15 лютого, 2019

АМЕРИКА І СВІТ

Суд підтримав вирок щодо самогубства

БОСТОН. — Верховний суд стейту Масачусетс 6 лютого підтримав вирок проти жінки, котра заохочувала свого хлопця поповнити самогубство. Суд підтримав рішення нижчого суду з 2017 року, що 22-літня Мішел Картер переконала 18-літнього Конрада Роя не міняти свого наміру про самогубство. Суддя Скат Кафкер сказав, що вирок не порушує право М. Картер на свободу слова, але карає її за „нерозсудливо довільні слова, які спричинили смерть”. Коли К. Рой отруївся у 2014 році‚ М. Картер була засуджена за ненавмисне вбивство на два з половиною роки ув’язнення, з яких мусить відсидіти 15 місяців. („Reuters”)

Яка була реакція на промову Трампа?

НЮ-ЙОРК. — Телевізійна aґенція новин „Сі-Бі-Ес” оприлюднила 6 лютого висліди опитування, яке вона провела після річної промови Президента Дональда Трампа про стан країни. Більшість слухачів промови (76 відс. проти 24 відс.) схвалила її. Як звичайно буває з цією подією, більше слухачів (43 відс.) ідентифікували себе з партією президента, хоч в цілій країні лише 25 відс. виборців вважають себе республіканцями. Розподіл був по партійній лінії: 97 відс. слухачів-республіканців схвалили промову, але лише 30 відс. слухачів-демократів мали подібну опінію. Серед незалежних слухачів 82 відс. схвалили промову. („CBS News”)

Розпочалась президентська кампанія 

КАБУЛ. — В Афганістані 20 січня розпочалась президентська кампанія. Президент Ашраф Ґгані має 14 опонентів. Дата виборів призначена на 20 липня, після того як була перенесена з квітня. Президент виголосив промову‚ в якій підкреслив потребу сильного центрального уряду для об’єднання країни і закінчення 17-літнього збройного конфлікту. („Associated Press”)

Венесуеля переносить гроші

КАРАКАС. — Державна нафтокомпанія Венесуелі PDVSA сказала клієнтам своїх нафтових спільних підприємств вкладати гроші на рахунок‚ недавно відкритий в російському „Ґазпромбанку”. Про це стало відомо аґенції „Ройтерс” 9 лютого. Цей крок PDVSA є наслідком тяжких нових санкцій США‚ накладених 28 січня. Вони бльокують доступ соціялістичного Президента Ніколаса Мадуро до приходів за нафту. Деякі партнери PDVSA відтягнули своїх працівників з країни‚ відколи накладено санкції. („Reuters”)

Польща закупить ракетну систему США

ВАРШАВА. — Польща закупить мобільні ракетні установки США вартістю 414 млн. дол. Про це сказав журналістам 10 лютого Міністер оборони Маріюш Блащак. Він додав, що це „поважно збільшить спроможності польської армії”. Варшава, занепокоєна зростом Росії, шукає ближчих зв’язків з Вашінґтоном. Ця ракетна система, звана „HIMARS”, може випускати шість керованих ракет на відстань 37 миль, або одну ракету на відстань 188 миль. Її вже вживають 19 країн і вона є ефективно використана в Іраку та Сирії проти „Іслямської Держави”. Минулого березня Польща підписала контракт вартістю 4.75 млрд. дол. на закуп протиракетної систем США‚ знаної як „Патріот”. Два роки тому НАТО відкрило центр контррозвідки у Польщі для поширення спроможностей розвідки альянсу після російської анексії Криму в 2014 році. („AFP”)

Греція полегшила шлях Македонії до НАТО

АТЕНИ. — Парлямент Греції голосами 153-140 затвердив протокол вступу Північної Македонії до НАТО. Це рішення з 8 лютого мусить тепер бути схвалене всіма іншими 29-ма членами альянсу. Рішення було схвалене Грецією після того‚ як колишня юґославська республіка погодилася перейменувати назву Македонія на Республіку Північної Македонії. Багато греків вважають‚ що Македонія є назвою їхньої історичної провінції, прославленої походами Олександра (Македонського) Великого в ІV ст. перед Христом. („Radio Free Europe/Radio Liberty”)

Путін звільнив дев’ятьох генералів

МОСКВА. — Президент Росії Володимир Путін видав указ 8 лютого, яким звільнив дев’ятьох генералів і двох полковників з урядових посад. Вона мали високі посади в Дослідницькому комітеті та в міністерствах внутрішніх справ та надзвичайних ситуацій. Серед звільнених є генерал Сергій Солопов, голова Директорату запобігання корупції серед московської поліції, і генерал Ірина Зайберт, старший помічник голови Дослідницького комітету. Не було подано жодної причини звільнення офіцерів. („Radio Free Europe/Radio Liberty”)

Брюсель – місто шпигунів

БРЮСЕЛЬ. — Столиця Бельгії є фактичною столицею Европейського Союзу (ЕС) та централею НАТО. Одночасно Брюсель є містом шпигунів. Згідно з німецькою газетою „Welt am Sonntag”, яка виходить щонеділі в Берліні, місто заповнене російськими й китайськими шпигунами до такої міри, що західнім дипломатам й військовим посадовцям сказано не відвідувати деякі ресторани й кафе. Газета з 10 лютого‚ посилаючись на дипломатів ЕС‚ пише, що закордонна служба Евросоюзу, EEAS, перестерігає‚ що в Брюселі є „приблизно 250 китайських і 200 російських шпигунів”. Голова EEAS, старший дипломат Фредеріка Моґеріні, каже‚ що ці аґенти головно базуються в посольствах і торговельних місіях своїх країн. Росія історично мала велике число аґентів в Брюселі. („Deutsche Welle”)

США вийшли з ядерного пакту 

ВАШІНҐТОН. — Державний секретар США Майк Помпео оголосив, що США 2 лютого виступають з договору про нерозповсюдження ядерної зброї середнього засягу. Вашінґтон давно нарікав, що Росія порушує цю угоду з 1987 року. М. Помпео висловив особливу подяку союзникам НАТО за те, що вони підтримали США. НАТО оприлюднило заяву 1 лютого, вичисляючи порушення договору Росією і додаючи, що альянс вповні підтримує цей крок США. („The Hill”)

Викрадено портрет з ґалерії

МОСКВА. — В московській ґалерії ім. Павла Третякова 27 січня викрадено портет визначного російського маляра краєвидів Архипа Куінджі. Свідки бачили‚ як молодий чоловік скинув портрет зі стіни, але щойно пізніше зрозуміли, що це була крадіжка. Міністерство культури оцінює вартість портрета‚ який змальовує гірські кряжі в Криму‚ на 12 млн. рублів (185 тис. дол.). („MSN”)

Помер довголітній конґресмен Дінґел

ДІРБОРН, Мишиґен. — Колишній конґресмен США Джан Дінґел, демократ з Мишиґен, помер 7 лютого на 93-му році життя. Він служив в Конґресі найдовше від всіх конґресменів. Вперше він прибув до Конґресу в 1955 році, перебравши місце свого батька Джана старшого, котрий відслужив 22 роки. Конґресмен був одним з останніх ветеранів Другої світової війни в Конґресі. Він спонзорував закон про громадянські права в 1957 році і допоміг запровадити систему медичного забезпечення „Медікейр”. Спочатку він підтримував війну США у В’єтнамі, але пізніше закликав Президента Ричарда Ніксона відтягнути американські війська. („NBC News”)

США закуплять ізраїльські батареї

ЄРУСАЛИМ. — Державний департамент США й Міністерство оборони Ізраїля оголосили 6 лютого‚ що США закуплять дві ізраїльські військові батарійні системи для оборони розташованих американських військ. Прем’єр-міністер Ізраїля Беніямін Нетанягу, котрий також виконує функції міністра оборони, сказав‚ що це є доказом тісних відносин між обома країнами. Згідно з аґенцією „Ройтерс”, ці батарійні системи, знані як „Залізний купол”, будуть використані для оборони розташованих військ США проти „посередніх загроз ворожого вогню та з повітря”. Військово-повітряні сили Ізраїля вживають ці системи від 2011 року. Військо США заплатить 373 млн. дол. за ці системи. („The Times of Israel”)

Коментарі закриті.