26 березня, 2020

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Петиція набрала необхідні голоси

КИЇВ. – 21 березня кількість підписів під петицією до Президента Володимира Зеленського з вимогою відкликати згоду України на створення так званої „Консультативної ради” з представниками ОРДЛО перевищила необхідні для її розгляду 25 тис. Електронна петиція на містить вимогу негайно відкликати підписи представника України і погодження керівника Офісу президента України під протоколом засідання Тристоронньої Контактної Групи, яке відбулось у Мінську 11 березня. Підписи під петицією були зібрані на 87 днів раніше від останнього терміну. Згаданий у петиції протокол підписав представник України, другий Президент Леонід Кучма, і резолюцію про згоду поставив голова Офісу президента України Андрій Єрмак. (Радіо Свобода)

 

Померла соціолог Ірина Бекешкіна

КИЇВ. – На 69-му році життя 21 березня померла український соціолог, старший науковий співробітник Інституту соціології Національної Академії Наук України Ірина Бекешкіна. Вона була символом об’єктивної української соціології, зробила вагомий внесок у розбудову демократії та громадянського суспільства, до останнього дня проводила опитування, заходи, була переповнена новими ідеями та плянами. Кілька років поспіль журнал „Фокус” включав її до свого списку 100 найвпливовіших жінок України. (BBC)

 

Відмовилися від Почесної варти

КИЇВ. – З 21 березня несення Почесної варти Національної ґвардії біля Верховної Ради скасовано через карантину. Про відновлення цих заходів буде повідомлено окремо. 1 березня цього року було започатковано традицію несення Почесної варти Нацґвардії біля парляменту України. Церемонія тривала у вихідні та святкові дні зі щогодинною зміною Почесної варти. („Укрінформ”)

 

Порошенко проти надзвичайного стану

КИЇВ. – 20 березня п’ятий Президент України, провідник партії „Евросолідарність” Петро Порошенко у своєму телезверненні заявив, що надзвичайний стан навряд чи зупинить вірус, а економіку знищить остаточно. При цьому він зазначив, що Україні дуже важливо зберегти співпрацю з Міжнародним Валютним Фондом, умови якого зараз не є обтяжливими для українців. Він закликав владу утримуватися від ухвалення сумнівних рішень, які викликають напругу у суспільстві на кшталт ідеї підживити дніпровською водою російські військові бази в Криму або протоколу про леґітимізацію російської окупаційної влади на Донбасі. („Укрінформ”)

 

Рада затверджує надзвичайний стан

КИЇВ. – Голова Верховної Ради Дмитро Разумков 21 березня прокоментував заяву Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, який доручив Міністерству юстиції розробити законопроєкт на уповноваження президента вводити надзвичайний стан у разі неможливості зібратися і працювати Верховній Раді. Надзвичайний стан затверджується Верховною Радою на своєму черговому або позачерговому засіданні й передати ці повноваження будь-кому не є можливим. („Укрінформ”)

 

Випав весняний сніг

КИЇВ. – 22 березня у столиці випав весняний сніг. 98 одиниць спецтехніки комунальних підприємств корпорації „Киïвавтодор” вийшли до обробки дорiг та мостів протиожеледними засобами. Саме таку технологiю обробки дорiг використовують Австрiя та Нiмеччина. Міська адміністрація закликала без гострої потреби не виїжджати в місто. („Укрінформ”)

 

СБУ вилучила фальсифікат

ЛУЦЬК. – 21 березня прокуратура Волинсь­кої області спільно з працівниками Служби безпеки України виявили діяльність групи осіб, які налагодили виготовлення з етилового спирту, що перебуває в незаконному обігу, лікарського засобу, нібито призначеного для дезінфекції. Правоохоронці затримали на межі Волинської області вантажівку із 20 тоннами фальсифікованої продукції на суму понад 2 млн. грн. („Укрінформ”)

 

Викрили постачання приладів до Росії

ХАРКІВ. – 21 березня на Харківщині Служба безпеки України бльокувала маштабний механізм постачання до Росії приладів до військової авіотехніки, в якому були задіяні контрабандисти та посадовці Міністерства оборони. За реквізитами фіктивних українських та російських комерційних фірм діл­ки закуповували на підприємствах „Укроборонпрому” продукцію військового призначення, яку переправляли до Росії поза пунктами митної контролі. У ході спецоперації затримали одного з активних учасників злочинної групи, у якого вилучили 11 електромагнетних пристроїв, що використовуються для комплектування російської авіотехніки, а також 64 інфрачервоних патронів, призначених для захисту російських літаків від керованих ракет. Проведено понад 30 обшуків за місцями роботи і мешкання фігурантів справи, місцями зберігання товарів військового призначення на території Харківської та Миколаївської областей. Вилучено продукцію військового призначення, документи офшорних та фіктивних компаній, банківські платіжні картки, а також кошти, здобуті злочинним шляхом. („Укрінформ”)

 

Не доїхали в Антарктику

КИЇВ. – Через пандемію коронавірусу українська команда 25-ої антарктичної експедиції, яка кілька днів тому вирушила на станцію „Академік Вернадський”, не змогла дістатися Антарктики й мусила повернутися в Київ. У її складі 12 учасників – 10 чоловіків і дві жінки. Українська команда вирушила 16 березня, але дістатися Антарктики не змогла через карантину в Чиле та майже всіх країнах Південної Америки. Є надія, що до кінця квітня українська експедиція все ж дістанеться до Антарктики. (ВВС)

 

Пісню доведеться змінити

КИЇВ. – Пісні, з якими конкурсанти збиралися їхати на цьогорічне „Евробачення”, не зможуть брати участь у конкурсі 2021 року. Також кожна країна може змінити свого представника. Про це повідомили 21 березня організатори конкурсу. У Европейській мовній спілці зазначили, що найближчими місяцями вони збираються на своїх Інтернет-плятформах всіляко вшановувати пісні, які мали звучати на сцені скасованого конкурсу. Щодо українських учасників „Евробачення” – гурту „Go A” – його змінювати не збираються. („Українська правда”)

 

Припинено рух з „ДНР” і „ЛНР”

КИЇВ. – Аби запобігти поширенню коронавірусу, таб Операції об’єднаних сил з 22 березня припинив рух через лінію розмежування з „ДНР” і „ЛНР” для людей і транспорту. До закриття пунктів пропуску багато одержувачів української пенсії приховано готувалися, тому прискорили свій виїзд на підконтрольну Українї територію, пильно відстежуючи всі події в Україні та світі. Більшість з них встигла перетнути „кордон” до закриття і має в запасі 59 днів для повторного проходження верифікаціі, щоб не втратити виплати української пенсії. Люди сподіваються, що за 59 днів світ повернеться до колишнього життя. (ВВС)

Коментарі закриті.