20 вересня, 2019

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Зустрілися президенти України і Словаччини

КИЇВ. – 16 вересня відбулася зустріч Президента України Володимира Зеленського з Президентом Словацької Республіки Зузаною Чапутовою, яка перебуває в Україні з офіційною візитою. На подвір’ї Маріїнського палацу  В. Зеленський привітав З. Чапутову з обранням на посаду президента Словаччини. Глави держав оглянули стрій почесної варти. Пролунали державні гимни України та Словацької Республіки. Передбачені переговори делеґацій України та Словацької Республіки під головуванням президентів двох країн. (Прес-служба Президента України)

 

Звільнено Центральну виборчу комісію

КИЇВ. – 13 вересня за поданням Президента Володимира Зеленського Верховна Рада звільнила увесь склад Центральної виборчої комісії (ЦВК), яка провела переможні для нього президентські й парляментські вибори. За це рішення проголосував 341 депутат‚ його не підтримали „ЕС“ та „Голос“. Перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив у парляменті, що у своїй діяльності ЦВК неодноразово проявляла політичну упередженість. Це, за його словами, підтверджують судові рішення, які визнали багато постанов ЦВК протиправними. (BBC)

 

США нададуть допомогу Україні

КИЇВ. – 13 вересня Білий Дім схвалив пакет військової допомоги Україні в умовах тиску з боку конґресменів та розслідування, яке з’ясовує, чи не використовував Дональд Трамп та його адвокат Рудольф Джуліяні програми закордонної допомоги США як інструмент для власного політичного зиску. Білий Дім зрештою виділить 250 млн. дол. для тренування та обладнання української армії, що захищається від російського втручання. США є важливим союзником у боротьбі України проти подальшого наступу Росії, але Вашінґтон давно заохочував Київ подолати корупцію. У зовнішньополітичних колах США існує оптимізм щодо того, що Президент Володимир Зеленський міг би досягти проґресу за умови збереження підтримки з боку США та Европи. („New York Times“)

 

Почалися навчання „Rapid Trident-2019“

ЛЬВІВ. – 16 вересня у Міжнародному центрі миротворчости і безпеки почалися українсь­ко-американські командно-штабні навчання „Rapid Trident-2019“ („Стрімкий тризуб-2019“). Понад 3‚800 тис. військовослужбовців з 14 країн світу протягом двох тижнів проходитимуть спільний вишкіл. У навчаннях беруть участь Україна, США, Канада, Польща, Велика Британія, Болгарія, Данія, Італія, Німеччина, Литва, Румунія, Туреччина, Молдова та Грузія. Вперше у навчаннях бере участь10 десантна гірсько-штурмова бриґада, яка водночас тренується на Яворівському полігоні у рамках спільних українсько-натівських навчаннях. Також у навчаннях беруть участь Національна ґвардія, Національна поліція і прикордонники. (Радіо Свобода)

 

Розстріляли колишнього бойовика

МАРІЮПІЛЬ. –  16 вересня на порозі своєї квартири вбили колишнього бойовика незаконних збройних формувань „ДНР“, 28-літнього Романа Джумаєва, якого нещодавно суд випустив під домашній арешт. Р. Джумаєв народився в Маріюполі‚ влітку 2014 року пішов воювати на боці сепаратистів‚ брав участь в боях за Дебальцеве та на Донецькому летовищі. У 2017 році був затриманий. Суд кілька разів відпускав його під домашній арешт, останній раз він вийшов з слідчого ізолятора у серпні. (ВВС)

 

Лікарні перевірятимуть без попереджень

КИЇВ. – 16 вересня  Міністер охорони здоров’я Зоряна Скалецька сказала, що плянує без попереджень відвідати з інспекціями заклади охорони здоров’я. З. Скалецька відповіла, що цікавитиметься у пацієнтів, як їхні справи. Після цього у неї будуть запитання до місцевої влади, як вона виконує свої функції. („Українська правда“)

 

Розсекретили деклярації прокурорів

КИЇВ – 16 вересня Головний військовий прокурор Віктор Чумак скасував постанову про застосування заходів спеціяльної безпеки від 31 березня 2017 року, згідно з якою було забезпечено конфіденційність даних низки посадових осіб військової прокуратури. Відтепер інформація про статки військових прокурорів стане відкритою і кожен громадянин зможе ознайомитися з нею в Єдиному державному реєстрі деклярацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. („Укрінформ“)

 

Оскаржено новий правопис

КИЇВ. – 16 вересня Окружний адміністративний суд Києва відкрив провадження ще за одним позовом щодо оскарження нової редакції українського правопису та призначив підготовче засідання на 29 жовтня. Відповідачем у справі визначено Кабінет Міністрів України, Міністерство освіти і науки України. У провадженні суду вже перебуває справа щодо оскарження українського правопису у новій редакції за позовом мами семиклясниці до Кабінету Міністрів України. У цій справі суд вже мав два підготовчі засідання. Нову редакцію українського правопису підготувала спеціяльно створена Українська національна комісія з питань правопису, до якої увійшли вчені-мовознавці Національної Академії Наук та національних університетів з різних реґіонів України. („Укрінформ“)

 

Виявили розкрадання на ремонті мосту

ДНІПРО. – 16 вересня посадовців міської ради Дніпра, підозрюваних у привласненні 29.5 млн. грн. бюджетних коштів на ремонті моста, оголошено у розшук, іншим фігурантам обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Центральний (Новий)  автомобільний міст, що зв’язує центр Дніпра з лівобережною частиною міста, відкритий 5 листопада 1966 року, його довжина становить 1‚478 метрів.  Оголошено підозру семи особам, серед яких заступник голови Дніпра, головний інженер, начальник дільниці. („Укрінформ“)

 

Відкрили Бібліотеку української діяспори

ДНІПРО. – 16 вересня Бібліотеку української діяспори ім. Джона МекКейна відкрили у Дніпрі. Унікальна для України книгозбірня містить літературу, документи, світлини, платівки, газети та журнали, котрі тривалий час зберігалися у США, Німеччині, Бразилії, Арґентині та Канаді. Громаді Дніпра представники української діяспори передали все безкоштовно. Професор українського походження Володимир Пилишенко з США погодився передати частину свого книжкового надбання, яке збирав протягом усього життя, у фонд бібліотеки. Фонд бібліотеки  – це близько 5,000 книг, найстаріші з яких датовані початком минулого століття. Видання мають не просто бібліографічну цінність, а й історичне значення. На низці примірників збереглися ориґінальні підписи відомих постатей. („Укрінформ“)

 

У Латвії дбають про поранених

РИГА. – Для 14 українських військових, що з 9 вересня проходять реабілітацію у Національному реабілітаційному центрі „Вайварі“ (Юрмала), підготували насичену реабілітаційну та громадську програму. 14 вересня вони побували на екскурсії столицею Латвії. На центральній площі біля Пам’ятника Свободи воїнів привітали члени української громади Латвії. Напередодні українців відвідали  члени латвійського Товариства підтримки України на чолі з Тетяною Лаздою. 12 вересня  лікарню відвідав Посол України Олександр Міщенко. Курс реабілітації триватиме до 27 вересня за рахунок Латвійської Республіки, з підтримкою Міністерства закордонних справ, Міністерства оборони та Міністерства охорони здоров’я Латвії. („Укрінформ“)

Коментарі закриті.