30 липня, 2020

В Росії засудили історика „Великого терору”

Юрій Дмитрієв (Колаж: Андрій Калістратенко).

КИЇВ. – 22 липня суд у Петрозаводську, Росія, засудив главу карельського відділення „Меморіялу” Юрія Дмитрієва до трьох з половиною років колонії. 64-річного історика судили в закритому режимі.

Оскільки кримінальне переслідування Ю. Дмитрієва триває з 2016 року і політв’язень вже відбув частину вироку, він повинен вийти на свободу 10-12 листопада цього року. Ю. Дмит­рієва звинувачували в кримінальних діях (сексуальних діях насильницького характеру стосовно його неповнолітньої прийомної доньки), але його колеґи та численні правозахисники наполягають, що це переслідування політичне і пов’язують його з професійною діяльністю Ю. Дмитрієва. Він займався дослідженням масових репресій та пошуками таємних місць розстрілів та поховань жертв сталінського терору в Радян­ському Союзі.

Міністер закордонних справ України і Віце-прем’єр-міністер України з питань европейської і евроатлантичної інтеґрації Дмитро Кулеба заявив, що вирок Ю. Дмітрієву – це війна з правдою про історію України у складі СРСР.

Ю. Дмитрієв досліджував сталінський „Великий терор” і відкрив світові страшну таємницю урочища Сандармоху, в якому протягом лише одного тижня восени 1937 року знищили тисячі політв’язнів. Серед них були сотні українців. Там вбили українське „Розстріляне відродження”: Валер’яна Підмогильного, Миколу Куліша, Леся Курбаса, Антіна Кру­шельницького, Миколу Зерова, Валер’яна Поліщука, Мирослава Ірчана, Григорія Епіка та інших.

Помер нещодавно у в’язниці соратник Ю. Дмитрієва по Сандармоху, засуджений до дев’ять років неволі директор Медвєжєгорського музею історії будівництва Біломорканалу Сергій Колтирін.

 

Георгій Лук’янчук, голова Міжна­родного громадського об’єднання „Соловецьке братство”, Київ.

Коментарі закриті.