31 січня, 2019

АМЕРИКА І СВІТ

Комісія видала звіт після стрілянини

ТАЛАГАСІ, Фльорида. — Після того‚ як в лютому 2018 року колишній студент середньої школи в Паркленді застрелив 17 осіб і поранив 17, було створено стейтову комісію для дослідження цієї трагедії. Комісія, до якої входять правоохоронні урядовці, публічні посадовці та родичі вбитих студентів, видала свій 458-сторінковий звіт 2 січня. Комісія діятиме до 2023 року й наглядатиме над запропонованими реформами. Вона вказала на незадовільні процедури безпеки в школі та невідповідну реакцію місцевої поліції на стрілянину. Звіт іде до губернатора Ріка Ската й провідників стейтової леґіслятури. Між рекомендаціями комісії є добровільне озброєння вчителів та збільшення видатків на шкільну безпеку. („South Florida Sun Sentinel”)

Що думають американці про ЗМІ?

ВАШІНҐТОН. — Дослідчий інститут „Пю Рісирч Сентер” 18 січня оприлюднив статистику про те, що думають американці про засоби масової інформації (ЗМІ). Більшість респондентів (58 відс.) переконані, що ЗМІ не розуміють звичайних американців. Лише 40 відс. сказали, що ЗМІ розуміють їх. Розподіл поглядів є виразно по партійній лінії: велика більшість республіканців (73 відс. проти 25 відс.) вважає, що ЗМІ не розуміють їх. Натомість серед демократів більшість (58 відс. проти 40 відс.) вважає, що ЗМІ їх розуміють. (www.pewresearch.org)

Колишній редактор критикує газету

НЮ-ЙОРК. — Колишній екзекутивний редактор газети „Ню-Йорк Таймс” Джил Абрамсон скритикувала газету 2 січня, кажучи‚ що деякі новини є „очевидно проти Трампа”, а деякі заголовки й статті „просто висловлюють опінію”. Дж. Абрамсон була на своїй посаді в газеті в 2011-2014 роках, а відтак її звільнено. Її нова книжка, „Торгівці правдою” появиться друком 5 лютого. В ній вона критикує теперішнього екзекутивного редактора Діна Баквета. Дж. Абрамсон пише, що число читачів газети зросло на 600 тис. осіб впродовж перших шести місяців президентства Дональда Трампа. На її думку, тому що більшість читачів газети є ліберальними, газеті фінансово оплачується друкувати неґативні статті про президента. („The Hill”)

Французи незадоволені своїм урядом

ПАРИЖ. — Згідно з опитуваннями‚ оприлюдненими 3 січня, три чверті французів є незадоволені урядом Президента Емануеля Макрона. Впродовж останніх двох місяців хвиля протестів сколихнула країною. Це приневолило президента відкликати запляноване високе підвищення ціни за пальне. Тільки 25 відс. народу схвалюють діяльність Е. Макрона після 20 місяців його перебування на посаді президента. („Reuters”)

США перестерігають Венесуелю

КАРАКАС. — США наклали санкції 28 січня на державну нафтову компанію Венесуелі. Це означає, що компанія не зможе дотриматися своїх контрактів з північноамериканськими покупцями. Уряд Президента Ніколяса Мадуро 29 січня звернувся до Верховного суду з проханням накласти обмеження на подорожування і заморозити банкові рахунки самопроголошеного тимчасового Президента Хуана Ґуайдо. Генеральний прокурор Тарек Саб також звернувся до Верховного суду з вимогою розпочати прелімінарне дослідження Х. Ґуайдo, закидаючи йому надання допомоги чужим країнам для втручання у внутрішні справи Венесуелі. У відповідь  дорадник президента в справах національної безпеки США Джан Болтон перестеріг, що „будуть поважні наслідки для тих, хто старається підірвати демократію і пошкодити Ґуайдо”. Соціялістичний уряд Н. Мадуро старається стримати економічний провал країни, в якій за минулий рік інфляція досягнула неймовірних 1.7 млн. відс. Згідно з обчисленнями ООН, понад 2.3 млн. венесуельців покинули свою батьківщину від 2015 року. Н.Мадуро розпочав свій другий термін на посаді президента 10 січня після спірних виборів. Його інавґурація спричинила масові протести, в яких загинуло понад 40 осіб, а 850 було заарештовано. США та ряд інших країн визнали Х. Ґуайдо леґітимним президентом країни. („Reuters”)

Газета перепросила Меланію Трамп

ЛОНДОН. — Британська газета „Телеґраф” перепросила і заплатила відшкодування Меланії Трамп, дружині президента США, за публікацію фальшивих матеріялів. У своїй заяві 26 січня газета перепросила М. Трамп і її родину за зміст статті з 19 січня, в якій фальшиво схарактеризовано її батька, а також неправдиво описано її успішну кар’єру як модельки заки вона зустріла Дональда Трампа. Газета не виявила, яку суму вона заплатила М. Трамп‚ щоб полагодити цю справу. „Телеґраф” – одна з найбільших газет країни –традиційно пов’язана з Консервативною партією. У 2017 році М. Трамп успішно судила британську газету „Дейлі Мейл” за наклеп і отримала відшкодування вiд цього бульварного видання. („Associated Press”)

Вимагають доступу до перекладачів

ВАШІНҐТОН. — Демократичні провідники в Сенаті вимагають доступу до перекладачів, котрі були присутніми під час всіх переговорів Президента Дональда Трампа з Президентом Росії Володимиром Путіном. Сенатори Баб Менендез з Ню-Джерзі й Джек Рід з Ровд Айленд, найвищі за ранґою члени Сенатського Комітету для закордонних справ і Комітету збройних сил, відповідно, вислали листа 16 січня до президента, щоб перекладачі змогли поговорити з конґресменами. Лист вислано в часі‚ коли Білий Дім обороняється перед закидами про можливі зв’язки президента з Москвою. Сенатори пишуть, що було б „в інтересах національної безпеки США‚ щоб який-небудь запис цих розмов зберігся і був негайно переданий Конґресові”. Білий Дім реґулярно арґументує, що Д. Трамп займає твердішу лінію супроти Росії‚ ніж деякі його попередники. („MSN”)

Камери стали жертвами демонстрацій

ПАРИЖ. — Міністер внутрішніх справ Франції Хрістофе Кастанер сказав 10 січня, що демонстранти у Франції впродовж останніх двох місяців реґулярно нищать фотокамери для затримання тих, хто перевищує швидкість. Протести в країні почалися після того, як уряд заповів високе підвищення цін за пальне. Маштаб шкоди від демонстрацій не був знаним‚ аж міністер визнав, що знищено понад половину з 3,200 камер в країні. Обмеження швидкости їзди в країні вже було контроверсійним після того, як уряд знизив дозволену швидкість на багатьох головних дорогах до 80 кілометрів (50 миль) на годину. („BBC”)

Заборонено питати про громадянство

НЮ-ЙОРК. — Федеральний суддя вирішив 15 січня, що плян Президентської Адміністрації питати про громадянство на переписі населення 2020 року є незаконним. Суддя Джесі Фурман, котрого назначив Президент Барак Обама, сказав‚ що рішення Секретаря торгівлі Вілбура Роса додати питання про громадянство до перепису було „довільним і примхливим” і заборонив включати це питання в запитнику. Рішення судді було відповіддю на два об’єднані позови: один від 18 демократичних стейтів, Округи Колюмбія, 15 міст і повітів і Конференції посадників США, і другий від коаліції груп за еміґрантські права. Представник Департаменту справедливости Келі Лако сказала, що це питання вже було на переписах в минулому, і що воно „остаточно захищає право на голосування й допомагає забезпечити вільні й справедливі вибори для всіх американців”. („The Hill”)

Ізраїль відкрив нову автодорогу

ЄРУСАЛИМ. — Ізраїль відкрив нову автодорогу 10 січня на Західньому Березі. Автошлях номер 470 є на північний схід від Єрусалиму‚ але на цій дорозі є великий конкретний мур, який розділяє рух на ізраїльську та палестинську частини. Критики кажуть, що ця автомаґістраля є „апартеїд” – частиною дорожньої системи, яка сприяє ізраїльським поселенцям. Ізраїль каже, що нова дорога є кращим сполученням між поселенцями та містом. Під час війни 1967 року  Ізраїль захопив східній Єрусалим та Західній Берег. Палестинці хочуть, щоб ці території були частиної їхньої майбутньої держави. Більшість міжнародної спільноти вважає іраїльські поселення нелеґальними й перепонами до миру. („Chicago Tribune”)

Коментарі закриті.