26 жовтня, 2018

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

МВФ надасть 3.9 млрд. дол.

КИЇВ. – Міжнародний Валютний Фонд (МВФ) 19 жовтня погодив з українською владою нову програму резервної підтримки замість чинної програми розширеного фінансування. Нова 14-місячна програма „stand-by“ замінить програму розширеного фінансування, затверджену в березні 2015 року. Обсяг нової програми – 3.9 млрд. дол. Вона має стати основою для економічної політики уряду в 2019 році – зниження інфляції та реформ оподаткування, фінансового і енерґетичного секторів. 19 жовтня Прем’єр-міністер України Володимир Гройсман повідомив, що уряд змушений підвищити ціни на газ для населення на 23.5 відс. у рамках співпраці з МВФ. (Радіо Свобода)

Розбився винищувач Су-27

ВІННИЦЯ. – Український літак Су-27 впав 16 жовтня у Вінницькій області в районі села Уланів, що між Бердичевом і Хмільником. Трагедія сталася під час спільних військових навчань України з НАТО „Чисте небо-2018“. Літак піднявся в повітря з летовища в Старокостянтинові під час виконання навчально-бойового вильоту. Загинули двоє пілотів: командир бриґади в Озерному Житомирського району, полковник Іван Петренко і військовослужбовець Повітряних сил Національної ґвардії США, підполковник Сет Нерінґ. (24 канал)

Церкву надають Вселенському Патріярхатові

КИЇВ. – Верховна Рада ухвалила 18 жовтня законопроєкт, який дозволяє передати Андріївську церкву в Києві у користування Вселенському Патріярхатові. Це рішення підтримали 237 народних депутатів. Законопроєкт ініціював президент України Петро Порошенко. „Надання Вселенському Патріярхатові Андріївської церкви у безоплатне постійне користування є важливим кроком у проведенні роботи з підготування надання автокефалії Православній Церкві в Україні“, – йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту. (Радіо Свобода)

США дозволили літати 

КИЇВ. – Федеральне Авіяційне Управління США (FAA) 18 жовтня дозволило американським авіокомпаніям та їхнім компаніям-партнерам відновити лети до Харкова, Дніпра і Запоріжжя, пояснивши це тим, що ситуація там безпечна. Скасуванню обмеження сприяло те, що протягом понад двох років лети неамериканських авіокомпаній на чорноморських маршрутах відбувалися безпечно. У липні 2014 року FAA рекомендувало американським авіокомпаніям припинити лети над Кримом та зонами військового конфлікту в Україні і розширило зону обмеження після збиття рейсу MH17. (Радіо Свобода)

Перейменували вулицю Жукова 

КИЇВ. – 18 жовтня Київська міська рада перейменувала вулицю Маршала Жукова на вулицю Кубанської України. Нову назву обрано для відновлення історичної пам’яті про козаче державне утворення на Кубані, де серед чорноморських козаків було 83-86 відс. українців. Кубанська Народна Республіка була утворена в січні 1918 року, у лютому проголосила незалежність і проіснувала до березня 1920 року. (Радіо Свобода)

Збільшився незаконний збут зброї 

КИЇВ. – В Україні вдвічі збільшився незаконний збут зброї. Цьогоріч уже задокументовано 119 фактів продажу зброї, боєприпасів та вибухівки. Про це перший заступник голови Національної поліції України В’ячеслав Аброськін заявив 19 жовтня під час наради за підсумками роботи бльоку кримінальної поліції упродовж 9 місяців 2018 року. Він зазначив, що одним з основних завдань, яке стоїть перед оперативними працівниками, є виявлення та ліквідація нелеґальних каналів надходження зброї зі сходу України до областей, де не ведуться бойові дії. За час проведення операції „Зброя та вибухівка“ з незаконного обігу вилучено 913 одиниць вогнепальної зброї, 804 ґранати, 266 вибухових пристроїв. Також вилучено майже 100 тис. набоїв та 195 кілограмів вибухових речовин. („Укрінформ“)

Передано перший вертоліт 

КИЇВ. – 20 жовтня Берлінська вертолітна служба „Spezialflug Berlin Hubschrauberdienste“ взяла на службу український вертоліт Mi-8MSB, який отримав нещодавно европейський сертифікат льотної придатности. „Завдяки надзвичайно потужним двигунам виробництва „Мотор Січ“ ми бачимо великий потенціял для Mi-8MSB в Европі, а також в арабських країнах і в Африці. Тепер, коли стало відомо, що ми можемо нарешті використовувати вертоліт, ми отримали численні запити від клієнтів“, – розповів авіяційний експерт Гайнріх Ґросбонґардт. Мі-8 з новими моторами може працювати в екстремально жарких погодних умовах з повним завантаженням. („Укрінформ“)

Свято Товариства польської культури 

ЛЬВІВ. – 20 жовтня Товариство польської культури на Львівщині відзначило 30-річчя. З цієї нагоди у Національному академічному театрі опери та балету ім. Соломії Крушельницької відбулась урочиста академія. Товариство засноване в грудні 1988 року, має свої відділення й осередки у 24 населених пунктах области. Загальна кількість членів Товариства перевищує 7,000 осіб. У 1990 році була відроджена одна з найстаріших польських газет (заснована в 1811 році) – „Газета Львівська“. Стараннями Товариства створено недільні польські школи з факультативним викладанням польської мови та літератури для дітей і дорослих, діють чотири загальноосвітні школи з польською мовою навчання. („Укрінформ“)

Загинула відома українська актриса

КИЇВ. – На трасі Київ-Чоп біля села Мила 20 жовтня з вантажівкою зіткнувся автобус, в якому їхали українські актори. У аварії загинула акторка гумористичного проєкту „Дизель шов“ Марина Поплавська. Ще четверо осіб постраждали. Водій автобусу не впорався з керуванням і автобус зіткнувся з вантажним автом. В автобусі було 14 пасажирів. 22 жовтня актрису поховали у Житомирі‚ де народилася М. Поплавська. Впродовжж тижня сталося ще дав зіткнення автобусів з вантажівками – у Львівській і Черкаській областях. В останній аварії загинула дівчинка. (ВВС)

Українці привезли медалі

КИЇВ. – 19 жовтня в Арґентині завершилися ІІІ літні Юнацькі Олімпійські ігри. Збірна України повернулася з 23 медалями – сім золотих, вісім срібних та вісім бронзових. Золоті медалі українці здобули у фехтуванні, спортивній гімнастиці, академічному веслуванні та легкій атлетиці. На Олімпійських іграх Україну представляли 55 спортовців у 22 видах спорту. (ВВС)

У водоймище випустили рибу

ХЕРСОН. – Вперше від заснування Херсонського виробничо-експериментального заводу для розведення риб відбулось виселення водних біоресурсів у Канівське водосховище. 17 жовтня до водойми випустили понад 264 тис. риб, загальною вагою сім тонн, зокрема товстолоба, коропа та білого амура. В акції зариблення взяли участь голова Держрибаґентства Ярослав Бєлов, начальник Київського рибоохоронного патруля Володимир Мухін, начальник Управління „Рибоохоронний патруль“ Едуард Арустамян, представники громадськости та засобів масової інформації. 27 вересня відбулося зариблення Київського водосховища. Біля урочища „Гористе“, що у селі Лебедівка до водойми випустили близько 15 тонн риби. (Держрибагентство)

Путін наказав ввести санкції проти України

МОСКВА. – Президент Росії Володимир Путін схвалив введення нових економічних санкцій проти України. Про це йдеться в його указі від 22 жовтня. В. Путін доручив російському урядові визначити переліки фізичних та юридичних осіб, щодо яких будуть застосовувати спеціяльні економічні заходи. (ВВС)

Коментарі закриті.