20 червня, 2019

АМЕРИКА І СВІТ

Україна отримає 250 млн. дол. допомоги

ВАШІНҐТОН. — Департамент оборони США плянує надати Україні додаткову військову допомогу вартістю 250 млн. дол. Про це 18 червня повідомив Пентагон. Цей найновіший транш допомоги підвищить військову спроможність України, а особливо зміцнить морські і сухопутні війська, даючи їм додаткові навчання і зброю, таку як стрілецьку зброю, ґраномети, протиартилерійний радар і приладдя нічного бачення. Департамент оборони додав, що допоможе Києву поширювати реформу оборонної індустрії, а „ці реформи скріплять спроможність України обороняти свою територіяльну цілісність для підтримки забезпеченої, процвітаючої, демократичної і вільної України”. Включаючи цей транш, від 2014 року США надали Україні 1.5 млрд. дол. військової допомоги. („Radio Free Europe/Radio Liberty”)

 

Прибережна охорона міняє граматику

АЛЕКСАНДРІЯ, Вірджінія. — Прибережна Охорона США забороняє вжиття особових займенників, які вказують на стать, в офіційних документах для оцінки своїх членів. Про це повідомила капітан першої ранґи Андрея Смит, заступник голови Оперативної групи для підготування особового складу, на засіданні Оборонного дорадчого комітету про жінок на службі, яке відбулося 12 червня в Александрії. Нові напрямні є встановлені для того, щоб не було жодного упередження через стать членів, особливо тоді, коли їхні документи розглядає рада для підвищення звання. Тому ці документи не можуть вживати займенники „він”, „вона”, „його”, чи „її”, а писатимуть „член‚ про якого звітується”. Також не буде включено світлини члена і буде тільки прізвище та ініціял імени. („www.military.com”)

 

Масові протести охопили Гонґ-Конґ

ГОНҐ-КОНҐ. — Масові протести почалися 9 червня у Гонґ-Конґу, коли 1 млн. демонстрантів вийшло на вулиці міста‚ протестуючи проти законопроєкту, який дозволяв би на екстрадицію осіб до комуністичного Китаю, щоб їх там судили. Хоч це місто, яке має 7 млн. населення, є формально китайською територією, воно втішається широкою автономією і економічним добробутом. Провідник Гонґ-Конґу Кері Лам, призначена два роки тому Пекіном, не збагнула важливости цих протестів і не зареаґувала 12 червня‚ коли поліція бурхливо заатакувала мирних демонстрантів, котрих вона назвала „організованими заворушниками”. Це лишень спровокувало ще більші демонстрації. 62-літня К. Лам скликала прес-конференцію 15 червня, на якій заповіла суспендування законопроєкту, але не визнала причини протестів і не вибачилася за вчинки поліції. Наступного дня, 16 червня, понад 2 млн. осіб вийшли на демонстрацію, вимагаючи її резиґнації і повного відтягнення законопроєкту. На прес-конференції 18 червня К. Лам визнала причину протестів, відтягнула назву „заворушники” про демонстрантів і просила вибачення народу. Одначе, протестувальники не поступаються від своїх вимог: її резиґнації і відтягнення законопроєкту, який став викликом для їхньої свободи. Опозиція охопили всі верстви суспільства, бо вони вважають, що законопроєкт дозволить Китаєві вимагати екстрадиції політичних опонентів і дисидентів. („Los Angeles Times”)

 

Китай скритикував Майка Помпео

ПЕКІН. — Китай гостро скритикував Державного секретаря США Майка Помпео, котрий 3 червня видав заяву Державного департменту з нагоди 30-ліття подій і в пам’ять всіх осіб, котрі були вбиті, заарештовані або зникли 3-4 червня 1989 року на Майдані Тіянанмен в Пекіні у демонстраціях за демократію, які комуністичний уряд криваво здушив. Ця тема залишається забороненою в країні. Посольство Китаю у Вашінґтоні сказало, що заява М. Помпео була зроблена „з упередження та ароґантности” і „грубо втручається у внутрішні справи Китаю”. („The New York Times”)

 

Меркель підтримує санкції на Росію

БЕРЛІН. — Канцлер Німеччини Анґела Меркель заявила, що її країна підтримує продовження санкцій на Росію. На спільній прес-конференції 18 червня після зустрічі з Президентом України Володимиром Зеленським, Канцлер сказала, що санкції‚ накладені на Росію за анексію Криму і підтримку бойовиків-сепаратистів в східній Україні‚ мусять залишитися доти, поки не буде відновлена суверенність Києва на цих територіях. А. Меркель додала, що Президент Росії Володимир Путін сказав їй, що він розуміє вимогу Німеччини, що Україна мусить залишитися газотранзитною країною після відкриття трубопроводу „Північний потік-2”. У інтерв’ю німецькій газети „Bild” В. Зеленський сказав, що санкції на Росію треба „поширити”. Під час візити до Парижу 17 червня, де він зустрівся з Президентом Франції Еманюелем Макроном, він закликав країни Европейського Союзу не зменшувати дипломатичного й санкційного тиску на Москву. Подорожі В. Зеленського до Парижу й Берліну були його першими офіційними візитами до Франції та Німеччини‚ відколи він став президентом 20 травня. („Reuters”)

 

Катастрофа MH17: назвали підозрюваних

АМСТЕРДАМ. – Спільна слідча група (JIT) 19 червня оголосила нові результати розслідування причин катастрофи пасажирського літака „Маляйзійських авіоліній“, збитого в липні 2014 року на Донбасі. Одночасно Служба Безпеки України оголосила їм підозру. Це Ігор Ґіркін (Стрєлков) – колишній „міністер оборони“ так званої „ДНР“‚ відставний офіцер армії Росії Сергій Дубинський, підполковник запасу Повітряно-десантних військ Росії Олег Пулатов, Леонід Харченко – громадянин України, командир розвідувального підрозділу „ДНР“. Троє з названих підозрюваних наразі перебувають в Росії‚  четвертий перебуває на тимчасово непідконтрольній урядові території України. (ВВС)

 

Голяндія бореться з антисемітизмом

АМСТЕРДАМ. — Голяндський уряд призначив 3.35 млн. дол. на боротьбу з антисемітизмом. Це рішення уряду було оголошене 31 травня і вперше робить боротьбу з антисемітизмом національним пріоритетом. В минулому уряд не призначав грошей виключно на боротьбу з антисемітизмом, але на пов’язані цілі, такі як забезпечення єврейських інституцій. Кількасот демонстрантів протестували проти антисемітизму 29 травня перед парляментом. („Jewish Telegraphic Agency”)

 

У Сербії створили нову єпархію

РУСЬКИЙ КЕРЕСТУР, Сербія. — У сербському місті Руський Керестур 19 травня урочисто проголошено нову Греко-католицьку єпархію св. Миколая, яку очолив дотеперішній екзарх Георгій (Юрій) Джуджар. В урочистостях взяв участь Посол України в Сербії Олександр Александрович, а також владики, священики та монахи й монахині з України. Разом із місцевим хором співав катедральний хор ім. Теодора Ромжі з Ужгороду. Греко-католики Закарпаття, які називають себе русинами, оселилися на теренах колишньої південної Угорщини в середині ХVІІІ ст. Згодом ці території опинилися в Юґославії, де греко-католики були об’єднані в Крижівській єпархії. Після розвалу Юґославії для греко-католиків у Сербії й Чорногорії в 2003 році був заснований Апостольський екзархат. Підвищення його статусу до єпархії означає, що для української громади в Сербії створюється церковна організація, яка не залежить від змін державних кордонів. Нова єпархія має приблизно 20 тис. вірних – русинів, українців та румунів. Вона має 20 парафій, у яких служать 17 священиків. З приводу проголошення єпархії вийшла з друку Біблія в першому в історії перекладі русинською мовою – стародавньою мовою, яку зберегли нащадки переселенців із Закарпаття в Сербії та Хорватії. Переклад здійснили проф. Янко Рамач і письменник Михайло Рамач, котрих Папа Франциск відзначив Орденом Лицарів Папи Сильвестра. (Радіо Свобода)

Коментарі закриті.