3 травня, 2019

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Ухвалено новий закон про мову

КИЇВ. – Верховна Рада України 25 квітня ухвалила закон „Про забезпечення функціонування української мови як державної“. Навколо кожної з понад 2,000 правок точилися запеклі баталії між проукраїнськими та проросійськими силами у парляменті. Державний статус української мови ґарантує Конституція. Але деталі використання мов у різних сферах життя має визначати закон. До 2012 року цю функцію виконував ще радянський закон „Про мови в УРСР“. У 2012 році Верховна Рада ухвалила так званий „мовний закон Ківалова-Колесніченка“, який давав змогу використовувати замість державної мови реґіональну – ту мову, якою володіє понад 10 відс. населення реґіону. Він обмежував вживання української мови навіть у порівнянні з радянським законом, і сприяв подальшій русифікації, наголошують експерти і ціла низка українських політиків. Його ухвалення викликало масові протести. Конституційний суд в лютому 2018 року зрештою визнав його неконституційним. Відтоді Україна не мала жодного закону про мовну політики держави. (Радіо Свобода)

На Донбасі видають російські пашпорти 

КИЇВ. – 26 квітня Міністер закордонних справ України Павло Клімкін закликав жителів окупованих територій Донбасу іґнорувати видачу російських пашпортів. Указ, за яким жителі контрольованих підтримуваними Росією бойовиками районів на сході України зможуть у спрощеному порядку отримувати громадянство Росії, Президент Росії Володимир Путін підписав 24 квітня. Це рішення різко розкритикувала Україна і її західні союзники. Пашпортизація Росією мешканців окремих районів Донецької та Луганської областей підриває суверенітет України. Про це йдеться у спільній заяві восьми країн-членів Евросоюзу, які входять до складу Ради Безпеки ООН. У заяві закликали Росію припинити фінансову та військову підтримку сепаратистів. (Радіо Свобода)

Конґрес США засудив пашпортизацію

ВАШІНГТОН. – 26 квітня Сенат і Палата представників Конґресу США висловили протест і засудили указ президента Росії щодо видачі російського громадянства жителям окупованих українських територій на сході України. Впливові сенатори й конґресмени випустили низку заяв з цього приводу, повідомило Посольство України в США. Як наголосив у цьому зв’язку керівник Комітету з питань Збройних Сил сенатор-республіканець Джим Інгоф, це „ще один зухвалий напад на український суверенітет, який засвідчує, що Путін не ставиться серйозно до миру“. Співголова Українського Кокусу в Сенаті Роб Портман підкреслив, що „рішення Росії про прискорену видачу громадянства мешканцям сходу України є черговою зухвалою спробою леґітимізувати незаконну окупацію цих реґіонів Росією“. („Укрінформ“)

Чеське радіо попросило вибачення 

ПРАГА. – 25 квітня до редакції Чеського радіо звернувся Посол України в Чехії Євген Перебийніс. На сторінці радіо була опублікована стаття чеського журналіста Яна Фінґерланда „Єврей на чолі українських фашистів“, чим викликала хвилю обурення як чехів, так і українців. Автор статті допустився великої низки помилок, неточностей і маніпуляцій. Посол висловив вимогу усунути публікацію Я. Фінґерланда як з сторінки радіо і з авдіоархіву, а також публічно вибачитись. У листі на адресу посла України головний редактор радіо Петр Шабата зазначив, що не бачить приводу для усунення статті, бо „зміст публікації Яна Фінґерланда є по суті правильний і коректний“. Що ж стосується заголовку статті, „то він є невдалим, і тому ми його змінили“, і, „якщо формулювання заголовку когось зачепило, мені шкода і я прошу вибачення“. Змінено заголовок на „Єврей на чолі України“. (Радіо Свобода)

Збирають підписи за відставку Луценка 

КИЇВ. – У Верховній Раді 26 квітня тривав збір підписів за відставку Юрія Луценка з посади генерального прокурора. Про це з трибуни парляменту заявив народний депутат Ігор Луценко (фракція „Батьківщина“). З такою ж ініціятивою виступив народний депутат Єгор Соболєв (фракція „Самопоміч“). „Юрій Віталійович своєю діяльністю показав повну нездатність керувати найвищим органом справедливости в нашій державі – Генеральною прокуратурою. Він був зобов’язаний розслідувати злочини високопосадовців часів Віктора Януковича. Ви чули хоч про один вирок у цій категорії справ? Жодного“, – заявив І. Луценко. („Укрінформ“)

Білорусь зупинила експорт нафтопродуктів 

МІНСЬК. – Заступник генерального директора Білоруської нафтової компанії Сергій Гриб 23 квітня повідомив про припинення експорту з Білорусі світлих нафтопродуктів (бензин, дизельне пальне, пальне для літаків) до України, Польщі і країн Балтії. Причина – низька якість нафти, яка останнім часом надходить з Росії. Через це майже наполовину зменшено виробництво на нафтопереробних заводах, а дороге обладнання на одному з них вийшло з ладу. Це рішення є також ударом по Україні – згідно зі статистикою, в балянсі поставок пального в Україну на Росію припадає 33 відс. обсягу, а 32 відс. Україна купує в Білорусі, 7 відс. – у Литві і ще 11 відс. – із інших джерел, 17 відс. виробляє сама. (Радіо Свобода)

Патріярх Філарет закликав до дії

КИЇВ. – Почесний патріярх Київський і всієї Руси-України Філарет 23 квітня заявив, що виборці, які на виборах президента віддали свої голоси за Володимира Зеленського, голосували передовсім за реформи і боротьбу з корупцією. Також він наголосив, що під час теперішніх виборів Україна „всьому світу продемонструвала демократію“. Патріярх Філарет зауважив, що українці самі повинні включитися в процес боротьби з корупцією, так, як це зробила Церква, ухваливши рішення „не допускати корупціонерів до святого причастя“. Патріярх Філарет привітав В. Зеленського з перемогою у виборах президента і висловив сподівання, що він продовжить „державницький, проевропейський і евроатлантичний курс України“. „Вдасться чи не вдасться, я не можу сказати, тому що це ціла система і треба цю систему поміняти. Чи буде у нього така команда, яка зможе змінити цю корупційну систему? Якщо йому вдасться, то йому буде велика шана від українського народу. Тому що Україна тоді продемонструє не тільки демократію, свободу і незалежність, а й те, що вона европейська країна. І ми молимося, що Господь послав йому сили зробити цей рішучий крок“, – зазначив Філарет. (Радіо Свобода)

Площу назвали на честь Василя Сліпака 

ЛЬВІВ. – Ім’я всесвітньо відомого оперного співака і зірки Василя Сліпака, який загинув від кулі снайпера в зоні бойових дій на Донбасі, відтепер носить одна з площ його рідного міста. Львівські депутати на сесії міської ради 26 квітня присвоїли ім’я В. Сліпака площі на вулиці Дорошенка. В. Сліпак – український оперний співак, соліст Паризької національної опери, учасник бойових дій на сході України загинув 29 червня 2016 року у селищі Луганське Донецької области. („Укрінформ“)

Гройсман мав зустріч з Зеленським

КИЇВ. – Прем’єр-міністер України Володимир Гройсман і переможець другого туру виборів президента Володимир Зеленський провели неформальну зустріч, на якій обговорювали кілька питань. Про це В. Гройсман 26 квітня сказав на телеканалі „Інтер“. „Ми говорили про життя, про Україну, майбутнє нашої держави. Це найголовніше“, – сказав В. Гройсман. Прем’єр-міністер зазначив: якщо у новообраного президента будуть пляни щодо зміни складу уряду, то він сам про це повідомить суспільство. („Укрінформ“)

Коментарі закриті.