7 лютого, 2019

АМЕРИКА І СВІТ

Іран показав нову ракету

ТЕГРАН. — Державне телебачення показало, як Іран продемонстрував свою нову крилату ракету, яка має засяг 800 миль. Це сталося 2 лютого під час святкувань 40-ліття іслямської революції 1979 року. Іран поширив свою програму розроблення ракет, особливо балістичних, не зважаючи на опозицію США та турботи европейських країн. Тегран каже, що ця програма є чисто оборонною. Міністер оборони Ірану Амір Гатамі сказав, що нова ракета потребує дуже мало часу для підготування й може летіти на низькій висоті. Іран каже, що його ракети неспроможні нести ядерні боєголовки, але Захід вважає їх дестабілізуючим фактором у неспокійному реґіоні. („Reuters”)

Суд покарав Росію за виселення грузинів

СТРАСБУРҐ, Франція. — Европейський суд з прав людини 31 січня наказав Росії заплатити Грузії 10 млн. евро (11.5 млн. дол.) за масову депортацію грузинських громадян з Росії у 2006 році. Суд сказав, що ця сума буде розподілена групі з принаймні 1,500 громадян Грузії, як відшкодування за те, що вони потерпіли під час кампанії виселення. Рішення суду є остаточне й не підлягає апеляції. Кожний депортований має отримати 2,300 дол., а ті‚ що були нелеґально затримані й зле трактовані‚ отримають 11.5 тис.-17.2 тис. дол. Грузинський уряд сказав, що понад 2,300 осіб були затримані і насильно виселені. Це сталося за два роки перед п’ятиденною війною між Росією і Грузією в 2008 році через Південну Осетію і Абхазію, які відділилися від Грузії. („Radio Free Europe/Radio Liberty”)

Футболіст заплатить кару

МАДРИД. — Зірка світового футболу Крістіяно Рональдо погодився в суді 22 січня заплатити майже 19 млн. евро (21.6 млн. дол.) Еспанії за податкове шахрайство. Він також погодився на дворічний тюремний вирок, який був завішений. Від минулого року  34-літній португалець грає для італійського клюбу „Ювентус”, а перед тим дев’ять років грав для відомого еспанського клюбу „Реаль Мадрид”. Він також є капітаном національної збірної команди Португалії. („Associated Press”)

Полярний вихор спричинив смерть 12 осіб

ЧИКАҐО. — Полярний вихор охопив стейти Середнього заходу США 26-31 січня, спричинюючи смерть 12 осіб. Також температура впала до рекордово низького рівня в багатьох місцевостях. В Чикаґо встановлено новий рекорд – 23 ступенів нижче зера (Фаренгайта). У шести стейтах – Північній і Піведенній Дакоті, Мінесоті, Вискансин, Айові та Ілиной – температура була нижча‚ ніж на Південному полюсі в Антарктиці. Полегшення настало 1-2 лютого, коли почалося  потепління в цих місцевостях. („Reuters”)

Европейські країни натискають на Мадуро

ЛІСБОНА. — Група країн Европейського Союзу 4 лютого висловила свою підтримку провідникові венесуельської опозиції Хуанові Ґуайдо на посаді тимчасового президента країни. Цим самим вони збільшили тиск на Президента Ніколяса Мадуро зрезиґнувати й дозволити країні провести нові вибори. Еспанія, Німеччина, Франція і Британія завдали дипломатичного удару соціялістичному урядові Н. Мадуро, висловлюючи публічно свою підтримку Х. Ґуайдо. Швеція, Данія, Австрія, Голяндія, Литва, Фінляндія, Чехія й Португалія теж стали по боці Х. Ґуайдо, котрий також втішається підтримкою США й багатьох південноамериканських країн. Державний секретар США Майк Помпео виступив 26 січня з промовою на спеціяльній сесії Ради Безпеки ООН, закликаючи країни „стати по стороні свободи”. Але Росія забльокувала проєкт заяви Ради Безпеки, яка висловлювала повну підтримку Х. Ґуайдо і його Національній асамблеї. Газета „Ню-Йорк Таймс” повідомила, що 26  січня Державний департамент США дав доступ Х. Ґуайдо до всіх активів Венесуелі в американських банках. Х. Ґуайдо висловив свою вдячність всім провідникам країн, які підтримали „боротьбу Венесуелі за волю”. („Associated Press”)

Ґуґл мусить заплатити кару

ПАРИЖ. — Велика американська мультинаціональна компанія Ґуґл, яка надає різні послуги на інтернеті, мусить заплатити майже 57 млн. дол. кари за порушення нових европейських суворих правил приватности. Найвища французька незалежна адміністративна аґенція CNIL винесла це рішення 21 січня. Вона сказала, що Ґуґл не виявила вповні своїм користувачам, як їхні особисті інформації є зібрані й що робиться з ними. Компанія видала заяву, в якій каже‚ що вона переглядає це рішення, щоб встановити наступні кроки і щоб всі трансакції на інтернеті були прозорими. („The Washington Post”)

Злочинці уникають кари

ФІЛЯДЕЛЬФІЯ. — Департамент поліції у Філядельфії оприлюднив статистику, яка вказує що за останніх п’ять років кожного року лише приблизно 25 відс. всіх збройних пограбувань у місті закінчилися арештом злочинців. Статистика не є потішаючою і по інших великих містах. В Гюстоні цей відсоток є 26, а в Атланті неймовірно низьким – 7.7 відс. Федеральне Бюро Розслідувань (FBI) подало зібрані цифри за останній повний рік (2017), які вказують що лише 29.7 відс. всіх збройних пограбувань  у США закінчилися арештом злочинців. Поліція звичайно має багато більше успіхів у дослідженні поважніших злочинів, такі як вбивства, і нормально арештовує злочинців в тих випадках. („The Philadelphia Inquirer”)

Суд відхилив апеляцію журналістів

НАЙПИЙТАВ, М’янма. — Верховний суд М’янми 11 січня відхилив апеляцію двох журналістів аґенції „Ройтeрс”, котрі були заарештовані минулого року за порушення законів країни про державні таємниці. 32-літній Ва Лоне і 28-літній Кяв Со Оо були заарештовані у вересні 2018 року і засуджені до семи років ув’язнення, хоч головний свідок прокуратури признався у суді, що їхній арешт був підроблений. Обидва журналісти описували масові вбивства мусульман-рогінджа в країні, з яких понад 720 тис. вже втекли з М’янми через насилля. („The Washington Post”)

Бразилія вийшла з договору про міґрацію

БРАЗИЛІЯ. — Два тижні після своєї інавґурації Президент Бразилії Жаїр Болсонаро повідомив 8 січня, що він дотримав свою передвиборчу обіцянку і відтягнув країну з договору ООН про міґрацію. Він заявив, що оборона національного суверенітету буде пріоритетом його уряду. Ґльобальний договір ООН про міґрацію був підписаний у грудні 2018 року, але майже 30 країн – включно з США, Австрією, Угорщиною, Італією та Чіле – відмовилися підписати цей договір. Попередник Ж. Болсонаро підписав його. В Бразилії проживає понад 700 тис. леґальних міґрантів і ще кілька сотень тисяч нелеґальних, в більшості з Португалії. („National Public Radio”)

Ґутерес перестеріг проти антисемітизму

НЮ-ЙОРК. — Генеральний секретар ООН Антоніо Ґутерес перестеріг проти зростаючого антисемітизму в світі. Він це сказав 28 січня під час річної церемонії в ООН для відзначення Міжнародного дня пам’яті Голокосту. А. Ґутерес також перестеріг проти переписання історії Голокосту. У своїй промові дипломатам він звернув увагу, що антисемітизм поширюється в ліберальних демократіях‚ так само як і в авторитарних системах. („Radio Free Europe/Radio Liberty”)

Принц Филип перепросив за аварію

ЛОНДОН. — Чоловік Королеви Єлисавети Принц Филип написав листа 21 січня 46-літній Емі Фейрветер, котра отримала легкі травми в автомобільній аварії з легкою вантажівкою, якою керував принц. 97-літній принц висловив свій „глибокий жаль” за аварію‚ яку він спричинив 17 січня‚ коли сонце осліпило його. Він побажав їй швидкого одужання. Е. Фейрветер сказала пресі, що лист був „гарним жестом” принца. Два дні після аварії принц отримав пересторогу від поліції за те, що їхав‚ не защіпивши паса безпеки. („Reuters”)

Коментарі закриті.