6 серпня, 2020

АМЕРИКА І СВІТ

США готові збільшити допомогу Україні

ВАШІНҐТОН. — Державний секретар США Майк Помпео підтримує збільшення допомоги Україні. Про це він заявив 30 липня під час свідчень перед Сенатським Комітетом з міжнародних відносин. Раніше, під час виступу, М. Помпео заявив, що Росія є дестабілізуючою силою на міжнародній арені, і тому адміністрація Дональда Трампа вдалась до кроків на протидію їй. „Ця адміністрація здійснила кроки для захисту наших інтересів та друзів. Ми оприлюднили Кримську деклярацію, ми надали Україні летальне військове обладнання. Ми наклали санкції на понад 360 російських цілей за все, від порушень прав людини, до підтримки Росією вбивчого режиму Асада, до використання найманців та ставлеників в цілому світі”, – сказав М. Помпео. (Голос Америки)

 

Ню-Йорк скасував всі великі імпрези

НЮ-ЙОРК. — Посадник Ню-Йорку Бил де Блазіо оголосив, що він відкликає всі великі імпрези в місті аж до жовтня. Виступаючи 9 липня на телевізійній аґенції новин „CNN”, він також сказав, що місто дозволятиме на протести афроамериканців з руху „Black Lives Matter”. Це рішення посадника скасовує всі вуличні ярмарки, відкриті концерти, паради та інші річні події, такі як триденний карнавал західньоамериканських індіянів в Брукліні, параду в День домініканців в центральному Мангетені та 11-денний Фестиваль св. Януарія в дільниці „Малої Італії” в долішньому Мангетені. („National Review”)

 

США виводять вояків з Німеччини

ВАШІНҐТОН. — США відтягнуть майже 12 тис. своїх військовослужбовців з Німеччинии і перенесуть штаб Европейського командування США з Німеччини до Бельгії, де він буде розташований разом з військовим штабом НАТО. Ці зміни оголосив 29 липня Секретар оборони Марк Еспер на прес-конференції в Пентагоні. Він заявив, що 11,900 військовослужбовців залишать Німеччину, зменшуючи американську військову присутність там до 24 тис. осіб. Президент Дональд Трамп неодноразово критикував Німеччину, що вона не дотримується мети країн-членів НАТО – видавати 2 відс. свого валового внутрішнього продукту на оборону. Вона видає 1.38 відс. М. Еспер додав, що більше військовослужбовців США служитимуть за ротаційною системою в країнах Східньої та Центральної Европи, головно в Польщі та Балтійських країнах. М. Еспер сказав, що ці зміни скріплять стримування аґресії Росії. Посол США у Варшаві Джорджет Мосбакер сказала 31 липня, що обидві країни „переведуть в життя спільну візію наших двох президентів, щоб збільшити військову присутність США в Польщі”. („ABC News”, „Stars and Stripes”)

 

Редактор зрезиґнувала з „Ню-Йорк Таймс”

НЮ-ЙОРК. — Одна з редакторів сторінки опіній при газеті „Ню-Йорк Таймс” Бері Вайс оголосила свою резиґнацію з посади, на якій вона перебувала від 2017 року. Пишучи 14 липня на своїй веб-сторінці, вона засудила „культуру цензурування” центристських і консервативних опіній в газеті. Одна з колеґ Б. Вайс, Мішель Ґолдберґ, котра є знана з своїх лівих поглядів, вказала 17 липня на ще один приклад такої цензури: Дейвід Шор, аналітик проґресивної дорадчої компанії „Civis Analytics”, написав у травні на Твітері про працю Омара Васова, професора політичного наук Прінстонського університету. О. Васов, який є афроамериканець, вказав, що заворушення 1960-их років були однією з причин перемоги Ричарда Ніксона на президентських виборах 1968 року. Тиждень пізніше Д. Шора звільнили з праці. У додатку Б. Вайс була гостро скритикована, коли 7 липня вона поставила свій підпис під відкритим листом у журналі „Harper’s Magazine”; лист закликав до „вільного обміну інформацій та ідей”. (www.yahoo.com, „Politico”)

 

Продаж зброї у США гостро зростає

НЮТАВН, Конектикат. — Національна фундація спортової стрільби (NSSF) оприлюднила 21 липня статистику про продаж вогнепальної зброї в країні. Згідно з федеральними даними, за перших шість місяців 2020 року американці закупили 10.3 млн. штук зброї. В порівнянні за той самий період часу в 2019 році, закуп зброї збільшився на 95 відс., а закуп амуніції на 139 відс. Найбільший зріст у продажі зброї був серед афроамериканців: 58.2 відс. Це йде врозріз з Конґресовим Чорним Кокусом, який – разом з іншими ліберальними групами – постійно вимагає більше контролі над зброєю. У деяких стейтах продаж зброї подвоївся в березні на початку коронавірусу, а в Мишиґен і Юта потроївся. Але заворушення в країні останніми місяцями також спричинилися до зросту продажу зброї, особливо коли деякі політики готові „дефундувати” поліцію. Згідно з опитуваннями, близько 25 відс. жінок у США призналися, що вони є власниками зброї. Продавці зброї кажуть, що майже 40 відс. теперішніх покупців ніколи дотепер не мали зброї. (www.yahoo.com)

 

Білорусь затримала російських найманців

МІНСЬК. — Конфлікт Білорусі з Росією загострився, коли 29 липня Білорусь затримала російських найманців, передягнених за туристів, котрі проникнули в країну, щоб збурити президентські вибори. Державна аґенція новин „Белта” оприлюднила імена 33-ох затриманих членів „групи Ваґнера”, компанії, яка рекрутує найманців і є пов’язана з Євгеном Приґожіном, співпрацівником Президента Володимира Путіна. Україна звернулася до Білорусі 31 липня, щоб вона передала 28 найманців за участь у війні в східній Україні по стороні проросійських бойовиків. („The New York Times”, „Reuters”)

 

Лукашенко вимагає від Кремля пояснень

МІНСЬК. – Бойовики російської приватної військової компанії Ваґнера яких минулого тижня затримали під Мінськом, були відправлені в Білорусь спеціяльно. Про це під час послання білоруському народу і Національним зборам заявив 4 серпня Президент Білорусі Олександр Лукашенко. Секретар Ради безпеки Білорусі Андрій Равков 30 липня повідомив, що на території країни триває пошук ще близько 200 бойовиків. Росія такі версії білоруської сторони заперечує. Офіційна відповідь Посла Росії в Білорусі: група 33-ох росіян мала намір вилетіти з Мінська в Стамбул 25 липня в рамках виконання зобов’язань за комерційним контрактом – з охорони енерґетичної інфраструктури та ресурсів за кордоном. О. Лукашенко сказав, що не розуміє, навіщо потрібно летіти в Африку або в Стамбул через Білорусь, якщо це можна зробити з півдня Росії. („Укрінформ”)

 

Росія ширить дезінформацію про вірус

ВАШІНҐТОН. — Росія розповсюджує дезінформацію про пандемію коронавірусу, намагаючись використати цю кризу у США перед президентськими виборами. Про це розповіли два високопосадовці американського уряду 28 липня за умови анонімности. За цю дезінформацію відповідає російська військова розвідка (ҐРУ). Вона використала три англійські веб-сторінки від травня до половини липня, щоб оприлюднити приблизно 150 статтей про реакцію на цю пандемію. Всі статті або розхвалювали реакцію Росії або понижували реакцію США. Директор Національного центру контррозвідки й безпеки Бил Еваніна видав рідкісну заяву 24 липня, перестерігаючи про постійне намагання Росії втрутитися у цьогорічні вибори через розповсюдження недовіри до демократичного процесу. Джерела специфічно назвали російську інформаційну аґенцію „InfoRos” і двох офіцерів ҐРУ, Дениса Тюріна й Александра Старінського, котрі поширюють дезінформацію не лише про вірус, але й про заворушення у США. („The Telegraph”)

Коментарі закриті.