30 липня, 2020

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Посольство США вітає перемир’я

КИЇВ. – 27 липня Посольство США в Україні повідомило: „США міцно підтримують рішучі зусилля України щодо повного запровадження припинення вогню. Ми сподіваємось, що реальний стан справ на місцях повністю відображатиме припинення вогню, передбачене Мінськими угодами, в той час як додаткові заходи щодо посилення припинення вогню, погоджені Тристоронньою контактною групою, вступають в дію 27 липня”. Посольство зазначило, що перемир’я дасть перепочинок мирним громадянам, які постраждали від насильства, що триває понад шість років, а також „відкриє шлях до повного та всебічного вреґулювання створеного Росією конфлікту на сході України”. („Укрінформ”)

 

Зеленський зателефонував Путінові

КИЇВ. – Президент України Володимир Зеленсь­кий 26 липня зателефонував Президентові Росії Володимирові Путінові з питання безпеки на Донбасі. Співрозмовники привітали досягнення домовлености щодо повного та всеосяжного режиму припинення вогню на Донбасі з 27 липня. В. Путін підтримав цю домовленість. Російська сторона відзначає, що глави держав детально обговорили „різні аспекти вреґулювання внутрішньоукраїнської кризи” – так влада Росії називає бойові дії на Донбасі, свою участь у яких заперечує. (Радіо Свобода)

 

Папа молився за припинення вогню

РИМ. – 26 липня Папа Римський Франциск підтримав досягнення домовлености щодо припинення вогню на Донбасі і висловив сподівання, що її буде втілено. „Я молюся, щоб домовленість нарешті була реалізована, включаючи ефективний процес роззброєння та розмінування, – сказав він. – бо лише таким чином вдасться відновити довіру та закласти основи для примирення, яке так необхідне і якого так довго чекає народ“. („Укрінформ”)

 

США попередили про небезпеку

КИЇВ. – 15 липня колишній командувач збройних сил США в Европі Бен Годжес попередив про можливу російську атаку заради води для Криму. Росія може вдертися на Херсонщину і захопити Північно-Кримський канал. На думку Б. Годжеса, це може статися під час осінніх навчань „Кавказ 2020”. „Я справді думаю, що на півночі Криму, в Херсонській області зростає небезпека. Усе через водну кризу, що викликана посухою та відсутністю води у Північно-Кримському каналі, який Україна перекрила 2014 року. І правильно зробила, – попередив генерал-лейтенант, аналітик Центру дослідження европейської політики Б. Годжес. Аґресія малоймовірна, вважають Командувач Об’єднаних сил на Донбасі Сергій Наєв та Міністер оборони України Андрій Таран. Утім, вони готуються дати відсіч Росії під час військових навчань „Кавказ 2020”. (Радіо Свобода)

 

Суд Москви проти СКУ

МОСКВА. – 24 липня Московський міський суд визнав законним рішення Генеральної прокуратури Росії про визнання небажаною діяльності в РФ Світового Конґресу Українців (СКУ). Про це повідомило Російське аґентство правової та судової інформації. СКУ було визнано небажаною організацією на території Росії у 2019 році, після чого представники СКУ звернулися до суду Росії з адміністративним позовом про визнання цього рішення незаконним. За результатами його розгляду 11 березня цього року Тверський суд Москви в задоволенні позову відмовив. 4 червня Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євген Цимбалюк під час онлайн-засідання Постійної ради Організації з безпеки і співробітництва в Европі закликав Верховного комісара ОБСЕ у справах національних меншин Ламберто Заньєра негайно відреаґувати на репресивні і дискримінаційні дії російської влади щодо української громади на території Росії. Як приклад, він вказав на закриття єдиної у Росії Бібліотеки української літератури, а також заборону діяльности СКУ на території Росії. („Укрінформ”)

 

Банк вимагає відшкодування

КИЇВ. – У націоналізованому „ПриватБанку” заявили 25 липня у американському суді, що його колишні власники відмили у США майже 800 млн. дол. Банк подав до суду у штаті Делавер 21 липня змінений позов проти Ігоря Коломойського й Генадія Боголюбова. У ньому стверджується, що обидва відмили 660 млн. дол. через групу американських компаній „Optima” і ще 100 млн. дол. через інші американські компанії. Обидва скупили активи у США, зокрема нерухомість і сталеливарні компанії, завдяки фіктивним позикам, що їх видавав „ПриватБанк” різноманітним компаніям, які контролювали самі ж олігархи. Далі, стверджує банк, ці кошти відмивалися у США через заплутану схему оборудок. Банк вимагає від колишніх власників відшкодування. Справа перебуває в процесі розгляду. („Укрінформ”)

 

Китай купує українські ягоди

КИЇВ. – У червні китайська сторона дала дозвіл на експорт заморожених лохини та чорниць із України. Це – позитивна новина, адже українська сторона роками „пробиває” нові позиції аґрарного експорту. Отже офіційно дві ягоди стали „першими ластівками”. Лісову чорницю в Китай Україна продає вже шостий рік поспіль і навіть стала провідним постачальником цієї замороженої ягоди в Китай, обійшовши Канаду, Швецію, Латвію, Білорусь, Росію та Польщу. Якщо за 2015 рік обсяг експорту становив 383 тис. дол., то в 2019 році вже 10 млн. За перші чотири місяці цього року експорт лісової чорниці в Китай збільшився в 5.5 раза і сягнув 6 млн. дол. Щоправда дозволу на експорт цієї ягоди до цього часу не було. Поставки здійснювалися через треті країни. Тепер українські виробники зможуть робити це напряму. („Укрінформ”)

 

Закарпатець отримав стипендію

УЖГОРОД. – Мешканцеві Закарпаття 91-річному Іванові Мирону, який відбув 25 років ув’язнення у радянських таборах, призначено довічну президентську стипендію. Відповідний указ опубліковано на офіційній вебсторінці Президента України 24 липня. І. Мирон народився 1929 року в селі Росішка, де мешкає й зараз. У підлітковому віці був пластуном, активним учасником антирадянського руху. У січні 1952 року І. Мирона засудили на 25 років суворого режиму. У 1953 році він був учасником повстання політв’язнів у Норильську. І. Мирон вийшов на волю навесні 1976 року. Реабілітований 18 липня 2019 року. („Укрінформ”)

 

Закінчилися морські навчання

ОДЕСА. – 25 липня п’ять кораблів НАТО, які брали участь у навчаннях „Сі Бриз-2020”, на чолі з флагманом групи „SNMG2” зайшли в порт Одеси. Першими були у військово-морській базі „Південь”, що в Практичній гавані, корвети — румунський „Контрадмірал Себастіан” і болгарський „Бадьорий”. Потім почали прибувати фреґати – еспанський „Альваро де Базан”, турецький „Йилдірім” і румунський „Реґіна Марія”. Всі кораблі вже не раз гостювали в Одесі, крім еспанського фреґата, який вперше у Чорному морі і в Одесі. Еспанський флагман на цих навчаннях відзначився – летуни провели успішну рятувальну операцію з доставки травмованого американського моряка з есмінця „Портер” на шкільне летовище Одеси. У навчаннях брали участь близько 20 країн, зокрема Японія, Корея та Норвегія. Кораблі пробули в Одесі до 28 липня. Цього року через поширення коронавірусу загальний термін навчання скорочено до семи діб, участь підрозділів сухопутного і водолазного компонентів та розгортання міжнародного штабу навчань в Одесі було скасовано. („Укрінформ”)

 

Шахраї обдурювали людей

КИЇВ. – 26 липня слідчі Національної поліції повідомили про підозру чотирьом зловмисникам в заволодінні 250 тис. дол. особам, які видавали себе за представників Офісу Президента та обіцяли за гроші сприяти у призначенні на керівні посади. Учасники групи були викриті у серпні 2019 року. Затримали учасників групи одразу після передачі частини суми – 250 тис. дол. – поблизу Офісу Президента України. Підозрюваним загрожує до 12 років ув’язнення. („Укрінформ”)

Коментарі закриті.