26 квітня, 2019

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Папа прийняв Владику Бориса Ґудзяка 

ВАТИКАН. – 15 квітня Папа Франциск під час приватної авдієнції прийняв новопризначеного Архиєпископа і Митрополита Філядельфійської митрополії Української Греко-Католицької Церкви, президента Українського Католицького Університету (УКУ) Бориса Ґудзяка. У розмові з Папою Франциском Владика Борис зосередився на місії Паризької єпархії і душпастирстві у Франції, Бельгії, Нідерляндах, Люксембурзі та Швайцарії; плянах щодо служіння у Філядельфійській митрополії, яке Владика Борис розпочне 4 червня цього року; відкритості УКУ – єдиного католицького університету між Польщею та Японією; ідеї Братства святих князів Бориса і Гліба. Папа Франциск благословив Братство святих князів-страстотерпців Бориса і Гліба. „Святіший Oтець хоче добра для мене особисто і для всіх довірених йому людей“, – прокоментував Владика Борис враження від зустрічі. („Укрінформ“)

Продовжили арешт полонених моряків

КИЇВ. – Міністерство закордонних справ України 18 квітня висловило рішучий протест у зв’язку із неправомірним рішенням Лефортовського районного суду Москви щодо продовження тримання під вартою 24 українських військовослужбовців, захоплених у полон Росією у водах Чорного моря, до 24 та 26 липня цього року. Росія знову вдалася до закритого режиму судового засідання, чим підтвердила попередні оцінки про своє повне усвідомлення незаконности судового процесу та про намагання приховати кричущі факти порушення норм міжнародного права, а саме Конвенції ООН з морського права, якою встановлюється імунітет військових кораблів та членів їхніх залог, Третьої Женевської конвенції про поводження з військовополоненими 1949 року. 17 квітня Україна також звернулася до Міжнародного трибуналу з морського права щодо застосування тимчасових заходів проти Російської Федерації з метою негайного звільнення трьох українських військово-морських суден та 24 членів їхніх екіпажів. (Міністерство закордонних справ України)

Вибрали найвродливішу жінку

КИЇВ. – Переможницею конкурсу „Mrs. Ukraine International 2019“ 19 квітня стала Аліна Поплавська. Вона управляє мережею ресторанів, викладає в Київському національному університеті культури та мистецтв на факультеті готельно-ресторанного і туристичного бізнесу, має науковий ступінь у галузі культурології та виховує чотирирічного сина. А ще – невістка всім відомого ректора університету культури Михайла Поплавського. („Укрінформ“)

Суд не скасував реєстрацію Зеленського

КИЇВ. – 21 квітня Шостий апеляційний адміністративний суд у Києві відмовився задовольняти позов від спостерігача за виборами від громадської організації „Українська асоціяція акціонерів“ Андрія Хілька стосовно скасування реєстрації Володимира Зеленського кандидатом на посаду президента України. Відповідне рішення суд ухвалив у ніч на 21 квітня. Під час засідання А. Хілько повідомив суду, що вважає безкоштовне роздавання квитків на дебати з боку В. Зеленського підкупом виборців і що це порушує українське законодавство. Суд відмовився визнати це аґітацією, оскільки обидва кандидати не закликали голосувати за себе, а лише повідомили виборцям, як потрапити на дебати. (ВВС)

Суд зняв арешт з рахунків Януковича 

КИЇВ. – 17 квітня Шевченківський районний суд Києва зняв арешт з рахунків у Всеукраїнському банку розвитку, який пов’язують з Віктором Януковичем. На рахунках цього банку було заарештовано 1.2 млрд. грн. Всеукраїнський банк розвитку належав Олександрові Януковичу – старшому синові колишнього президента України. („Укрінформ“)

Добудують Меморіял жертв Голодомору 

КИЇВ. – Будівництво другої частини Національного музею „Меморіял жертв Голодомору“ буде завершено до кінця цього року. Про це 17 квітня сказав Прем’єр-міністер Володимир Гройсман, презентуючи на засіданні уряду звіт про роботу Кабінету міністрів за три роки. У музеї передбачено окремий виставковий простір для тимчасових тематичних виставок, конференц- та кінозалі на 300 місць, приміщення для освітніх проєктів, бібліотеки видань з цієї теми, архівний центр, де буде розміщено Інститут дослідження Голодомору. У 2008 році в Києві відкрили першу, меморіяльну, частину музею. 3 квітня 2018 року Прем’єр-міністер В. Гройсман заклав капсулю будівництва другої черги. Було створено Міжнародний благодійний фонд розвитку „Меморіялу жертв Голодомору“, завданням якого є збір фондів для будівництва музею і створення експозиції. („Укрінформ“)

Будують стіну на кордоні з Росією 

КИЇВ. – Урядовий плян заходів з інженерно-технічного облаштування українсько-російського кордону виконано впродовж 2015-2018 років на 35 відс., повідомили 19 квітня у Державній прикордонній службі України. Впродовж 2015-2018 років на виконання пляну було виділено 1.3 млрд. грн., що дозволило обладнати та оснастити чотири комплекси відеоконтролі та сиґналізації, майже 340 кілометрів протитранспортних ровів, 250 кілометрів дороги, провести реконструкцію п’яти прикордонних підрозділів, обладнати достатню кількість опорних пунктів і придбати технічні засоби для дистанційної контролі. Будівництво триває на кордоні з Росією в межах Луганської, Харківської та Чернігівської областей. („Укрінформ“)

Випустили Савченко і Рубана 

КИЇВ. – 16 квітня Володимира Рубана та Надію Савченко, які були під арештом з березня 2018 року, згідно з рішенням Броварського міськрайонного суду Київської области звільнено, тому що термін запобіжного заходу звинувачених у тероризмі закінчився 16 квітня. В. Рубана затримали 8 березня 2018 року, пізніше в цій справі заарештували народного депутата Н. Савченко. (Радіо Свобода)

Суд повернув банк Коломойському

КИЇВ. – 18 квітня Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов підприємця Ігоря Коломойського проти Національного банку й урядових установ, і визнав незаконними визнання „Приватбанку“ неплатоспроможним, а також його подальшу націоналізацію. Повний зміст рішення є конфіденційним через банківську таємницю. Зі свого боку, представники Національного банку й Міністерства фінансів заявили, що скасування націоналізації найбільшого українського банку є неможливим, і що вони мають докази навмисного виведення грошей з банку, яке й поставило його на межу банкрутства. (Радіо Свобода)

Зеленська – в базі „Миротворця“ 

КИЇВ. – 20 квітня Олена Зеленська, дружина тодішнього кандидата на посаду президента Володимира Зеленського, потрапила в „Чистилище“ інтернет-сторінки „Миротворець“ за те, що 15 квітня 2014 року зі сторінки у Фейсбуку, підписаної „Олена Зеленська“ була поширена інформація російських пропаґандистських засобів масової інформації: „Надсилайте через відео пересування українських військ. Гонорар 15 тис. рублів. Україна“. О. Зеленська пояснила, що робити перепост з обуренням діями російських пропаґандистів небезпечно, тому що в Росії Федеральна служба безпеки може не показати підводку, а саме посилання залишити‚ що й було зроблено. З інших постів того часу на сторінці О. Зеленської у Фейсбук не можна зробити висновок, що вона займала проросійську позицію. На її сторінці є і кілька публікацій, які викривають російську пропаґанду. (ВВС)

Коментарі закриті.