20 вересня, 2019

Загальні збори СКУ відбулися в Берліні

Учасники річних загальних зборів Світового Конґресу Українців у Берліні. (Фото: СКУ)

БЕРЛІН. – 6-8 вересня у міській ратуші Берліну відбулися річні загальні збори Світового Конґресу Українців (СКУ), які підсумували працю за період від листопада 2018 року та виробили стратегію діяльности на наступний рік.

Учасники зборів з понад 20 країн світу зібралися в Берліні, щоб підтримати понад 100-тисячну українську громаду Німеччини та привернути увагу її високопосадовців і громадянського суспільства до актуальних українських питань, у тому числі й до важливости консолідації дій у боротьбі з російською гібридною війною та звільнення українських політичних в’язнів, повернення яких до України 7 вересня привітали всі делеґати та гості зборів.

Під час урочистого відкриття зборів СКУ нагородив за підтримку України німецького політика, колишнього депутата Европарляменту Ребеку Гармс своєю найвищою нагородою – медалею св. Володимира Великого. СКУ відзначив грамотами і подяками представників німецького суспільства та членів української громади в Німеччині, зокрема голову Центральної Спілки Українців Німеччини Людмилу Млош та голову Об’єднання Українських Організацій у Німеччині Ростислава Сукенника, за допомогу в організації проведення зборів у Німеччині.

Протягом трьох днів учасники зборів  заслухали звіти Президента СКУ Павла Ґрода і основних структур СКУ та обговорили актуальні для українців діяспори питання під час шести круглих столів: „Розбудова, координація та структуризація українських громад у світі”, „Шляхи співпраці України та діяспори в нових умовах. Відстоювання інтересів України на міжнародному рівні – на шляху до ЕС і до НАТО”, „Формування самоідентифікації української молоді в діяспорі“, „Суттєве розширення прав закордонних українців в Україні – створення умов для їхнього повернення та зміцнення зв’язків з Україною”, „Об’єднавча роля українських Церков та важливість їхнього визнання у вселенських структурах”, „Стратегія діяльности СКУ з міжнародного визнання Голодомору геноцидом українського народу”.

Делеґати рішуче засудили Російську Федерацію за гібридну війну проти України і незаконне ув’язнення українських політичних в’язнів та закликали міжнародне співтовариство і далі послідовно підтримувати територіяльну цілісність та суверенітет України, а також суттєво посилити санкції проти Російської Федерації за порушення міжнародного правопорядку та збільшити надання Україні летальної зброї та військової підтримки. У той же час збори привітали стратегічний курс України до подальшої европейської і евроатлантичної інтеґрації та закликали Европейський Союз і НАТО якнайшвидше надати Україні повноправне членство.

Збори СКУ засудили рішення Російської Федерації про визнання СКУ небажаною організацією та прийняли рішення оскаржити його у відповідних міжнародних судах. Учасники зборів закликали президента, уряд та Верховну раду України захищати та розвивати українську мову, традиції, культуру та історію як основу для об’єднання та розбудови української держави  та світового українства.

Провід СКУ зустрівся з очільниками складових організацій СКУ в Німеччині, щоб обговорити шляхи ефективної співпраці та зміцнення громадської єдности та впливу на владні структури Німеччини в питаннях спільного зацікавлення.

 

СКУ

Коментарі закриті.