20 червня, 2019

Національному музеєві історії України – 120 років

Будівля Національного музею історії України.

КИЇВ. – Національному музеєві історії України виповнюється 120 років. За свою довгу історію музей неодноразово змінював назву та будівлю. Здолавши усі випробування, музей став одним з найвідоміших музеїв країни.

Розпочалася його історія у 1899 році, коли у Києві відбулася археологічна виставка, організована на честь ХІ Археологічного з’їзду. Проте офіційно Музей старожитностей і мистецтв почав працювати з 26 грудня 1901 року, коли було відкрито експозицію для відвідувачів. До колекції увійшли експонати, які передали меценати Терещенки, Ханенки, Вікентій Хвойко, Микола Тарновський та інші. У лютому 1902 року директором музею було призначено відомого знавця музейної справи Миколу Біляшівського. 30 грудня 1904 року відбулося урочисте відкриття та освячення Київського художньо-промислового і наукового музею.

В роки Першої світової війни найцінніші експонати були вивезені до Москви, а частина наукових співробітників мобілізована до армії. У 1917 році М. Біляшівський неодноразово звертався до урядів України щодо необхідности створення Національного музею України‚ проте часті зміни влади не сприяли цьому. Зі встановленням радянської влади музей було оголошено власністю держави, а назва змінена на Перший державний музей‚ а 16 серпня 1924 року музей було перейменовано на Всеукраїнський історичний музей ім. Тараса Шевченка.

У 1934 році музей було виселено з будівлі‚ у якій він знаходився від дня свого заснування. Його колекцію перевезли на територію Лаври, де були дуже несприятливі умови для зберігання та показу пам’яток. На базі художнього відділу музею було створено Київський державний музей українського мистецтва (нині Національний художній музей).

У 1935 році музей знову переназвали на Центральний історичний музей.

У роки Другої світової війни найцінніші експонати були вивезені до Уфи в Росії. Частину колекції вивезли німці під час окупації. Після визволення Києва від нацистів музей відновив свою роботу як Державний республіканський історичний музей УРСР. Фонди музею стали основою Меморіяльного комплексу „Національний музей історії України у Другій світовій війні“, якому було передано близько 18 тис. експонатів.

З проголошенням незалежности України музей було перейменовано у Національний музей історії України. Наразі фондове зібрання нараховує близько 800 тис. експонатів. Експозиція музею показує історію України від найдавніших часів до сьогодення.

За роки незалежности колектив музею створив ряд виставок, які вражали відвідувачів своєю актуальністю, унікальністю експонатів та цікавою подачею („Симон Петлюра: сторінки політичного портрета“, „Патріот‚ меценат‚ громадський діяч – до 145-річчя з дня народження Євгена Чикаленка“, міжнародна виставка „Україна-Швеція: на перехрестях історії (ХVII-XVIII ст.)“, „Слова Незалежности (до 25-річчя незалежности України), „Історії з війни“ (присвячена бійцям на сході України).

Колектив музею активно проводить виставки за кордоном, тим самим популяризуючи Україну в світі (Велика Британія, Німеччина, Південна Корея, Японія, Канада, США та інші).

Коментарі закриті.