26 червня, 2019

АМЕРИКА І СВІТ

У Литві засудили шпигунів Росії

ШАУЛЯЙ, Литва. — Окружний суд 20 червня визнав двох громадян Литви винними у шпигунстві на користь Росії і засудив кожного до чотирьох років і дев’яти місяців ув’язнення. Імена засуджених не названі. Один із них 1961 року народження, інший – 1966 року. Під час обшуків у них знайшли близько 6,500 евро. За даними слідчих, засуджені могли за гроші передавати інформацію організації, яку підозрюють у шпигунстві. Під час досудового розслідування з’ясувалося, що організація цікавилася документами литовської військової авіобази. Обидва засуджені визнали свою провину. Їх затримали в грудні 2017 року‚ коли спецслужби Литви встановили передання даних чужинській розвідці. В останні роки в Литві неодноразово виявляли випадки шпигунства на користь Росії. Міністерство закордонних справ Росії щоразу заявляло, що шпигунські скандали є проявом русофобської політики Вільнюса. (Радіо Свобода)

Що думають американці про вибори?

АТЛАНТА. — Телевізійна аґенця „Сі-Ен-Ен” 5 червня оприлюднила статистику про те, що американці думають про президентські вибори 2020 року. Опитування були переведені перед тим, як Дональд Трамп оголосив 18 червня, що він кандидутуватиме на перевибір. Більшість респондентів (54 відс.) думають, що президент буде переобраний, 41 відс. кажуть, що він програє, а 5 відс. не визначилися з відповіддю. На останніх опитуваннях в грудні 2018 року більшість (51 відс.) вважала, що Д. Трамп програє. Для порівняння, у травні 2011 року 50 відс. американців вказали‚ що Президент Барак Обама буде переобраний. („CNN”)

Китай приховує правду 30 років

ТАЙПЕЙ. — Китай далі приховує правду про криваве здушення демонстрацій за демократію, які відбулися 3-4 червня 1989 року на Майдані Тіянанмен в Пекіні. Це заявила 4 червня Президент Тайвану Цай Інґ-вен. „Китайський уряд не то що не плянував покаятися за минулі помилки, але продовжував прикривати правду”, – вона написала на Фейсбук. „Будьте певні, Тайван напевно боронитиме демократію і свободу”, – додала вона. Комуністичний Китай ніколи не подав повного числа смертей на Майдані і забороняє будь-яке відзначення цих подій. Коментарі президента появилися напередодні велелюдних публічних слухань в реґіоні, особливо в Тайпеї і Гонґ-Конґу, у пам’ять жертв на Майдані Тіянанмен. („Reuters”)

Володимира Кличка врятували на морі

МАДРИД. — Колишній чемпіон світу важкої ваги з боксу Володимир Кличко був врятований зі своєї моторової яхти в Середземному морі. Про це 41-літній В. Кличко повідомив 25 червня. Його прогулянку по морю з родиною і приятелями перервала пожежа. Приморська рятувальна служба Eспанії підтвердила, що 23 червня вона врятувала дев’ятеро осіб з яхти, яка пливла за течією 10 миль від берега‚ бо вибухла пожежа в моторному відділі судна. („Associated Press”)

ЕС продовжив санкції на Росію

БРЮСЕЛЬ. — Европейський Союз (ЕС) продовжив економічні санкції на Росію через воєнні події в Україні. Представник ЕС заявив 20 червня, що „санкції були одноголосно продовжені на додаткових шість місяців через невиконання Мінських угод”. Окремі санкції, які забороняють ЕС провадити бізнеси в анексованому Криму, були відновлені на один рік. ЕС також застановляється над пропозицією, щоб відмовитися визнавати російські пашпорти, які були видані в східній Україні. Провідники ЕС теж вимагають „повної співпраці” Росії у розслідуванні (під проводом Голяндії) причин збиття маляйзійського пасажирського літака над східньою Україною в 2014 році, в якому загинуло 298 осіб. Дослідники переконані, що літак збили проросійські сили. („Voice of America”) 

Американці бачать проблеми з новинами

ВАШІНҐТОН. — Дослідчий інститут „Пю Рісирч Сентер” 5 червня оприлюднив статистику про те, що американці думають про так звані „фальшиві новини” у їхніх засобах масової інформації (ЗМІ). Більшість респондентів (68 відс.) переконана, що такі новини мають поважний вплив на довіру народу до урядових інституцій. 54 відс. вважають, що це також має великий вплив на довіру американців один одному, а 51 відс. думають, що це теж перешкоджає політичним провідникам виконувати свою працю. Переважаюча більшість (79 відс.) американців каже, що треба обмежити можливість ЗМІ друкувати фальшиві новини, а тільки 20 відс. вказують, що Конституція охороняє такий спосіб спілкування. Вину за фальшиві новини респонденти перекладали на політичних провідників (57 відс.) і активістів (53 відс.). Лиш 36 відс. звинуватили журналістів, а 35 відс. – закордонних аґентів. Одначе, найбільшу відповідальність (53 відс.) на зменшення кількости цих новин американці кладуть на журналістів, а лиш 12 відс. на уряд. (www.pewresearch.org)

Генсек ООН перестеріг Европу

АХЕН, Німеччина. — Генеральний секретар ООН Антоніо Ґутереш перестеріг Европу, що світ скотиться до беззаконня і нової Холодної війни‚ якщо многобічність не вдасться. Виступаючи 30 травня в західньонімецькому місті Ахен, де він отримав медалю за просування европейської єдности, він сказав: „Якщо хочете оминути нову Холодну війну, якщо хочете правдивий багатосторонній порядок, тоді мусимо мати З’єднані Стейти Европи як могутню опору цього”. А. Ґутереш, колишній прем’єр Португалії, був відзначений медалею, яку в минулому отримали Президент Франції Еманюель Макрон‚ Папа Франциск і Прем’єр Великобританії Вінстон Черчіль. („Reuters”)

Колюмбія звільнила повстанця

БОҐОТА. — Верховний суд Колюмбії звільнив колишнього провідника повстанського руху FARC Єзуса Сантріча, кажучи‚ що він є охоронений парляментарною недоторканістю, бо є членом Конґресу. США висловили свій жаль з приводу цього рішення 30 травня, бо він був заарештований внаслідок прохання на його екстрадицію, ще поки він зайняв місце в Конґресі. 52-літній Є. Сантріч брав участь у переговорах між урядом і FARC, які закінчилися підписанням мирової угоди в 2016 році після пів століття збройного конфлікту, а FARC перемінився у політичну партію. США закидають, що Є. Сантріч був змовником у конспірації‚ щоб переслати 10 тис. кілограмів кокаїни. („AFP”)

Помпео несподівано відвідав Кабул

КАБУЛ, Афганістан. — Державний секретар США Майк Помпео зустрівся з Президентом Афганістану Ашрафом Ґгані під час несподіваних відвідин 25 червня. Вони обговорили поточні переговори з талібанами і безпекову ситуацію в країні напередодні президентських виборів у вересні. США ведуть переговори з талібанськими провідниками, шукаючи політичної розв’язки для закінчення 18-літньої війни в країні. М. Помпео зупинився в Кабулі по дорозі до Ню-Делі для зустрічей з Прем’єр-міністром Індії Нареандрою Моді та іншими урядовцями. („Reuters”)

Дозволили екстрадицію Фірташа 

ВІДЕНЬ. – 25 червня Верховний суд Австрії схвалив рішення на підтримку екстрадиції українського підприємця Дмитра Фірташа до США. Тепер від екстрадиції його відділяє лише підпис міністра юстиції Австрії, який має затвердити вердикт.  Д. Фірташа арештували у Відні в березні 2014 року‚ але згодом звільнили під заставу у понад 100 млн. дол. У США звинувачують його у змові з метою хабара в понад 18 млн. дол. за позаконкурсне право отримати ліцензію на розробку титанових родовищ в Індії. Готову продукцію потім плянували продавати у США. У 2015 році Forbes оцінював його статки у 270 млн. дол. Д. Фірташ керує групою компаній „DF Group“, яка володіє низкою хемічних підприємств у Рівному, Черкасах, Сумах, Сєвєродонецьку та Горлівці. Також у нього є значні активи у гірничій промисловості. (ВВС)

Коментарі закриті.