли притулок в бідній печері, де Марія породила Ісуса в яслах. Ідея‚ що Син Божий народився в бідних обставинах‚ є провідною в християнській теології. Приблизно у 640 році св. Софроній, Єрусалимський патріярх, переслав реліквію Папі Теодорові І в часах завоювання Святої Землі мусульманами. Тепер Ватикан повернув її на Святу Землю. Реліквія була виставлена на вшанування 29 листопада в єрусалимській церкві Нотре Дам. Наступного дня вона була перенесена на своє постійне місце у францісканській церкві св. Катерини, поруч церкви Рождества Христового у Вифлеємі, де‚ згідно з традицією‚ Ісус народився. („Associated Press”)

 

Угорщина дбає про зріст населення

БУДАПЕШТ. — Намір уряду Угорщини  пропаґувати шлюби і народжування дітей через надання позичок вже осягнув одну ціль: збільшилося число шлюбів, хоч ще не знати‚ чи це означає більше немовлят. Прем’єр Віктор Орбан намагається осягнути цю ціль, щоб зупинити зменшення населення країни. Він встановив податкові пільги та інші програми на користь сімей. Коли молода сім’я стає під вінець до кінця свого 40-річчя, уряд надає новоженцям низькопроцентову позичку на 10 млн. форінтів (33 тис. дол.). Якщо в такій сім’ї народиться двоє дітей, одна третина позички буде списана, а якщо троє – тоді уся позичка прощається. Центральне бюро статистики повідомило, що впродовж перших дев’яти місяців цього року число шлюбів збільшилося на 20 відс. У вересні було найбільше шлюбів за всі вересні впродовж минулих 40 років. Минулого місяця, уряд оголосив‚  що вже понад 50 тис. шлюбних пар подали аплікації на нові позички. („Reuters”)

 

Призначено нового Посла США до Росії

ВАШІНҐТОН. — Джан Саллівен, який наразі обіймає посаду заступника Державного секретаря США, стане новим Послом США до Росії. Таке призначення схвалив Сенат 12 грудня. Його кандидатуру на посаду посла подав Президент Дональд Трамп. Під час слухань із затвердження його кандидатури, що відбувались у Сенаті в жовтні, Дж. Саллівен наголосив на важливості протидії зловмисним діям Росії. „Я неухильно протидіятиму зусиллям Росії із втручання до виборів США, порушення суверенітету України та Грузії, проведення зловмисної діяльности, яка призвела до такого низького рівня довіри у наших відносинах”, – заявив новий посол. („Голос Америки”)

 

Пересторога проти дій Китаю

СИДНЕЙ, Австралія. — Китай хоче „перебрати” політичну систему Австралії „підступною” і систематичною кампанією шпигунства та розширенням своїх впливів. Це заявив Данкен Луїс, котрий п’ять років очолював Австралійську Безпекову Розвідувальну Організацію (AISO). Він зрезиґнував у вересні, а 22 листопада дав перше інтерв’ю‚ відколи залишив посаду. Розмовляючи з газетою „Сидней Морнінґ Гералд”, Д. Луїс сказав: „Шпигунство й чужоземне втручання є підступним. Його ефекти можуть не появлятися десятиліттями і до того часу вже буде запізно”. Він специфічно вказав як китайські аґенти складають поважні датки австралійським політичним партіям, щоб поширити свій вплив на них, і також на засоби масової інформації та на університети в країні. Колишній голова розвідки додав, що поміч великої етнічної китайської громади в Австралії є „конечною у діях проти чужоземного впливу”. Бувши головою AISO, Д. Луїс також мав високі військові посади і був послом до Бельгії та НАТО. Він часто перестерігав проти небезпеки чужоземного шпигунства, але вперше вказав на Китай. Пекін гнівно заперечив, що Комуністична партія таємно втручається в австралійські справи. Раніше в листопаді  Китай заборонив запляновані відвідини двох членів правлячої Ліберальної партії через їхню критику дій Китаю в Австралії. („AFP”) 

 

Помер колишній прем’єр Японії

ТОКІО. — Засоби масової інформації повідомили 29 листопада, що колишній Прем’єр Японії Ясугіро Накасоне помер на 102-му році життя. Він перебував на посаді п’ять років (1982-1987), був твердим консерватистом, котрий доложив багато праці для створення сильного військового союзу з США. Хоч його країна була знищена в Другій світовій війні, він багато зробив для інтеґрації Японії як повноправного члена Заходу в часах Холодної війни. Я. Накасоне і тодішній Президент США Рональд Рейґан стали близькими приятелями. У своїй інавґураційній промові Я. Накасоне сказав, що основою закордонної політики Японії є стати „членом вільного світу під проводом Европи і Сполучених Штатів”. Він окреслив США як „найважливішого партнера для Японії”. („AFP”)

Коментарі закриті.