30 липня, 2020

АМЕРИКА І СВІТ

Аґенція встановлює расовий балянс

НЮ-ЙОРК. – Голова телевізійної аґенції новин „NBC News” Сезар Конде зобов’язався, що його організація буде складатися принаймі наполовину з представників расових меншин. Тепер персонал є на 73 відс. білим, з них половина є жінки. С. Конде теж сказав, що евентуально половина всього персоналу буде складатися з жінок. У інтерв’ю 9 липня для аґенції „Асосієйтед Прес”, С. Конде сказав, що кількість представників расових меншин буде одним з критерій, за яким керівники різних відділів будуть оцінені. С. Конде став головою „NBC News” в травні. („The Washington Post”)

 

Відмовляються від федеральних правоохоронців

ПОРТЛЕНД, Ореґон. – Демократичні посадники шістьох міст США 27 липня написали до Конґресу, щоб заборонити федеральному урядові висилати федеральні правоохоронні сили до міст, де їх не хочуть. Посадники Портленду, Сієтлу, Чикаґо, Канзас Ситі, Альбукеркi і Вашінґтону хочуть, щоб таке розгортання федеральних аґентів було проголошене незаконним. Раніше того дня федеральні аґенти ужили сльозоточивий газ та перцeві обприскувачі проти заворушників, котрі хотіли вламатися в будинок федерального суду в центрі Портленду. Президент Дональд Трамп 27 липня заявив, що без федеральних аґентів федеральні установи в Портленді „не витримали б навіть один день”. Але 22 липня 27 сенаторів-демократів вислали Генеральному прокуророві США Віліямові Бару і Секретареві Департаменту Національної Безпеки (DHS) Чедові Волфові листа, протестуючи проти „аґресивної і надмірної відповіді адміністрації Трампа на протести”. Ч. Волф заявив на прес-конференції 28 липня, що розміщення федеральних аґентів у Портленді було стандартною процедурою, а не з наказу президента. („NBC News”)

 

США і Китай закрили свої консуляти

ЧЕНҐДУ, Китай. – На вимогу китайського уряду США 27 липня закрили свій консулят в південнозахідньому місті Ченґду. Китай наказав закрити консулят у відповідь на наказ США закрити китайський консулят в Гюстоні 24 липня. США мають ще чотири консуляти в Китаї, крім посольства в Пекіні. Китай має консуляти в Сан-Франциско, Лос-Анджелесі, Чикаґо й Ню-Йорку. США твердять, що гюстонський консулят був гніздом шпигунів, котрі старалися викрасти інформації з інституцій в Тексасі, включно з медичною системою в Тексаському А і М університеті, і з Центру Рака ім. Андерсона при Тексаському Університеті в Гюстоні. („Politico”)

 

Путінові довіряє усе менше росіян

МОСКВА. – Президентові Росії Володимирові Путінові довіряють 23 відс. опитаних у соціологічному дослідженні ,,Левада-центру”, результати якого оприлюднені 29 липня. Йдеться про методику так званого ,,відкритого питання”, коли людей просять самостійно назвати політиків і громадських діячів, яким вони довіряють. Рік тому, влітку 2019 року, про довіру В. Путінові говорили 40 відс., а в 2017 році цей показник доходив до 59 відс. В останні місяці В. Путіна критикували за те, як він реаґував на епідемію коронавірусної інфекції. Викликало протести і голосування щодо поправок до конституції, які дозволяють йому залишитися на посаді президента ще два терміни. (Радіо Свобода)

 

Німеччина відкинула пропозицію Трампа

БЕРЛІН. – Німеччина відкинула пропозицію Президента США Дональда Трампа, щоб запросити Росію повернутися до країн „Великої сімки” (G-7). У інтерв’ю 27 липня для газети „Rheinische Post”, Міністер закордонних справ Німеччини Гайко Мaас сказав, що він не бачить жодної можливости дозволити Росії повернутися до G-7, так довго як не буде значного поступу у розв’язанні конфлікту в Криму і в східній Україні. Росія була вилучена з „Великої вісімки” (G-8) у 2014 році за анексію Криму. Німеччина 1 липня перебрала ротаційну шестимісячну посаду президентства Европейського Союзу, і взяла на себе ролю посередника у конфліктах в Лібії та Україні. („Reuters”)

 

Генпрокурор виступив у Конґресі

ВАШІНҐТОН. – Генеральний прокурор США Віліям Бар 28 липня виступив перед Комітетом юстиції в Конґресі. Він підкреслив, що діє цілком незалежно, без жодного тиску від Президента Дональда Трампа, тому його Департамент юстиції має обов’язок розслідувати „надужиття” скоєні під час „фальшивого” скандалу про буцімто зв’язок кандидата Д. Трампа з Росією в 2016 році. В. Бар визнав, що вбивство неозброєного афроамериканця Джорджа Флойда з рук поліції в Мілвокі було шокуючим і спричинило протести по цілій країні. Але він подав статистику, зібрану газетою „Вашінґтон Пост”, де вказується, що цього року в США з рук поліції загинуло вісім неозброєних афроамериканців, а неозброєних білих – 11. Взагалі, число випадків поліційної стрілянини зменшується. В. Бар нагадав, що вбивство є головною причиною смерти молодих афроамериканців – щорічно їх гине приблизно 7,500 осіб, а 90 відс. цих вбивств є доконані іншими афроамериканцями. А якщо спільнота буде тільки атакувати й критикувати поліцію, тоді поліція не буде ризикувати своїм життям чи кар’єрою, щоб запобігти злочинам. Вказуючи на анархію у кількох великих містах, особливо в Портленді, Ореґон, де розлючена товпа намагалася знищити будинок федерального суду, В. Бар підтримав рішення вислати федеральних аґентів боронити будинок. („MSN”)

 

США підтвердили суверенітет України

ВАШІНҐТОН. – США ніколи не сприймуть напади Росії на суверенітет і територіяльну цілісність України і Грузії. Про це 22 липня заявив Державний секретар США Майк Помпео в своєму зверненні з нагоди 80-ліття деклярації Державного секретаря Самнера Велса, що закріпила політику невизнання прав СРСР на територію країн Балтії. „Так само, як Сполучені Штати не визнали примусове приєднання країн Балтії Совєтським Союзом, вони ніколи не приймуть напад Росії на суверенітет і територіяльну цілісність України і Грузії шляхом спроб анексії Криму, підтримки дестабілізувальних маріонеткових сил на сході України або окупації Абхазії й Південної Осетії”, – заявив М. Помпео. 25 липня 2018 року Державний департамент США оприлюднив офіційну Кримську деклярацію, яку сама влада США прирівнює до Деклярації Велса 1940 року. („Голос Америки”)

 

Британія „переочила” втручання Росії

ЛОНДОН. – Комітет розвідки й безпеки Пар­ляменту Об’єднаного Королівства (ОК) сказав 21 липня, що ОК „переочило” намагання Росії втручатися в британську політику. У звіті комітету пишеться, що британські служби безпеки були збиті з пантелику загрозою тероризму після терактів 11 вересня 2001 року, але Москва взяла Британію на приціл своєї розвідки. Політики ОК дозволили багатим росіянам, котрі були тісно пов’язані з Кремлем, здобути вплив і доступ в Лондоні для „відмивання” нелеґальних фондів. Культурні інституції, компанії публічних зв’язків, політичні угруповання й навіть аґенти нерухомостей стали несвідомими маріонетками Росії. Звіт був вислідом восьми місяців розслідування російського впливу на політику й публічне життя ОК. У звіті звинувачується британський уряд за легковаження звідомленнями про впливову кампанію Кремля на референдум про „Брекзит”. Колишній голова комітету Доменік Ґрів сказав у інтерв’ю для аґенції „CNN”, що ця справа була навмисно злегковажена. Член Комітету Стюарт Говсі сказав репортерам, що уряд боявся того, що може бути виявленим. Член парляменту від Партії праці Кеван Джовнс сказав репортерам, що Прем’єр Борис Джансон не дозволив у 2019 році на оприлюднення звіту, бо боявся неґативного впливу на свою Консервативну партію на парляментських виборах в грудні. („CNN”)

Коментарі закриті.