20 червня, 2019

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Вперше відзначали День батька

КИЇВ. – В Україні 16 червня вперше офіційно відзначали День батька. Свято було встановлено указом президента від 18 травня 2019 року „З метою створення сприятливих умов для зміцнення інституту сім’ї як основи суспільства і визнання на державному рівні ролі батька у вихованні дітей“. День батька з’явився у США в 1910 році й відзначали його спочатку 19 червня. Ініціяторкою свята була жінка Додд з міста Спокен, Вашінґтон. Таким чином вона хотіла висловити вдячність власному батькові Віліяму Смарту, який після смерті дружини, котра померла після шостих пологів, виховав самотужки шістьох дітей. („Укрінформ“)

 

Філарет скликає собор

КИЇВ. – 11 червня стало відомо, що Почесний патріярх Православної Церкви України (ПЦУ) Філарет 20 червня скликає собор „для збереження Київського Патріярхату“. 9 травня він заявив, що Українська Православна Церква Київського Патріярхату ще існує. Він також допустив відділення від ПЦУ Київського Патріярхату і заявив, що уповноважений скликати для цього церковний собор. 14 червня ПЦУ прокоментувала інформацію про помісний собор Київського Патріярхату, скликаний Почесним патріярхом Філаретом. Київський Патріярхат припинив своє існування в грудні 2018 року і проведення будь-яких заходів від його імені є незаконним. Проведення собору означатиме церковне розділення з усіма канонічними та юридичними наслідками. „Проголошення Філаретом лише зараз неґативних оцінок Томосу, цілком суголосних з пропаґандою зі сторони Московського Патріярхату, викликає здивування і глибоке несприйняття в Церкві та суспільстві“, – йдеться в заяві ПЦУ. (Радіо Свобода)

 

Обговорено нову концепцію послуг

КИЇВ. – 12 червня в Адміністрації Президента України Володимира Зеленського відбулося перше експертне обговорення концепції „Держава у смартфоні“. У ньому взяли участь представники коаліції електронної держави, що об’єднує 65 різних організацій та експертів. До 2024 року прагнуть перевести 90 відс. всіх державних послуг в режим онлайн, втричі зменшивши кількість взаємодії громадян і бізнесу з владою та досягнувши нульового рівня корупції у цій сфері. Під час зустрічі представники коаліції надали президентові свої рекомендації та обговорили пріоритетні проєкти цифровізації. Наступного тижня заплянована серія обговорень концепції „Держава у смартфоні“ з участю міжнародних донорів. Потому документ буде оприлюднений у форматі пляну конкретних дій та очікуваних цілей. (Адміністрація Президента України)

 

Нові призначення Зеленського

КИЇВ. – 11 червня Президент України Володимир Зеленський підписав подання про призначення Вадима Пристайка на посаду Міністра закордонних справ та звільнення Міністра закордонних справ Павла Клімкіна. Президент України 12 червня призначив колишнього Міністра економічного розвитку і торгівлі України Айвараса Абромавичуса членом Наглядової ради „Укроборонпрому“. Президент В. Зеленський 13 червня призначив Миколу Балана командувачем Національної ґвардії України. До цього М. Балан кілька років був заступником командувача Нацґвардії, а з травня виконував обов’язки командувача. Цього ж дня президент призначив головою Державної прикордонної служби України Сергія Дейнеку. Глава держави оголосив новий конкурс на добір кандидатів на посаду судді Европейського суду з прав людини. Наприкінці каденції колишнього Президента Петра Порошенка був оголошений конкурс, під час якого було визначено надзвичайно короткий термін для подання документів – п’ять робочих днів. Цей конкурс був забльокований у судах. Під час нового конкурсу спрощено порядок подання документів і продовжено термін подання до 30 днів. (Адміністрація Президента України)

 

Армія відповідатиме жорстко

КИЇВ. – Президент України Володимир Зеленський вважає, що артилерійські обстріли поблизу Новолуганського на Донеччині та інших населених пунктів в ніч проти 7 червня, внаслідок яких двоє українських військових загинули, а восьмеро отримали поранення, свідчать про втрату Росією контролі над найманцями. В. Зеленський також висловив співчуття родинам загиблих і подякував за мужність і стійкість українським військовослужбовцям, які зазнали атаки. „Збройні сили України відповідатимуть жорстко та відповідно до ситуації. А на дипломатичному рівні наша позиція про необхідність припинення вогню та звільнення полонених залишиться твердою та незмінною“, – заявив президент. (Адміністрація Президента України)

 

У США замінили назву Києва

ВАШІНҐТОН. – Рада США з географічних назв розглянула звернення Посла України в США Валерія Чалого та одностайно ухвалила рішення про заміну офіційної назви столиці України з „Kiev“ на „Kyiv“ у міжнародній базі. Про це повідомили 12 червня у Посольстві України в США. Відповідні зміни до офіційних баз Ради США з географічних назв внесені 17 червня. „Це рішення є надзвичайно важливим та дає поштовх, щоб виправити офіційну назву столиці України і поза межами США у всьому світі“, – мовиться у повідомленні. Під час перебування України в складі СРСР в англомовних засобах інформації закріпилася транслітерація назви української столиці у спосіб, який відповідав російській вимові, тобто „Kiev“. (ВВС)

 

На Закарпатті знищили 27 авіобомб

УЖГОРОД. – Закарпатські піротехніки знищили 27 авіяційних бомб, які були виявлені в лісі біля села Ворочево. 15 червня група аварійно-рятувального загону спецпризначення завершила знищення бомб. („Укрінформ“)

 

Відмовили втікачеві в реєстрації

КИЇВ. – 15 червня Центральна виборча комісія відмовила у реєстрації кандидатом у народні депутати на позачергові парляментські вибори депутатові Олександрові Онищенкові, який перебуває у міжнародному розшуку за підозрою в організації корупційної схеми з розкрадання державних коштів. Три роки тому О. Онищенко залишив Україну. За даними слідства, підконтрольні О. Онищенкові підприємства, які видобували газ спільно з державною компанією „Укргазвидобування“, через фіктивні біржі продавали цей газ за ціною, значно нижчою від собівартости посередникам‚ які за значно вищою ціною збували його на ринку. Державі було завдано збитків майже на 3 млрд. грн. (ВВС)

 

Зареєстрували ще 98 мажоритарників

КИЇВ. – 15 червня Центральна виборча комісія зареєструвала ще 98 кандидатів у народні депутати в одномандатних виборчих округах. Таким чином, станом на 15 червня в одномандатних виборчих округах зареєстровано 362 кандидати: у порядку самовисування 318, ще 44 висунуті політичними партіями. Зареєстровано також довірених осіб деяких кандидатів в одномандатних округах. Позачергові парламентські вибори мають відбутися 21 липня. („Укрінформ“)

 

Загинули на Донбасі

КИЇВ. – У травні внаслідок російської аґресії на Донбасі загинули вісім українських військових, 42 поранені та травмовані, 19 зазнали бойових травмувань. Про це 17 червня повідомили у Міністерстві оборони України. За оцінками ООН станом на 31 грудня 2018 року внаслідок російської аґресії на сході України з квітня 2014 року  загинули від 12‚800 до 13 тис. людей, з них 3‚320 цивільних, 4,000 українських бійців та 5,500 представників російських гібридних збройних формувань. („Українська правда“)

Коментарі закриті.