11 травня, 2019

АМЕРИКА І СВІТ

ФБР не шпигувало проти Трампа

ВАШІНҐТОН. — Директор Федерального Бюро Розслідувань (FBI) Крис Врей сказав 7 травня, що спостереження аґенцією за кампанією Президента Дональда Трампа під час виборів 2016 року не було „шпигуванням” і що він не має жодного доказу, що ФБР робило щось нелеґального. Його коментарі на переслуханняx перед сенатським підкомітетом різнилися від Генерального прокурора Віліяма Бара, котрий минулого місяця сказав, що він вірить, що за кампанією Д. Трампа велися шпигунські дії під час розслідування про можливу співпрацю з Росією. На запитання демократичного сенатора з Ню-Гемшир Джін Шагін, чи він назвав би спостереження ФБР „шпигуванням”, К. Врей відповів: „Це не є термін, який я б вживав”. („Associated Press”)

В Росії розбився літак

МОСКВА. — Засоби масової інформації повідомили 7 травня, що російські слідчі застановляються над можливою помилкою пілота, яка спричинила аварію, в якій загинуло 41 осіб. Російський літак типу „Сухой суперджет-100” вилетів під час бурі 5 травня з летовища в Шереметєво з 74 пасажирами і чотирма членами залоги. Але пілот Денис Євдокімов вкоротці завернув і старався приземлитися на летовищі. Він сказав, що удар блискавки спричинив втрату комунікаційних спроможностей. Одначе, літак під час невдалого приземлення ударився і це спричинило пожежу в його задній частині. З уцілілих 37 осіб 10 перевезено до шпиталю з травмами. Довірочні джерела кажуть, що пілот не повинен був вилітати в таку бурю, а також треба було трохи покружляти, щоб зужити пальне. Російська національна авіолінія „Аерофлот” колись мала сумну репутацію щодо її безпеки, але останніми роками вона покращала. („MSN”)

У Тайляндії інтронізовано короля

БАНҐКОК. — У врочистій церемонії тайляндський король Мага Ваджіралонґкорн 4 травня формально вступив на трон. Він вже панує два з половиною років від часу смерти свого популярного батька, котрий перебував на троні 70 років. Коронація включала помазання 66-літнього короля водою, яка була освячена гіндуськими священиками і благословлена буддистськими монахами. Традиційні обряди також включали передання королівських клейнодів. Новий король прийняв ім’я Рама Х‚ Він є десятим монархом 237-літньої династії Чакрі. У Тайляндії очікують проголошення офіційних результатів недавніх виборів, які були першими від часу військового перевороту в 2014 році. Партія‚ підтримувана військом‚ і опозиційна партія претендують на право формувати наступний уряд. Це загрожує новим періодом політичної ізоляції і вуличних протестів, які охоплюють країну вже понад 10 років. Коронація була намаганням закінчити політичну кризу і спрямувати країну на шлях поступу під демократично вибраним урядом. („Los Angeles Times”)

 Партія Тереси Мей програла на виборах

ЛОНДОН. — Консервативна партія Прем’єр-міністра Великобританії Тереси Мей втратила понад 1,300 місць в Парляменті – понад 25 відс. місць, які вона мала раніше – на місцевих виборах 2 травня. Це віддзеркалює невдоволення виборців її політикою зволікання з Брекзітом – заплянованим виходом Великобританії з Европейського Союзу. Набільше голосів здобули Ліберально-демократична, Незалежна і Зелена партії. Т. Мей вказала, що опозиційна Партія праці втратила 80 місць, тому що виборці хочуть, щоб обидві партії таки покінчили зволікати з цим процесом. („Associated Press”)

Вірус Ебола вбив понад 1,000 осіб

КІНШАСА, Конґо. — Понад 1,000 осіб померло від спалаху вірусу Ебола в східньому Конґо від серпня 2018 року, повідомило Міністерство здоров’я 3 травня. Вороже ставлення населення до медичних працівників утруднює ситуацію. („Associated Press”)

Демократи можуть судити президента

ВАШІНҐТОН. — Суддя Вашінґтонської округи Емет Салівен вирішив 30 квітня, що демократи в Конґресі мають право продовжувати свій позов проти Президента Дональда Трампа‚ якому вони закидають, що його приватні бізнесові трансакції порушують конституційну заборону отримання дарунків чи заробітку від чужоземних урядів. Приблизно 200 демократів надіються, що цей позов дасть їм доступ до фінансових деталів президента. Адвокати Д. Трампа арґументували, що він не має безпосереднього заробітку від своїх трансакцій. Але у своєму 48-сторінковому рішенні Е. Салівен, котрий був призначений на посаду Президентом Билом Клінтоном, відкинув цю вузьку інтерпретацію закону. („The Washington Post”)

Вшановано студентку після виключення

ТАСКАЛУСА, Алябама. — 89-літня Автерін Лусі Фостер, перша афроамериканка‚ яка ходила до Алябамського університету, отримала почесний докторат 3 травня під час ґрадуаційних церемоній. Вона вперше була прийнята до цього університету в 1952 році після закінчення коледжу зі ступенем бакалявра з англійської мови, але її прийняття було скасовано‚ коли школа довідалася, що вона афроамериканка. У 1956 році вона таки вступила до університету, але після трьох днів протестів білих студентів і погроз її життю школа виключила її. Тепер її привітали‚ стоячи‚ оплесками.  („Associated Press”)

Пентагон поважно ставиться до НЛО

ВАШІНҐТОН. — Пентагон поважно ставиться до феномену невпізнаних літаючих об’єктів (НЛО). Представник Військово-Морських Сил (ВМС) США Джозеф Ґрадішер сказав 24 квітня, що ВМС встановили процедури для пілотів, щоб вони могли задокументувати випадки „невияснених повітряних феноменів”. Він додав, що від 2014 року такі випадки „трапляються реґулярно”. Крис Мелон, колишній заступник Секретаря оборони для розвідки і член Сенатського розвідувального комітету, розповів‚ що часто пілоти не хотіли звітувати про такі загадкові інциденти з НЛО (UFO), бо боялися неґативного впливу на свої кар’єри. У 2017 році Пентагон підтвердив існування Програми ідентифікації заавансованої аерокосмічної загрози (AATIP), на яку видано 22 млн. дол., хоч фінансування програми було суспендоване в 2012 році. Дж. Ґрадішер, який є заступником шефа морських операцій для інформаційних бойових дій, сказав 1 травня‚ що ВМС не будуть оприлюднювати інформації про НЛО з різних причин. („The Washington Post”)

Заарештовано колишнього перекладача

ВАШІНҐТОН. — Колишній перекладач для Федерального Бюро Розслідувань (FBI) Абдірізак Вегелі був заарештований 4 травня на летовищі Далес у Вірджінії, повідомило ФБР 6 травня. 66-літньому А. Вегелі закидають, що він говорив неправду під час федерального розслідування. У 2012-2015 роках він працював за контрактом як перекладач для ФБР у справах контртероризму. Його звинувачують, що він не говорив правди ФБР про свої контакти з неназваною особою, котра у змові з іншою особою плянувала теракти. Один з його синів, Юсуф, був засуджений в липні 2017 року до 10 років ув’язнення за незаконне володіння зброї після того‚ як він признався, що хотів стати членом екстремістської Іслямської Держави. („Reuters”)

Посадник Балтимору зрезиґнувала

БАЛТИМОР. — Демократичний посадник Балтимору Кетерін Пюґ зрезиґнувала 2 травня через скандал довкруги її книжок. У березні газета „Балтимор Сан” описала, як К. Пюґ‚ перебуваючи на Раді Директорів медичних систем Мерилендського університету (UMMS)‚ домовилася, що UMMS закупить серію її дитячих книжок за 500 тис. дол. Губернатор стейту Лері Гоґен 1 квітня закликав її зрезиґнувати і вона того дня відійшла на медичну відпустку. Її місце зайняв президент Міської ради Роберт Янґ. („www.yahoo.com”)

Коментарі закриті.