27 вересня, 2019

АМЕРИКА І СВІТ

США не пустили російських дипломатів

МОСКВА. – Десять російських делеґатів не отримали віз для участі в Генеральній Асамблеї ООН в Ню-Йорку. Про це заявив 24 вересня голова Комітету з міжнародних справ Ради Федерації Росії Костянтин Косачев, який виявився серед вищеназваних дипломатів. Він зазначив, що серед тих, хто не отримав візи – голова Комітету Державної думи з міжнародних справ Леонід Слуцький і вісім співробітників Міністерства закордонних справ, у тому числі головний перекладач і керівник Апарату голови відомства Сергій Бутін. Всі росіяни повинні були супроводжувати Міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова в поїздці в Ню-Йорк і участи в Генеральній Асамблеї ООН. (РБК Україна)

 

Вчителі доплачують за приладдя

ВАШІНҐТОН. – З початком нового шкільного року  Інститут економічної політики (EPI) оприлюднив висліди опитування, проведеного серед вчителів американських публічних народних і середніх шкіл. Виявляється, що кожний вчитель пересічно видає 459 дол. річно своїми грішми, щоб закупити шкільне приладдя для своїх кляс. Ця сума не включає тих грошей, які вчителі видають, але відтак їм шкільна управа звертає. Понад 95 відс. всіх вчителів видають свої гроші на різні шкільні потреби. („www.epi.org”)

 

Засудили Китай за переслідування

НЮ-ЙОРК. – Понад 30 країн під проводом США 24 вересня засудили комуністичний Китай за „жахливу кампанію репресій” проти мусульман в західньому реґіоні Хіньджанґ. США, Канада, Німеччина, Голяндія і Великобританія були співспонзорами спеціяльної імпрези з нагоди річної Генеральної Асамблеї ООН. Асистент Державного секретаря США Джан Салівен вказав на переслідування приблизно 3 млн. уйґурів та інших мусульман в Китаї. На цій імпрезі, яку Китай засудив, також були представники понад 20 неурядових організацій, а також жертви переслідувань. Дж. Салівен сказав, що США отримали „достовірні інформації про смерти, примусові роботи, тортури та інші жорстокі, негуманні й принизливі трактування” в концтаборах, яких китайський уряд називає „центрами професійної підготовки”. („Reuters”)

 

США стримали фонди для Афганістану

КАБУЛ, Афганістан. – Перед своїм від’їздом з Об’єднаних Арабських Еміратів 19 вересня Державний секретар США Майк Помпео заявив, що США стримають 160 млн. дол. заплянованої допомоги Афганістанові через корупцію і брак прозорости в країні. День раніше Посол США в Афганістані Джан Бес скритикував Національну аґенцію постачання за те, що вона зіґнорувала потреби населення Кабулу й не закупила потрібне паливо для електростанції. Впродовж вересня великі частини столиці перебувають без електрики понад сім годин щоденно. („United Press International”)

 

Помер колишній посол США до України

АЛЕКСАНДРІЯ, Вірджінія. – Другий посол США до України Віліям Ґрін Мілер помер 23 вересня в своєму домі в північній Вірджінії. Він був послом в Києві в 1993-1998 роках за часів президентства Леоніда Кравчука й Леоніда Кучми. За період його служби Україна прийняла Конституцію, випустила національну валюту (гривню) і підписала горезвісний Будапештський меморандум, в якому віддала свій ядерний арсенал. В. Мілер був приятелем України. Разом з дружиною Сюзен він часто гостив у своєму домі українських істориків, письменників, музикантів та мистців. В. Мілер також активно цікавився археологічними розкопами в Криму. Він теж був співголовою Києво-Могилянської Фундації. 88-літній В. Мілер є першим з дев’яти послів США до незалежної України, котрий помер. Поминальні відправи плянуються в Національному соборі у Вашінґтоні. („Kyiv Post”)

 

Трамп виступив в ООН

НЮ-ЙОРК. – Президент США Дональд Трамп виступив 24 вересня на сесії Генеральної Асамблеї ООН. Його промова заторкнула різні теми. „Якщо хочете свободу, гордіться своєю країною. Якщо хочете демократію, тримайтесь своєї суверенности. Якщо хочете миру, любіть свою націю”, – він сказав. „Мудрі провідники завжди ставлять на першому місці добро свого народу і своєї країни”. Д. Трамп додав: „Майбутнє не належить ґльобалістам. Майбутнє належить патріотам”. Президент закликав світ об’єднатися проти іранської „жадоби крови”. Він також звернувся до міґрантів, щоб не переходили нелеґально кордон до США. Окремо президент підкреслив потребу шанувати релігійну свободу. Д. Трамп закликав Китай шанувати демонстрантів за демократію в Гонґ-Конґу. Він теж закликав Північну Корею позбутися ядерної зброї. Як і минулими роками, Президент Франції Емануель Макрон відповів на риторику Д. Трампа. Він сказав, що дійсно вірить в патріотизм, але що це не рівняється з ізоляціонізмом. („The Telegraph”)

 

Ізраїль заперечує шпигунство

ЄРУСАЛИМ. – Вашінґтонська веб-сторінка новин „Політіко” написала, що Ізраїль розставив мобільно-телефонні спостерігальні пристрої в сенсетивних місцях столиці, включно з околицею Білого Дому. Сторінка цитує трьох анонімних високопосадовців США, котрі кажуть, що не було жодних дипломатичних наслідків після виявлення цих пристроїв, мабуть‚ через близькі відносини між Прем’єр-міністром Ізраїля Беніяміном Нетаньягу та Президентом Дональдом Трампом. Бюро прем’єра видало заяву 12 вересня, називаючи ці звідомлення „абсолютною брехнею”. У заяві сказано: „Вже давно існує зобов’язання і директива від ізраїльського уряду, щоб не провадити жодної шпигунської операції в США. Ця директива суворо виконується без винятку.” Подібно заперечив ці вістки ізраїльський Міністер закордонних справ і розвідки Ізраїль Кац. („The Washington Post”)

 

Німеччина вибачилася перед Польщею

ВАРШАВА. – Президент Німеччини Франк-Валь­тер Штайнмаєр попросив прощення у Польщі за те, що Німеччина напала на неї, розпочинаючи Другу світову війну. На церемонії 1 вересня у Варшаві для відзначення 80-річчя вибуху війни, він сказав: „Я складаю поклін перед польськими жертвами німецької тиранії. І я прошу вашого вибачення”. У цій війні загинуло понад 50 млн. осіб, з того майже 6 млн. поляків. Президент Польщі Анджей Дуда засудив напад нацистської Німеччини на Польщу, але також привітав повоєнне примирення між обома народами. Пізніше, на державних церемоніях‚ де були присутні Віце-президент США Майк Пенс, Канцлер Німеччини Анґела Меркель, Прем’єр Франції Едуард Філіпе та Президент України Володимир Зеленський, А. Дуда засудив „імперіялістичні тенденції” Росії супроти її сусідів. Польща не запросила Росію на ці відзначення через її аґресію в Україні. („AFP”)

 

Вбито сина Осами бен Ладена

ВАШІНҐТОН. – Президент США Дональд Трамп 14 вересня підтвердив смерть Гамзи бен Ладена, сина Осами бен Ладена, котрий відповідав за теркат на США 11 вересня 2011 року. Д. Трамп сказав, що Г. бен Ладен загинув у протитерористичній операції на афгансько-пакистанському кордоні. Секретар оборони Марк Еспер натякнув про це при кінці серпня. Президент також сказав, що це дуже послаблює екстремістську організацію „Аль-Кайда”, яка провела теракт. („The Hill”)

 

Суд продовжив арешт американця

МОСКВА. – Московський суд вирішив 23 серпня тримати заарештованого американця в тюрмі принаймні до кінця жовтня. Пет Вілен був заарештований в московському готелі у грудні 2018 року. Його звинувачують в шпигунстві, за що йому грозить 20 років тюрми. Він також має британське, ірляндське й канадське громадянство. Він публічно нарікав на погані тюремні обставини і казав, що його життя є в небезпеці. („Associated Press”)

Коментарі закриті.