26 жовтня, 2018

Президент СКУ побував у Великій Британії

Евген Чолій виступає в Українській католицькій катедрі Пресвятої Скитальчої Родини. Поруч з ним о. Іреней Крайчий. (Фото: СКУ)

7-9 жовтня Президент Світового Конґресу Українців (СКУ) Евген Чолій, на запрошення Атлантичної ради, Британсько-української торгівельної палати та Королівського інституту об’єднаних служб здійснив робочу візиту до Лондона і Актона, Велика Британія, де виступив на конференції „Безпека України та її важливість для Великої Британії”, взяв участь у акції „Запалімо свічку пам’яті!” та інших заходах з нагоди Українського тижня в Лондоні, а також зустрівся з представниками владних структур і громадянського суспільства та з українською громадою Великої Британії.

Візиту він розпочав з участи в Службі Божій в Українській католицькій катедрі Пресвятої Скитальчої Родини, яку відправив о. Іреней Крайчий. Президент СКУ виступив перед місцевою українською громадою, яку поінформував про сучасний стан в Україні та закликав українців до подальшої тісної співпраці з СКУ в підтримці України. 

8 жовтня Президент СКУ виступив на сесії „Правові дії: українські позови проти Росії в міжнародних судах”, яка пройшла за програмою конференції. Е. Чолій зосередив увагу на тому, як українцям можна використовувати судову систему, включно й Европейський Суд з прав людини, та арбітражі для відшкодування Російською Федерацією фізичних і майнових збитків внаслідок аґресії в Україні. Е. Чолій також наголосив на важливості створення міжнародної комісії, яка сприяла б підготовці судових справ та займалась пошуками фінансів для провадження таких справ і пошуками для цього юристів. Головним доповідачем була Віце-прем’єр-міністер з питань европейської та евроатлантичної інтеґрації України Іванна Климпуш-Цинцадзе.

9 жовтня Президент СКУ взяв участь у бізнес-форумі, де виступив Перший віце-прем’єр-міністер-Міністер економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів на тему інвестування в Україні. 

Цього ж дня на запрошення голови Британсько-української торгівельної палати Бейта Томса Президент СКУ взяв участь у прийнятті‚ де представив образ нової України та закликав і далі цікавитись та інвестувати в Україну. 

Під час зустрічі з членом команди з питань України Департаменту Східньої Европи і Азії Бюро закордонних справ та співдружності Великої Британії Стівеном МакКорміком, Е. Чолій подякував Великій Британії за підтримку України в захисті її територіяльної цілісности та поінформував про маштаби аґресії проти України з боку Російської Федерації і про значні реформи в Україні, а також заохочував і далі сприяти захисту миру і безпеки в світі. Привернувши увагу до 85-ої річниці Голодомору 1932-1933 років в Україні, Президент СКУ закликав, щоб Велика Британія визнала його геноцидом українського народу. 

Питання подальшої підтримки України Президент СКУ обговорив з радником Посольства США у Великій Британії Заком Гаркенрайдером. 

Коментарі закриті.