20 вересня, 2019

АМЕРИКА І СВІТ

США пом’янули жертви терактів

НЮ-ЙОРК. – У 18-ту річницю терактів 11 вересня 2001 року США пом’янули жертви цієї трагедії. Президент Дональд Трамп поклав вінок в Пентагоні, кажучи родинам жертв, що „це є ваша річниця особистої і тривалої втрати”. Тодішній Президент Джордж Буш-молодший і тодішній Секретар оборони Дональд Рамсфельд також поклали вінки в окремій церемонії. Недалеко Шенксвілу в Пенсильванії, де розбився один з літаків‚ захоплених терористами, Віце-президент Майк Пенс вшанував пам’ять пасажирів і залоги того літака, котрі не дозволили терористам спрямувати його на Вашінґтон. М. Пенс був конґресменом у Вашінґтоні того дня, коли внаслідок терактів у Вашінґтоні, Ню-Йорку та Пенсильванії загинуло майже 3,000 осіб, а понад 6,000 зазнало поранення. Під час жалібних церемоній згадувано героїзм пожежників і поліцаїв, котрі не жаліли свого життя‚ рятуючи інших. („Associated Press”)

 

Помпео визнав відродження сили ISIS

ВАШІНҐТОН. – Державний секретар США Майк Помпео визнав, що іслямська екстремістська організація ISIS відновила свою силу в деяких місцях, але підкреслив, що спроможності цієї терористичної групи є дуже обмежені за межами її основного реґіону. Він це сказав 20 серпня в інтерв’ю для телевізійної програми „Сі-Бі-Ес”, вказуючи‚ що каліфат не існує. Але ISIS в Афганістані взяла на себе відповідальність за напад на весілля в Кабулі три дні раніше, в якому загинули 63 особи, а 182 були поранені. США оголосили перемогу над ISIS в березні, після того як союзники під проводом США витиснули ISIS з її останього притулку в Сирії. М. Помпео арґументував, що США „дуже успішно” перемогли ISIS, але додав, що „завжди є ризик, що вони відродяться”. Він сказав, що уряд робитиме все можливе, щоб забезпечити американський нарід. („The Hill”)

 

Школярі незадовільно вчаться

НЮ-ЙОРК. – Згідно з стейтовою статистикою‚ оприлюдненою 22 серпня, понад половину учнів публічних народних шкіл міста Ню-Йорку незадовільно читають (52.6 відс.) і не знають основ математики (54.4 відс.). Дані показують, що в 3-8 клясах азійські діти найкраще вчаться. В ділянці математики 74.4 відс. з них виявили задовільний рівень знання; серед білих учнів цей рівень виявили 66.6 відс., серед еспанських – 33.2 відс., а серед афроамериканських – 28.2 відс. В ділянці англійської мови 67.9 відс. азійських учнів виявили задовільний рівень знання; серед білих учнів цей рівень виявили 66.6 відс., серед еспанських – 36.5 відс., а серед афроамериканських – 35 відс. Учні в міських зачартерованих школах (які становлять 10 відс. всіх учнів) виявили багато кращий рівень знань‚ ніж учні в традиційних міських школах: 57.3 відс. мали відповідне знання англійської мови, а 63.2 відс. – з математики. („New York Post”)

 

США мають нового посла до ООН

НЮ-ЙОРК. – Новий посол США до ООН Келі Крефт перебрала свій пост 12 вересня, обіцяючи боронити американські цінності та інтереси. 57-літня К. Крефт перед тим була Послом США до Канади, де вона брала участь в переговорах про нову угоду вільної торгівлі між США, Канадою та Мексико. Генеральна Асамблея ООН відкривається 23 вересня. США є головним фінансовим жертводавцем до ООН, оплачуючи 25 відс. коштів миротворчих операцій і 22 відс. оперативних коштів. („AFP”)

 

Суддя дозволив трансгендерну хірургію

МЕДІСОН, Вискансин. – Федеральний суддя Джан Канлі 16 серпня задовольнив позов чотирьох осіб, котрі бажали перейти трансгендерну хірургію, і щоб її оплатила програма „Medicaid”. Суддя, якого призначив Президент Барак Обама в 2010 році, вирішив‚ що стейтова заборона на покриття коштів трансгендерної хірургії суперечить федеральним законам проти дискримінації. Вискансин є одним з дев’яти стейтів, які забороняють оплачувати таку хірургію. („Wisconsin State Journal”)

 

В Італії сталися зміни в уряді

РИМ. – Прем’єр Італії Джузепе Конті зрезиґнував 20 серпня. Це довело до розпаду коаліційного уряду, який складався з альянсу двох популістичних партій: рухів П’ятьох Зірок (М5S) і націоналістичної Північної ліґи. Коаліція проіснувала 14 місяців. Але 29 серпня Президент Серґіо Матареля привернув Дж. Конті до влади, даючи йому мандат створити новий уряд. Прем’єр тепер очолює коаліцію M5S і центролівої Демократичної партії. Провідник Північної ліґи Матео Сальвіні скритикував нову коаліцію, кажучи, що це є „крадіжкою демократії”. Він закликав своїх прихильників мобілізуватися і прибути 19 жовтня до Риму на велике віче. („The Economist”, „CNN”)

 

Болгарія заборонила в’їзд мільярдерові

СОФІЯ. – Державна аґенція національної безпеки Болгарії (ДАНБ) заборонила в’їзд до країни на 10 років російському мільярдерові Констянтинові Малофеєву. Про це 11 вересня повідомив парлямент Головний прокурор Сотір Цацаров. К. Малофеєв був у контакті з головою болгарською Русофільського руху Ніколаєм Маліновом, якого звинувачують у шпигунстві для Росії. День раніше ДАНБ заборонила в’їзд до країни на 10 років колишньому російському генералові Леонідові Решетнікову, котрому теж закидають шпигунство. С. Цацаров підкреслив, що ця заборона не є атакою на Русофільський рух і не є політично мотивована. У липні 2014 року Україна порушила кримінальну справу проти К. Малофеєва, закидаючи йому фінансування нелеґальних військових угруповань в східній Україні. Того року він попав до списка осіб, на яких Европейський Союз наклав санкції. У грудні 2014 року Департамент фінансів США заявив, що К. Малофеєв був одним з головних джерел фінансування для росіян, котрі пропаґували сепаратизм в Криму. У своїй заяві департамент сказав, що К. Малофеєв брав участь в діях‚ „які загрожують миру, безпеці, стабільності, суверенітетові або територіяльній цілісності України”. („The Sofia Globe”)

 

Суд дозволив змінити правила азилю

ВАШІНҐТОН. – Верховний суд США 11 вересня дозволив Адміністрації Президента Дональда Трампа змінити правила щодо прохання про надання притулку на кордоні США-Мексико. Голосами 7-2 суд дозволив на нову вимогу, а саме, що еміґранти мусять спершу просити притулку в країні, через яку вони подорожували‚ заки дісталися до кордону США. Це матиме найбільший вплив на еміґрантів з Центральної Америки, котрі приходять до США через Мексико, а не стосуватиметься еміґрантів з самого Мексико. Нове правило віддзеркалює намагання президента дотримати свою передвиборчу обіцянку, щоб обмежити число нелеґальних еміґрантів на південному кордоні країни. Але 16 вересня 59 родин еміґрантів з Центральної Америки подали позов до Федерального суду у Вашінґтоні, кажучи, що уряд не дав ніякого попередження про ці зміни. („Reuters”)

 

У Гарварді вручили Шнобелівську премію

КЕМБРИДЖ, Масачусетс. – У Гарвардському університеті 12 вересня 29-ий раз вручили щорічну Шнобелівську премію за найбільш абсурдні досягнення в науці. Нею нагороджують в 10 різних дисциплінах. Шнобелівська премія миру дісталася групі учених з Великобританії, Савдійської Арабії, США і Сінгапуру‚ які намагалися виміряти рівень задоволення, яке можна отримати від лоскоту. Премію в галузі економіки отримали японські фахівці. Вони з’ясували, які банкноти найкраще підходять для бактерій. Виявилося, що найбільше мікробів збирається на американському долярові і румунській леї. Премія в галузі медицини дісталася італійцеві‚ який встановив, що піца може захистити від безлічі хвороб за умови, що вона приготовлена в Італії. Премію вручають справжні нобелівські лавреати. Переможці отримують кавовий стаканчик, упаковку жувальної гумки, сигарету, зубну щітку і грошову нагороду В розмірі 10 трлн. зімбабвійських дол. (40 американських центів). (Радіо Свобода)

Коментарі закриті.