26 квітня, 2019

АМЕРИКА І СВІТ

Сезон ґрипи продовжується у США

АТЛАНТА, Джорджія. — Центр для контролі хвороб (CDC) оголосив 19 квітня, що сезон ґрипи 2018-2019 років продовжується вже 21 тиждень і є найдовшим‚ відколи уряд почав стежити за ґрипою понад 20 років тому. Досі найдовший сезон ґрипи тривав 20 тижнів у 2014-2015 роках. Одначе, цей сезон не є таким смертоносним як минулорічний сезон ґрипи, який тривав 19 тижнів і спричинив смерть 80 тис. американців. CDC обчислює, що в цьогорічному сезоні 35-55 тис. осіб у США помруть на ґрипу. („Associated Press”)

Північна Корея критикує Помпео

ПХЕНЬЯН. — Північна Корея скритикувала найвищого дипломата США, Державного Секретаря Майка Помпео. У своїй заяві 18 квітня північнокорейський високопосадовець Квон Донґ Ґун сказав, що хотів би вести діялог з кимось іншим‚ а не з М Помпео, тобто з особою‚ яка була б „обережнішою і більш дозрілою у спілкуванні з нами”. Виглядає, що провина державного секретаря полягає в тому, що попереднього тижня під час переслухань в Сенаті він погодився з твердженням, що диктатор цієї комуністичної країни Кім Чем Ин є „тираном”. („The Washington Post”)

Скільки коштує великий палець статуї?

ФІЛЯДЕЛЬФІЯ. — На передріздвяному прийнятті в музеї Інституту ім. Френкліна в 2017 році підпитий 24-річний Майкл Рогана з Делавер відійшов від своїх друзів до закритої виставки позиченої в Китаї – 10 статуй натуральної величини, які мають 2,000 літ і зображують воїнів першого китайського імператора Квін Ші Гванґа. Сам не знаючи чому, М. Рогана підійшов до статуї „Кіннотник” і відірвав великий палець лівої руки. Переглянувши музейні камери, поліція через три тижні заарештувала його. М. Рогана признався до вини і віддав украдену частину статуї. Делеґація з Китаю жахнулася‚ коли побачила цей вандалізм і зажадала „суворої кари для злочинця”. Суд над ним розпочався у квітні цього року і тривав п’ять днів. Хоч відома лондонська компанія „Lloyd’s” забезпечила статую на 4.5 млн. дол., під час суду мистецтвознавці не могли встановити вартість відламаного пальця. Адвокати підсудного вказували, що він вчинив це не для власного заробітку. Після двох днів дебат лава присяжних не змогла прийти до висновку щодо вини М. Рогани, якому могли присудити до 20 років ув’язнення. 9 квітня він був випущений на волю. Прокуратора ще не вирішила чи судити його знову. („The Philadelphia Inquirer”)

Привіт Посла викликав незгоду

ВАРШАВА. — Посол США у Варшаві Джорджет Мосбакер 19 квітня привітала євреїв зі святом Пейсах. Це викликало обурення на соціяльних мережах, де багато осіб пригадувало їй, що Польща є переважно католицька країна. Два дні пізніше посол також привітала поляків з Великоднем. („Associated Press”)

Грузія приєднається до НАТО 

ТБІЛІСІ. — Грузія таки приєднається до НАТО попри протести Росії, заявив під час візити до Тбілісі Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ. Під час візити до столиці 25 березня Є. Столтенберґ провів зустрічі з представниками влади Грузії і відвідав спільні військові навчання. Він заявив, що 29 членів НАТО „чітко заявили, що Грузія стане членом НАТО”. „Ми продовжимо співпрацювати, щоб підготувати членство Грузії”, – сказав Є. Столтенберґ, наголосивши, що жодна країна не має права впливати на політику відчинених дверей НАТО. Прем’єр-міністер Грузії Мамука Бахтадзе заявив, що „членство в НАТО – це вибір грузинського народу”. На вершинній зустрічі НАТО в 2008 році в Букарешті члени НАТО погодилися, що Грузія врешті-решт стане членом альянсу. Точна дата не була встановлена, але перспективи членства для Грузії підтверджували на кожній наступній зустрічі відтоді. Проти намірів Грузії й України приєднатися до НАТО рішуче протестує Росія. (Радіо Свобода)

Росія і Китай творять виклик США

МОСКВА. — Росія і Китай посилюють свої військово-морські сили й проведуть спільні навчання з початком травня. Про це повідомило 27 березня Міністерство оборони Росії після того‚ як китайський контрадмірал Ян Женмінґ і російський контрадмірал Александр Шуванов провели конференцію в Санкт-Петербурзі. Під час конференції. Міністер оборони Росії Сергій Шойґу заявив, що Військово-Морські Сили Росії отримають „понад 180 кораблів та суден” перед 2027 роком. Такі спільні навчання обидвох країн проводяться досить часто від 2005 року. Останнім часом Москва і Пекін виступили проти намагань Вашінґтону усунути венесуельського Президента Ніколяса Мадуро. („Newsweek”)

Вимога до дівчат є проти закону

РАЛІ, Північна Каролайна. — Чартерована школа в Леланді, Північна Каролайна, неконституційно дискримінує дівчат‚ коли вимагає‚ щоб вони носили спідниці. Суддя Окружного суду Мелком Гавард вирішив 28 березня, що тaке правило дискримінує дівчат через їхню стать. Позов проти школи подала Американська спілка для громадських свобід (ACLU), арґументуючи‚ що дівчат трактують інакше від хлопців. Чартеровані школи є публічними школами, яким дозволяється робити багато речей інакше від традиційних публічних шкіл. („Associated Press”)

Кривавий Великдень в Шрі-Лянці

КОЛОМБО, Шрі-Лянка. — Екстремістська група Іслямська Держава 23 квітня взяла на себе відповідальність за кривавий Великдень в країні – 21 квітня вибухи в трьох церквах і трьох готелях спричинила смерть 359 осіб і приблизно 500 поранень. Раніше уряд країни склав вину за цей найгірший теракт в історії країни на місцеву іслямську терористичну організацію, яка є пов’язана з Іслямською Державою. Міністер здоров’я Раджітга Сенаратне сказав, що неможливо було б місцевій організації виконати такий теракт без допомоги міжнародної мережі. Міністер оборони Руван Віджевардене сказав парляментові країни 23 квітня, що цей теракт був відплатою за теракт 15 березня в Новій Зеляндії, де місцевий житель застрелив 50 осіб у двох мечетах. Представник поліції сказав 24 квітня, що 58 запідозрюваних осіб були заарештовані у зв’язку з вибухами. Серед вбитих є 39 чужинців (між ними чотири американці) і 45 дітей. Президент Маітріпала Сірісена закликав міжнародну спільноту до співпраці у розшукуванні членів міжнародних організацій‚ причетних до цих вибухів. Прем’єр-міністер Раніл Вікременсінґге сказав, що деякі члени уряду мали заздалегідь розвідувальну інформацію про заплянований теракт, але не передали її. У Вашінґтоні Президент Дональд Трамп телефонічно передав співчуття прем’єрові та обіцяв підтримку США. Федеральне Бюро Розслідувань вислало своїх аґентів допомогти шрілянкській поліції у розслідуваннях. Державний Секретар Майк Помпео також розмовляв з прем’єром, обіцяючи йому підтримку США. М. Помпео раніше звинуватив „іслямський радикальний терор” за цю трагедію. Після 26-літньої громадянської війни Шрі-Лянка за останніх 10 років втішалася спокоєм. Країна-острів має 21.4 млн. осіб населення, більшість якого є буддисти, але з великою кількістю гіндусів, мусульман і християн. („Associated Press”)

Чикаґо матиме нового посадника

ЧИКАҐО. — Чикаґо стане найбільшим містом США, яке матиме жінку-афроамериканку на пості посадника міста. У виборах 2 квітня колишній федеральний прокурор Лорі Лайтфут легко перемогла довголітнього члена Міської ради Тоні Преквінкла. 56-літня Л. Лайтфут провадила свою кампанію‚ обіцяючи позбутися корупції в міському уряді та допомогти нижчим верствам населення. Вона також буде першою відкритою лесбіянкою на цій посаді, яку вона перебере 20 травня. Окрім неї, семеро інших жінок-афроамериканок очолюють більші міста США, включно з Атлантою і Ню-Орлінсом. Чикаґо є третім найбільшим містом в країні, маючи 2.7 млн. осіб населення. („Associated Press”)

Коментарі закриті.