26 жовтня, 2018

АМЕРИКА І СВІТ

США відберуть візи дипломатам

ВАШІНҐТОН. — Державний секретар США Майк Помпео 23 жовтня заявив, що Адміністрація Дональда Трампа відкличе візи 21 савдійських урядовців причетних до вбивства дисидента Джамалі Хашоґі в консульстві Савдійської Арабії в Стамбулі. 59-літній Дж. Хашоґі був видатним журналістом й критиком уряду. „Це не є останнє слово в цій справі, – сказав М. Помпео. – Ані президент, ані я не є задоволені цією ситуацією”. Савдійська Арабія твердить, що Дж. Хашоґі був ненароком вбитий під час бійки 2 жовтня в консуляті. Але турецькі служби безпеки кажуть, що дисидента вбили 15 савдійських аґентів, котрі прибули до Туреччини приватними літаками. („The Washington Post”)

США відступлять від ядерного договору

МОСКВА. — Дорадник президента в справах національної безпеки США Джон Болтон сказав, що після 31 років США відступлять від договору про контролю ядерної зброї середнього засягу. Він це заявив 23 жовтня у Москві після двох днів нарад з російськими високопосадовцями, включно з Президентом Володимиром Путіном. Дж. Болтон повторив твердження Президента Дональда Трампа, що Росія постійно порушує цей договір, який обмежує США у розвиванні нової зброї. Він також оголосив, що обидва президенти зустрінуться у листопаді в Парижі у рамках відзначення 100-ліття закінчення Першої світової війни. Під час своєї візити в Москві Дж. Болтон використав символізм складання вінків у двох цілях: він склав вінок на Могилі невідомого вояка в Кремлі, а відтак склав вінок на неофіційному меморіялі під стінами Кремля, де 2015 року був убитий визначний опозиційний політик Борис Нємцов. Коментуючи намагання Росії вплинути на вибори 2016 року у США, Дж. Болтон сказав, що „фактом є, що вислід виборів був би точно такий самий”, якби Росія не втручалася. Але „недовір’я і ворожість до США впродовж майже двох років унеможливили дипломатичний проґрес. І в цьому є наука, на мою думку: не вмішуйтеся в американські вибори”.(„The Washington Post”)

Президента переобрано в Камеруні

ЯЮНДЕ, Камерун. — Конституційна рада оголосила 22 жовтня, що 85-літній Президент Пол Бія виграв вибори, які продовжать його 36-річну владу на ще сім років. Він здобув 71 відс. голосів на виборах 7 жовтня, які проходили під знаком кривавого повстання сепаратистів у двох англофонських районах, де вже загинуло понад 400 цивільних осіб від 2016 року. У тих районах лиш 5 відс. можливих виборців голосувало порівняно з 53 відс. в цілій країні. У липні Високий комісар ООН для людських прав Зеїд Рад аль-Гусейн висловив глибоке стурбування про порушення людських прав і зловживання у тих реґіонах цієї центральноафриканської країна, яка має 24 млн. населення. („Bloomberg News”)

Уряд Австралії втратив свою більшість

СІДНЕЙ, Австралія. — Прем’єр-міністер Австралії Скат Морісон 21 жовтня відкинув заклики відбути нові вибори після того як його коаліційний уряд програв спеціяльни вибори на місце усуненого голови Ліберальної партії Малкома Турнбула. Перемога незалежного кандидата Керина Фелпса означає, що урядова Ліберальна партія має лиш 75 із 150 місць в нижчій палаті австралійського парляменту С. Морісон сказав, що співпрацюватиме з шістьма незалежнами законодавцями, щоб запевнити функціонування уряду. („Associated Press”)

Засуджено колишнього аґента ФБР

СЕЙНИ-ПОЛ, Мінесота. — Федеральний суддя 18 жовтня засудив колишнього аґента Федерального Бюра Розслідувань (FBI) Тері Албирі до чотирьох років тюрми за передання засекречених документів журналістові. Адвокати аґента заявили, що їхній клієнт-афроамериканець вважав свої дії „актом совісти” в обличчі расизму в ФБР. 39-літній колишній аґент признався до вини. Генеральний прокурор США Джеф Сешинс веде кампанію проти нелеґалного передання довірочних матеріялів засобам масової інформації. („Reuters”) 

Уряд заохочує дереґуляцію

ВАШІНҐТОН. — Бюро інформації та справ реґулювання (OIRA) видало 17 жовтня свій піврічний звіт, в якому обширно описується намагання Адміністрації Президента скоротити різні бюрократичні правила. Внаслідок цього, за фіскальний 2018 рік заощаджено 23 млрд. дол. Найбільше з цього заощадив Департамент житла і людських послуг (HHS) – 12.5 млрд. дол. Департамент праці заощадив 3.2 млрд. дол. Далі йде Департамент внутрішніх справ (2.5 млрд. дол.). Департамент транспортації та Аґенція охорони довкілля (EPA)‚ які заощадили по 1.2 млрд. дол. Сузен Дадлі, директор Центру студій реґулювання при Джордж Вашінґтон університеті, сказала‚ що це вказує після десятків років накопичуючих реґуляцій, що федеральні аґенції нарешті ставляться серйозно до їхнього мандату скоротити кошти реґуляції. („Forbes”)

Ізраїльтани проти біженців

ТЕЛЬ-АВІВ. — Дослідчий інститут „Пю Рісирч Сентер” 20 вересня оприлюднив статистику про те, що більшість ізраїльтян (57 відс.) є проти того, щоб допускати більше біженців з інших країн до Ізраїля. Тільки 37 відс. респондентів підтримували цю ідею. Серед 18 країн‚ в яких переведено це опитування, лише Угорщина (54 відс.) мала подібний відсоток проти біженців. У всіх інших країнах більшість респондентів схвалювала допущення більше біженців. Найбільше за цим висловилися в Еспанії (86 відс.), Німеччині (82 відс.) та Швеції (81 відс.). У США 66 відс. підтримали це. („Haaretz”)

Молодь США затовста для війська

ВАШІНҐТОН. — Майже одна третина (31відс.) молоді США не може відбути військову службу через нездоровий стиль життя та зростаючий відсоток надмірного товстіння. Про це розказав 10 жовтня генерал-лейтенант Семюель Ебесен на зустрічі та експозиції Армії США. Це є причиною чому Армія не змогла осягнути своєї мети – 76.5 тис. вояків нових рекрутів у фіскальному 2018 році. Генерал-майор Френк Мут, котрий очолює Командування вербування для Армії США, сказав, що хоч до війська вступило 70 тис. новобранців, то все таки не осягнуто бажаної цілі. „Треба вести діялог, щоб кожний зрозумів вплив цього на наступні покоління, на Армію США і на національну безпеку”, – сказав він. („www.military.com”)

Президента Бразилії звинувачують 

САО-ПАВЛО, Бразилія. — Федеральна поліція виставила нові звинувачення 16 жовтня проти Президента Мікеля Темера, рекомендуючи поставити його на суд за корупцію, відмивання грошей та підкуп. Поліційний звіт також відноситься до однієї з доньок президента, Марістелі, і двох його найближчих дорадників. Якщо Генеральний прокурор Ракель Дадж погодиться з рекомендаціями, тоді дві третини нижчої палати Конґресу змусять проголосувати відбути суд. Це означало б суспендування президента, якого термін вигасає 31 грудня. В минулому законодавці двічі відмовилися проголосувати за таким судом проти М. Темера, котрий прийшов до влади 2016 року внаслідок імпічменту Президента Дільми Русоф. Через різні політична скандали президент не є популярним і йому не вдалося перевести обіцяні реформи. („Associated Press”)

Висилають патрульні літаки

ВЕЛІНҐТОН, Нова Зеляндія. — Австралія і Нова Зеляндія оголосили 7 вересня, що вони висилають три свої приморські патрульні літаки до Японії як частину намагань перевести санкції ООН на Північну Корею. Міністер оборони Австрлії Кристофер Пайн сказав, що його країна вишле два літаки‚ щоб підсилити дипломатичні й економічні санкції на Північну Корею. Нова Зеляндія вишле один літак. Міністер закордонних справ Нової Зеляндії Вінстом Пітерс сказав, що треба вповні підтримувати санкції Ради Безпеки ООН до того часу, поки Північна Корея дотримається своїх міжнародних зобов’язень. („Associated Press”)

Коментарі закриті.