15 лютого, 2019

Відкрили меморіяльну дошку Донцову

Учасники відкриття дошки Дмитру Донцову (зліва): Сергій Квіт, заступник голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак, Олександр Харченко, голова фракції Всеукраїнського об’єднання „Свобода“ у Київській раді Юрій Сиротюк,  перший заступник голови Державного комітету телебачення та радіомовлення України Богдан Червак. (Фото: Георгій Лук’янчук)

КИЇВ. – Відкриття меморіяльної дошки у пам’ять про політичного діяча, філософа, журналіста, ідеолога українського націоналізму Дмитра Донцова відбулося 24 січня на фасаді „Укрінформу“ – історичного наступника Українського Державного Телеграфного Аґентства, першим керівником якого був у 1918 році Д. Донцов. Одночасно він очолював Державне бюро преси, що координувало діяльність друкованих видань. 

Барельєф Д. Донцову відкривали через два дні після урочистого відкриття меморіяльної дошки Симонові Петлюрі, й майже одночасно зі знесенням пам’ятника Олександрові Суворову, за демонтаж якого виступала патріотична громадськість.

Пам’ятну таблицю Д. Донцову виготовили з допомогою Святоіванівського гетьманського мазепинського полку (меценат Роман Піняжко). Автором пам’ятної дошки став Володимир Цісарик.

Пам’ятну дошку в присутності представників влади, народних депутатів та громадськости відкрили генеральний директор аґентства Олександр Харченко та освітній і громадський діяч, літературознавець, журналіст Сергій Квіт. 

Згодом на прес-конференції з цієї нагоди відзначалось: „Укрінформ“ завжди пишався тим, що біля його витоків стояв Д. Донцов. Його дух продовжує витати у діяльності та поглядах нинішнього державного аґентства. 

Кобзар Тарас Компаніченко співавпісень, демонструвалися унікальні фото Д. Донцова з архіву Київського жандармського управління, коли його заарештували. Прозвучав вірш Олени Теліги, яка присвятила йому чудову поезію. 

Коментарі закриті.