31 січня, 2019

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Радилися про транзит газу

БРЮСЕЛЬ. – 22 січня відбулися тристоронні переговори у форматі Україна-Европейська Комісія-Росія, присвячені майбутньому транзитові газу територією України після завершення у 2019 році дії транзитного контракту між компаніями „Нафтогаз України“ та „Ґазпром“. Сторони окреслили свої позиції щодо механізмів транзиту російського газу. Зокрема, російська сторона запропонувала продовжити дію існуючих контрактів. Україна повідомила про готовність розглядати майбутні угоди тільки у випадку їх повної відповідности европейському енерґетичному законодавству, щоб захистити інтереси України і не дозволити Росії вдаватися до неринкових та неконкурентних методів, які вона неодноразово використовувала. Позицію України повністю поділяє і Европейська Комісія, представники якої відзначили значний проґрес України у впровадженні европейського законодавства на ринку газу.  (МЗС України)

До Уруґваю можна без візи

КИЇВ. – 15 лютого набирає чинности Угода між Кабінетом Міністрів України та Урядом Східньої Республіки Уруґвай про взаємне скасування візових вимог, підписана 26 вересня 2018 року у Ню-Йорку. Громадяни України, які користуються пашпортами громадянина України для виїзду за кордон (біометричними та небіометричними), можуть перебувати на території Уруґваю упродовж строку, що не перевищує 90 днів, який поновлюється на інший строк у 90 днів. Громадяни Уруґваю теж можуть перебувати на території України протягом такого строку. Громадяни України та Уруґваю повинні дотримуватись законодавства, що застосовується на території держави під час свого в’їзду, перебування та виїзду. (МЗС України)

Вже зареєстрoвано 22 кандидати у президенти

КИЇВ. – 28 січня Центральна виборча комісія (ЦВК) зареєструвала Руслана Кошулинського (Всеукраїнське об‘єднання „Свобода”) та самовисуванця Олександра Данилюка кандидатами на посаду Президента.  Таким чином, ЦВК зареєструвала вже 22 кандидати на посаду Президента України: Ігоря Шевченка, Сергія Капліна, Валентина Наливайченка, Віталія Скоцика, Андрія Садового, Віталія Купрія, Євгенія Мураєва, Анатолія Гриценка, Геннадія Балашова, Ольгу Богомолець, Олександра Шевченка, Романа Насірова, Юрія Бойка, Олега Ляшка, Аркадія Корнацького, Олександра Вілкула, Юлію Тимошенко, Дмитра Добродомова, Олександра Мороза, Іллю Киву, Р. Кошулинського та О. Данилюка. Висування кандидатів політичними партіями або шляхом самовисування та подання кандидатами документів до ЦВК триватиме до 3 лютого. Перед поданням документів кандидат або партія, яка його висунула, має внести грошову заставу у розмірі 2.5 млн. грн. Реєстрація кандидатів у президенти триватиме до 8 лютого включно. („Укрінформ“)

Чернігівщина переходить на електромобілі

ЧЕРНІГІВ. – У місті встановлено перші чотири станції для підзарядки електромобілів. Про це 28 січня повідомив підприємець і депутат обласної ради Сергій Охонько. На своїй сторінці у „Фейсбук” він запросив до співпраці всіх, хто бажає розмістити електрозаправки біля власних підприємств та придбати електромобілі. Ці станції – перші в обласному центрі. Наприкінці 2018 року встановлення електрозаправок почалося в Ніжині Чернігівської области. До кінця року у Ніжині буде розміщено 25 станцій, на території Чернігівської области – понад 100. З наступного місяця почнуть продаж електромобілів у Ніжині, Прилуках та Чернігові. („Укрінформ“)

Загальмовано велику приватизацію

КИЇВ. –  28 січня Апеляційний адміністративний суд відмовив Фондові державного майна у задоволенні апеляційної скарги щодо розбльокування процесу великої приватизації п’яти підприємств. Консорціюми інвестиційних радників, які були відібрані ще на початку вересня 2018 року, зобов’язувалися підготувати підприємства до продажу за три-чотири місяці. Отже, у грудні 2018 року Фонд вже завершував би безпосередню підготовку до приватизації вугільної компанії „Краснолиманська“, заводу „Електроважмаш“, фармацевтичної компанії „Індар“, Об’єднаної гірничо-хемічної компанії, Одеського припортового заводу і переходив би до оголошення конкурсів з продажу. („Укрінформ“)

Кандидати до суду не були чесні

КИЇВ. –  28 січня сумніви у членів Громадської ради міжнародних експертів щодо кандидатів на посади до Вищого антикорупційного суду викликали невідповідності у декляраціях, уникнення сплати податків та невідповідні професійні навички. Про це сказав голова ради Ентоні Гупер. Він уточнив, що в декляраціях деяких кандидатів члени ради виявляли автомобілі чи нерухомість, придбані за суми, значно вищі від задеклярованих. На розгляд ради було винесено 49 кандидатур, щодо яких у експертів виникли сумніви, і лише сімом із них вдалося розвіяти занепокоєння. Участь у конкурсі до Вищого антикорупційного суду продовжує 71 кандидат із 113-ти, які успішно склали іспит. („Укрінформ“)

Дівчина замерзла в лісі 

ПЕРГА‚ Житомирська область. – Україну 28 січня сколихнула історія 20-річної Ірини Дворецької, яка замерзла в лісі після того, як її 8 січня нібито висадив в мороз водій автобуса, оскільки в неї не було грошей. Кондуктор і водій твердять, що вона вийшла сама. Кажуть, що свідки розповіли їм про те, як водій став вимагати у неї заплатити за проїзд, а коли з’ясувалося, що в неї немає грошей, сказав їй виходити на наступній зупинці. Тієї ночі було 18 градусів морозу за Цельсієм. Дорога у село засніжена і веде через ліс. Через два дні тіло дівчини в лісі знайшов батько. Дівчина спочатку йшла уздовж траси, а потім звернула на бічну стежку‚ аби шлях до рідного села скоротити на півтора кілометра. Та коротка дорога виявилася оманливою. Дівчина збилася зі шляху і провалилася в боброву яму‚ наповнену водою. Вибратися з крижаної пастки вона не змогла. (ВВС)

Роксоляні повернули українство

СТАМБУЛ. – Українська сторона добилася історичної справедливости – вдалося вилучити текст напису про нібито російське походження дружини султана Сулеймана І Роксоляни біля її усипальниці в мечеті у Стамбулі. Тепер там вказано, що вона з українського Рогатина. У Посольстві України в Туреччині розповіли 28 січня, що неточність в біографії Роксоляни, яка розміщена біля її усипальні, помітили дипломати. Турецька сторона швидко відреаґувала на їхнє звернення та оперативно вирішила усі формальності. Тепер у написі сказано: „Вона донька священика з Рогатина, який розміщений на території нинішньої України“. (ВВС)

Не хочуть Межигір’я

КИЇВ. – Національне аґентство з управління і розшуку активів (АРМА) 25 січня продовжило конкурс на пошук управителя арештованої резиденції екс-президента Віктора Януковича „Межигір’я“ до 28 лютого. Конкурс продовжили через обурення і тиск громадських організацій та журналістів-розслідувачів. Директор АРМА Антон Янчук заявив‚ що до конкурсу долучилися лише дві юридичні особи: Товариство „Атлант Девелоп“ і Національний парк „Межигір’я“. А. Янчук сказав: „Ми двічі продовжували конкурс, залучали пресу, зверталися до підприємців. Все зробили, що могли. І саме завдяки активній позиції журналістів-розслідувачів ми отримали надію і шанс продовжити конкурс і залучити підприємців до конкурсу“. (Радіо Свобода)

Коментарі закриті.