15 лютого, 2019

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Оголошено вирок Януковичеві 

КИЇВ. – Оболонський районний суд Києва 24 січня року визнав колишнього президента Віктора Януковича винним у державній зраді й засудив до 13 років позбавлення волі – термін відбування покарання буде рахуватися з моменту його затримання. Суд також постановив стягнути з В. Януковича на користь держави процесуальні витрати за проведення судових експертиз – 98,561 грн. і залишити без змін накладений у рамках провадження арешт на майно. В. Янукович може отримати ще й довічне ув’язнення за злочинні накази проти активістів на Майдані. („Укрінформ“)

Перейменують Дніпропетровську область

КИЇВ. – 7 лютого Верховна Рада включила до порядку денного сесії законопроєкт про зміни до Конституції щодо перейменування Дніпропетровської области на Січеславську, а також направила його до Конституційного суду. За включення до порядку денного законопроєкту проголосували 240 народних депутатів за мінімально необхідних 226. Народний депутат Андрій Денисенко, представляючи законопроєкт, наголосив, що питання перейменування области на Січеславську пройшло широке громадське обговорення і понад 60 громадських організацій звернулися до кожного з народних депутатів із закликом підтримати законопроєкт. („Укрінформ“)

Пройдуть шляхами морської слави

КИЇВ. – 1 лютого Асоціяція ветеранів Військово-Морських Сил України, Київське військово-історичне товариство та Вітрильний крейсерсько-перегонний союз України підписали угоду про співпрацю та проведення у червні-липні цього року науково-дослідницької експедиції „Від княжих часів до сучасної морської України“‚ присвяченої вшануванню пам’яті українців-моряків усіх поколінь, які віддали своє життя за незалежність України. Експедиція відбудеться за маршрутом: Вишгород-Київ-Канів-Черкаси-Кременчук-Світловодськ-Дніпро-Запоріжжя-Херсон-Миколаїв-Одеса-Очаків-Білгород-Дністровський-острів Зміїний. (Олександр Калько)

Заявлено підозру у вбивстві Гандзюк

КИЇВ. – Голові Херсонської обласної ради Владиславові Мангеру вручили підозру через його можливу причетність до смерти херсонської активістки Катерини Гандзюк. Про це 11 лютого повідомив Генеральний прокурор Юрій Луценко. Підозру В. Мангеру вручили особисто за місцем його проживання. Наразі тривають слідчі дії і проводяться обшуки. За словами Ю. Луценка, В. Мангер вирішив організувати її вбивство, керуючись особистою неприязню. К. Гандзюк публічно заявляла про корупційну складову підпалів лісів, які кримінальне середовище области використовувало для збагачення за сприянням окремих представників обласної влади і правоохоронних органів. В. Мангер, за версією слідчих, звернувся до знайомих йому громадян Левіна і Павловського (вони також проходять слідство у справі Гандзюк і вже затримані). Саме вони зайнялися пошуком виконавців злочину. В. Мангер працює головою Херсонської обласної ради з вересня 2016 року. (ВВС)

Поліція вибачилася за образу 

КИЇВ. – 10 лютого Національна поліція почала службове розслідування щодо правомірности дій поліцаїв під час затримання десятків людей у Подільському районі Києва, заявив начальник головного управління поліції столиці Андрій Крищенко. Також він вибачився за дії співробітника поліції, який бив учасника сутички зі словами „Лягай, Бандеро!“. Голова Національної поліції Сергій Князєв згодом заявив: „Я прошу вибачення, я теж бандерівець“. Так само вчинили й деякі інші керівники, зокрема, заступник голови поліції Олександр Фацевич. 9 лютого правоохоронці повідомили про спробу штурму столичного відділку поліції. В результаті затримали 40 осіб, яких відпустили пізно ввечері. (ВВС)

Не буде спостерігачів від Росії

КИЇВ. – 7 лютого Верховна Рада ухвалила зміни до законодавства, які забороняють громадянам Росії бути офіційними чи міжнародними спостерігачами на українських виборах. За це рішення проголосували 232 депутати. Заборону підтримав Президент Петро Порошенко. Також не можуть бути спостерігачами люди, пропозиції щодо яких внесені державою-окупантом чи аґресором. Такою країною визнана Росія. Міністерство закордонних справ України заявило, що не реєструватиме офіційних спостерігачів на виборах від Росії і вже направило таке повідомлення до Бюро з демократії та прав людини Організації безпеки і співробітництва в Европі. Спецпредставник США з питань України Курт Волкер сказав, що представники Росії можуть бути спостерігачами в Україні, аби довести, що вони дотримуються демократичних стандартів. Інакше це дозволить людям поставити під сумнів вибори. Пізніше він визнав реальність занепокоєння України через Росію, оскільки вона є аґресором. (ВВС)

Влаштували акцію на підтримку Супрун

ЗАПОРІЖЖЯ. – 11 лютого відбулася акція на підтримку усуненої від виконання обов’язків Міністра охорони здоров’я Уляни Супрун. Акція відбулася під стінами Адміністративного суду Запорізької области. Минулого тижня у соціяльних мережах України низка активістів ініціювала акцію під назвою „25 мільйонів українців викликають до суду разом з Уляною Супрун“ Окружний адміністративний суд Києва розгляне клопотання Міністерства юстиції України про скасування заборони У. Супрун виконувати обов’язки Міністра охорони здоров’я. (Радіо Свобода)

В Угорщині фальшували заяви 

БУДАПЕШТ. – Станом на 28 січня проти українців, які незаконним шляхом отримали громадянство Угорщини, було відкрито 370 справ про розслідування, висунуті обвинувачення у 156 справах. Про це повідомив 11 лютого Генеральний прокурор Угорщини Петер Полт у офіційній відповіді на запит провідниці фракції опозиційної партії „Демократична коаліція“ Аґнеш Вадаі‚ яка звернулася до Генеральної прокуратури Угорщини з проханням розслідувати справи проти українців, які отримали угорське громадянство шахрайським шляхом, а також оформили в Угорщині фальшиву прописку. („Українська правда“)

Партія вимагає повернути заставу 

КИЇВ. – Політична партія „Сила людей”, яка раніше висунула кандидатом у президенти колишнього журналіста Дмитра Гнапа, 8 лютого звернулася до нього з вимогою відкликати свою заяву про згоду балотуватися кандидатом на посаду президента від партії і повернути заставу у 2.5 млн. грн. на рахунки партії. Політична рада партії у разі відмови Д. Гнапа виконати ці вимоги плянує скликати Всеукраїнський з’їзд з цього питання. Керівник організації „Слідство.Інфо“ Анна Бабінець повідомила, що Д. Гнап не перерахував у 2015 році на потреби армії 15 тис. евро, які тоді отримали журналісти „Слідства. Інфо“. Сам Д. Гнап це підтвердив і запевнив, що невдовзі перерахує ці гроші журналістам. („Укрінформ“)

Верховна Рада закріпила курс на ЕС і НАТО 

КИЇВ. – 7 лютого Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до Конституції України щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Европейському Союзі та НАТО. За це рішення проголосували 334 народні депутати за мінімально необхідних 300. Перед голосуванням у Верховній Раді виступив Президент Петро Порошенко. Водночас, із перехідних положень Конституції виключається пункт, який передбачає використання існуючих військових баз на території України для тимчасового перебування чужоземних військових формувань на умовах оренди відповідно до міжнародних договорів. („Укрінформ“)

Коментарі закриті.