26 квітня, 2019

Пожежа в Українському Культурному Центрі

Пожежа в Українському Культурному Центрі (Фото: Юра Іваново)

ГАМІЛЬТОН, Онтаріо. – У ранні години 13 квітня спалахнула пожежа в Українському Культурному Центрі. Будівлю, яка належала Спілці Української Молоді (СУМ), було повністю знищено вогнем. Першою про пожежу дізналася голова Осередку СУМ в Гамільтоні Лариса Зарічняк, яка шестирічною приїхала з Польщі до Канади і у центрі вивчала засади української культури – щотижня відвідувала лекції з історії, літератури і географії, а також вчилася гри на бандурі. Вона сказала, що центр був місцем зустрічей не лише для українців, а й для усієї громади міста.

Заступник керівника протипожежної охорони Джон Вербік сказав, що будинок був знищений повністю, коли його покрівля впала від вогню. Будинок не мав забезпечення. Збитки сягають 2 млн. дол. Пожежники отримали сигнал тривоги о 12-ій год. 21 хв. ранку і негайно прибули на місце, коли вогонь охопив другий поверх. З будинком згоріли архіви й пам’ятки півстоліття громадського життя. Унаслідок пожежі ніхто не постраждав. У будівлі було також відділення Кредитової спілки „Будучність“.

Президент Конґресу Українців Канади (КУК) Олександра Хичій повідомила, що нещастя засмутило усіх українців міста, які проводили у центрі весілля, хрестини, балі, інші церемонії. Це був дім не лише СУМ, а й Ліґи Українців Канади, жіночого хору „Світанок“, Школи українознавства, гуртків гри на бандурі і танцю.

Українці міста разом з активом КУК працюватимуть задля відновлення центру. Допомогу пообіцяла також Кредитова Спілка „Будучність“. 

 

Коментарі закриті.