3 травня, 2019

АМЕРИКА І СВІТ

Звільнили ув’язненого американця

БЛУМІНҐТОН, Індіяна. — Державний Департамент США повiдомив, що Венесуеля звільнила американця Тада Лайнінджера після п’ятирічного ув’язнення. Його родина в Блумінґтоні видала заяву, кажучи‚ що звільнення сталося внаслідок зусиль американського уряду, індіянського сенатора Тада Янґа, членів Конґресу США, адвокатів та Посольства Швайцарії. 37-літній Т. Лайнінджер прибув 26 квітня до Маямі, де він перебуває під медичною опікою перед поверненням до Індіяни. Родина каже, що він терпів фізично й ментально, а також бракувало йому харчів та медицини. Т. Лайнінджер прибув до Венесуелі як турист у квітні 2014 року, але був заарештований під час протиурядових заворушень в країні. У травні 2018 року суддя вирішив‚ що його можна звільнити умовно за добру поведінку, але він чомусь не був звільнений аж дотепер. Ні венесуельське Міністерство внутрішніх справ, ні Бюро головного прокурора не відповіли на запити телевізійної аґенції „Сі-Ен-Ен” в цій справі. („CNN”)

Обама не підтримав Байдена у 2016 році

ВАШІНҐТОН. — Президент Барак Обама думав‚ що його віце-президент Джо Байден не повинен кандитувати на президента в 2016 році, бо вважав що Гиларі Клінтон була сильнішим кандидатом. Про це він дав знати Дж. Байденові, коли той готувався висунути свою кандидатуру вже втретє. Перший раз Дж. Байден оголосив себе кандидатом у 1988 році, але відступив‚ коли виявили плаґіят в його промовах. У 2008 році Дж. Байден не зміг перемогти Б. Обаму у правиборах, але відтак став його віце-президентом. 76-літній Дж. Байден знов оголосив свою кандидатуру 25 квітня, але має 20 конкурентів демократів. („The New York Times”)

Трамп і демократи погодилися

ВАШІНҐТОН. — Президент Дональд Трамп 30 квітня дійшов до згоди з провідниками Демократичної партії‚ щоб видати 2 трлн. дол. на дороги, мости, воду, енерґосистеми та іншу інфраструктуру країни. Про це повідомив провідник сенатської більшости Чак Шумер після зустрічі в Білому Домі. Обидві сторони зустрінуться знову перед кінцем травня, щоб обговорити як заплатити за цей плян, який мусить бути апробований Конґресом. („Reuters”)

Помер визначний біолог Сидні Бренер

СІНҐАПУР. — Визначний біолог Сидні Бренер, котрий отримав Нагороду Нобеля в 2002 році в ділянці медицини, помер 6 квітня в Сінґапурі. С. Бренер продемонстрував як людські гени контролюють розподіл клітин. Праця С. Бренера і його колеґ була ключовою для зрозуміння процесу розвитку різних форм рака. Одначе, його найбільшим досягненням були його досліди з Джаном Салстоном і Робером Горвіцем для розшифрування генетичного коду. 92-літній С. Бренер народився в Південній Африці, а студії закінчив у Британіїї. Його батьки були єврейськими еміґрантами з Литви й Латвії. („Associated Press”)

Помер колишній сенатор Фріц Голінґс

ҐРІНВІЛ. Південна Каролайна. — Колишній сенатор США і губернатор Південної Каролайни Ернест „Фріц” Голінґс помер 6 квітня. 97-літній політик грав визначну ролю у своєму стейті понад 50 років. . Губернатор Генрі МекМестер, котрий раз кандидував проти нього, видав заяву‚ відмічаючи його довголітню публічну службу. Ф. Голінґс закінчив військову академію і був відзначений за свою службу як офіцер Армії США в Европі та Північній Африці під час Другої світової війни. Після війни він закінчив студії права і був вибраний до стейтової Палати Представників у 1948 році, а 10 років пізніше 36-літній Ф. Голінґс став наймолодшим губернатором в історії стейту. Він створив стейтову систему технічних коледжів‚ щоб дати студентам можливість навчатись інших професій‚ крім фармерства та млинарства. Ф. Голінґс був сенатором США в 1966-2005 роках. Він був поміркованим політиком, останнім сенатором-демократом з Південної Каролайни. („MSN”)

Признались до обману на 400 тис. дол.

ФІЛЯДЕЛЬФІЯ. — Історія про бездомного ветерана Джана Бабіта, котрий в листопаді 2017 року дав своїх останніх 20 дол. Кателині МекКлур‚ коли їй забракло газоліни в авті у Філядельфії, зворушила багатьох людей. Разом зі своїм хлопцем Марком Д’Аміко вона виступила на багатьох телевізійних програмах. Вони розпочали збірку для ветерана через інтернет-плятформу „GoFundMe” і зібрали 402,706 дол. від понад 14 тис. осіб. Одначе, скоро виявилося‚ що більшість тих грошей вони затримали на власні розкоші, а бездомний отримав лиш малу частину і розтратив більшість того на наркотики. Розслідування правоохоронними органами довели, що вся історія була фальшивою, видуманою для обману людей. 36-літній Дж. Бабіт був засуджений 12 квітня до п’яти років випробування під умовою‚ що він буде лікуватися від наркоманії. 29-літня К. МекКлур призналася до вини в суді 15 квітня і буде засуджена до чотирьох років ув’язнення. Вона також погодился свідчити в суді проти 39-літнього М. Д’Аміко. „GoFundMe” погодилася віддати зібрані гроші обманутим жертводавцям. („The Philadelphia Inquirer”)

Заступник генпрокурора зрезиґнує

ВАШІНҐТОН. — Заступник генерального прокурора США Рад Розенстайн написав 29 квітня, що він зрезиґнує з своєї посади 11 травня. Хоч Президент Дональд Трамп часом критикував його на цій посаді, Р. Розенстайн у своєму листі похвалив президента, закінчуючи словами: „Ми завжди ставили Америку на першому місці”. Впродовж останніх кількох тижнів Р. Розенстайн підтримав Генерального прокурора Віліяма Бара, коли той передав Конґресові підсумки звіту спеціяльного прокурора Роберта Мюлера, який розслідував намагання Росії втрутися у президентські вибори 2016 року в США. („The Washington Post”)

Економіка США зростає 

ВАШІНҐТОН. — Департамент торгівлі оприлюднив цифри 26 квітня, які вказують що в першому кварталі 2019 року економіка США зросла на 3.2 відс. річно. Цей збільшений Валовий внутрішній продукт перевищив сподівання експертів, хоч вони вважають, що до кінця року він зійде до 2.2-2.4 відс. Президент Дональд Трамп розраховує на сильну економіку під час своєї кампанії на перевибори. („Associated Press”)

Кірстен Нілсен зрезиґнувала

ВАШІНҐТОН. — Секретар Департаменту Національної Безпеки (DHS) Кірстен Нілсен повідомила 7 квітня, що вона резиґнує з днем 10 квітня. Президент Дональд Трамп подякував їй за її працю і оголосив, що діючим головою DHS стане Кевін МекАлінен. В Адміністрації Президента зростає невдоволення зростаючим числом міґрантів з Центральної Америки, котрі нелеґально перетинають південний кордон США. К. МекАлінен є комісарем митниці і охорони кордонів США. Він має довголітній досвід праці і користується повагою членів Конґресу і Президентської Адміністрації. („Associated Press”)

НАТО протидіє російській аґресії

ВАШІНҐТОН. — Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ сказав, що альянс розпочинає нові дії в чорноморському реґіоні для противаги російській аґресії. Після двох днів розмов у Вашінґтоні, міністри закордонних справ 29-ох країн-членів НАТО видали спільну заяву 4 квітня у 70-річчя альянсу, кажучи‚ що вони стоять перед „непередбачуваною і складною безпековою ситуацією”, яка включає „більш аґресивну Росію”. Є. Столтенберґ повідомив, що альянс схвалив нові спостерігальні дії та військово-морські навчання в Чорному морі‚ щоб підтримати Україну й Грузію, які прагнуть стати членами НАТО перед сепаратистськими силами‚ підтримуваними Росією. Державний секретар США Майк Помпео сказав: „Володимир Путін снує темні мрії імперіялізму. Це є очевидним з його інвазій Грузії та України, його втручання в Сирію і тепер у Венесуелі. Він хоче розділити наш альянс і послабити наші демократичні наміри”. („AFP”)

Коментарі закриті.