22 лютого, 2019

АМЕРИКА І СВІТ

Закони про виборців не мають впливу 

КЕМБРІДЖ, Масачусетс. — Національне бюро економічних досліджень (NBER) оприлюднило 15 лютого висліди восьмилітніх дослідів над тим, чи закони про ідентифікацію виборців впливають на людей. Науковці – проф. Вінсент Понс з Гарвардської Бізнесової Школи і проф. Енріко Кантоні з Економічного департаменту італійського університету Больоня – прийшли до висновки, що ці закони не мають жодного неґативного впливу на виборців, ні на їхню реєстрацію, ні на участь у виборах. Згідно з Національною конференцією стейтових леґіслятур, лише сім стейтів вимагать фотоідентифікацію на виборах; три стейти вимагають ідентифікацію, яка може бути без фото, а 25 стейтів питаються за ідентифікацією, але дозволяюють виборцям голосувати умовно, якщо вони її не мають.  („www.nber.org”)

Европейці критикують політику США

МЮНХЕН. — На річній конференції в Мюнхені західні союзники гостро скритикували закордонну політику США. У своїй промові 16 лютого Канцлер Німеччини Анґела Меркель закинула, що США сміцнюють Іран і Росію своїм заплянованим відтягненням військ із Сирії. Вона сказала, що ґльобальний порядок під проводом США „розпався на багато маленьких частин”. Її промову зустріли гучними оплесками. Наступним промовцем був Віце-президент США Майк Пенс. Він запевнив альянтів, що Америка дотримається своїх зобов’язань до НАТО, але підкреслив, що альянти далі замало видають грошей на оборону. Він також закликав европейських союзників піти за прикладом США і відмовитися від ядерної угоди з Іраном. („The Washington Post”)

„Ґазпромбанк” заморозив конта Венесуелі

МОСКВА. — Російський „Ґазпромбанк” вирішив заморозити банкові конта державної нафтокомпанії Венесуелі PDVSA і стримати трансакції з нею, щоб не попасти під нові санкції США, які бльокують доступ венесуельського Президента Ніколаса Мадуро до приходів за нафту. Про це аґенція „Ройтерс” довідалася 17 лютого з достовірних джерел. „Ґазпромбанк” є третім найбільшим банком Росії в ділянці позичок і серед його уділовців є російська державна нафтокомпанія „Ґазпром”. Кремль є одним з найсильніших прихильників Н. Мадуро і 9 лютого аґенція „Ройтерс” повідомила, що PDVSA закликала клієнтів своїх нафтових спільних підприємств вкладати гроші в конта „Ґазпромбанку”. Але російські фірми бояться попасти під санкції США, щоб не пошкодити своїм бізнесам. („Reuters”)

Наркоманів більше‚ ніж студентів

САН-ФРАНЦИСКО. — Міський відділ здоров’я оприлюднив цифри 30 січня, які вказують що у Сан-Франциско є приблизно 24.5 тис. наркоманів, а в шкільній окрузі є менше‚ ніж 16 тис.студентів у 15-ох середніх школах. У 2018 році 193 особи померли від зловживання наркотиками. Представник Департаменту здоров’я Рейшел Каґан вказала, що намагання міста допомогти наркоманам через надання їм безпечних місць для вжиття наркотиків стабілізувало число смертей від цієї епідемії, яка поширилася по цілій країні. („San Francisco Chronicle”)

Франція не надасть акредитації „RT”

ПАРИЖ. — Французька партія президентської більшости „Вперед, Республіко!” не надасть акредитації співробітникам російських державних засобів інформації „RT“ і „Спутнік“ для висвітлення виборів до Европарляменту. Це заявив 15 лютого директор партійної виборчої кампанії Стефан Сежурне. „Це не органи преси, а органи пропаґанди на службі Кремля”, – заявив він в інтерв’ю газеті „Le Monde”. У травні 2017 року французький президент Еманюель Макрон під час першої зустрічі з російським Президентом Володимиром Путіном публічно назвав „RT“ і „Спутнік“ „органами брехливої пропаґанди”. Заява була зроблена на спільній прес-конференції. Російський президент на це не відповів. (Радіо Свобода)

Сенат затвердив нового генпрокурора

ВАШІНҐТОН. — Голосами 54-45 Сенат 14 лютого затвердив Віліьяма Бара на пост Генерального прокурора США. Він був номінований Президентом Дональдом Трампом у грудні 2018 року. Під час сенатських переслухань 68-літній В. Бар сказав, що розслідування спеціяльного прокурора Роберта Мюлера про можливу змову Росії з кампанією Д. Трампа має продовжуватися без перешкод. Демократи хочуть, щоб В. Бар оприлюднив остаточний звіт Р. Мюлера, але закон вимагає лише передання звіту головному прокуророві. В. Бар вже служив на посаді генпрокурора в 1991-1993 роках за президентства Джорджа Г. В. Буша після 18-літньої кар’єри, яка ропочалася в Центральному Розвідувальному Управлінні (СІА). („NBC News”)

16 стейтів судять Трампа за гроші

ВАШІНҐТОН. — Коаліція 16-ох стейтів США подала судовий позов 18 лютого проти Президента Дональда Трампа та високопосадовців його адміністрації, щоб забльокувати його рішення оголосити національну надзвичайну ситуацію, яку Д. Трамп оголосив 15 лютого для того, щоб отримати фонди на побудову муру на кордоні США й Мексико. Президентське рішення дозволило б йому зужити гроші на мур, хоч Конґрес ухвалив їх на інші цілі. Позов подали стейти Каліфорнія, Кольорадо, Конектикат, Делавер, Гаваї, Ілиной, Мейн, Мериленд, Мінесота, Невада, Ню-Джерзі, Ню-Мексико, Ню-Йорк, Ореґон, Вірджінія і Мишиґен. За винятком Мериленду, де є республіканський губернатор, усі вони мають демократичних губернаторів і генеральних прокурорів. Стейти кажуть, що рішення Д. Трампа спричинить їм фінансові втрати у мільйони долярів, які були призначені для стейтів. Справа може евентуально опинитися у Верховному суді США. („Reuters”)

Зростає фінансовий оптимізм американців

ПРІНСТОН, Ню-Джерзі. — Відома компанія опитувань „Ґелуп” оприлюднила 11 лютого висліди свого опитування про думки американців про свою фінансову майбутність. Оптимізм американців зріс до найвищого пункту за останніх 16 років: 69 відс. кажуть, що за рік вони будуть фінансово у кращому стані. Щодо недавнього минулого 50 відс. опитуваних сказали, що їм краще поводиться тепер‚ ніж рік тому. Цей оптимізм охоплює майже всі більші демографічні групи за винятком демократів, котрі більшістю (37 відс. проти 32 відс.) вважають, що їм тепер гірше поводиться. Натомість республіканці великою більшістю (68 відс. проти 10 відс.) кажуть, що їм тепер краще фінансово. („www.gallup.com”)

Обкрадали неприбуткову організацію

МЕДІЯ, Пенсильванія. — Стейтова поліція Пенсильванії заарештувала 37 працівників і чотирьох начальників неприбуткової організації „Елвин“, яка допомагає людям з інтелектуальними вадами. Представники поліції повідомили, що 16 січня всім заарештованим висунено звинувачення у крадіжці та інших пов’язаних злочинах у зв’язку з обманом: протягом майже двох років ці працівники фальшиво вписували на своїх робочих фінансових звітах додаткові години праці, начальники підтверджували ці цифри, а відтак всі ділилися незаробленими грішми, загальна сума яких перевищила 920 тис. дол. Поліція розпочала своє розслідування ще в травні 2017 року. („The Philadelphia Inquirer”)

Папа секуляризував колишнього кардинала

ВАТИКАН. — Апостольська столиця повідомила 16 лютого, що Папа Франциск секуляризував колишнього американського кардинала Теодора МекКерика після того, як Конґреґація доктрини віри визнала його винним у сексуальних злочинах проти неповнолітніх і дорослих осіб. 88-літній Т. МекКерик, колишній архиєпископ Вашінґтону, став найвищим церковним достойником‚ котрий отримав цей найвищий ступень церковної кари. У липні 2018 року Папа позбавив його кардинальської гідности. („Associated Press”)

Коментарі закриті.