2 квітня, 2020

АМЕРИКА І СВІТ

Учні отримають комп’ютери

ФІЛЯДЕЛЬФІЯ. – З поширенням коронавірусу Шкільна рада міських публічних шкіл закрила всі школи. Багато вчителів були готові вчити учнів по домах через свої комп’ютери. Приблизно половина учнів в 3-12 клясах мають комп’ютери вдома. Одначе, рада заборонила вчителям це робити, кажучи, що це несправидливо, бо не всі учні мають комп’ютери. Це викликало бурю протестів від батьків та інших критиків, котрі вимагали, щоб вчителям дозволено вчити наскільки можливо. Тоді рада дозволила вчити, але без кредиту. Наставник ради Віліям Гайт оголосив 24 березня, що всі учні, котрі не мають комп’ютерів, отримають їх від міста. Він також заперечив можливість продовження шкільного року протягом літа, кажучи, що місто мусить приготувати шкільні будинки на осінь. („The Philadelphia Inquirer”)

 

Президент відзначив генерала

ВАШІНҐТОН. – Чотиризірковий генерал у відставці Джек Кін отримав від Президента США Дональда Трампа найвище цивільне відзначення у США – Президентську Медалю Свободи. На церемонії в Білому Домі 10 березня президент назвав його „геніяльним стратегом” і „безстрашним патріотом”. Д. Трамп розповів присутнім, як Дж. Кін стабілізував ситуацію в Іраку в 2006 році. Пізніше генерал не погоджувався з пляном Д. Трампа вивести війська США з Сирії, але підтримав його, коли президент зірвав ядерну угоду з Іраном. У 2003 році Дж. Кінові запропоновано позицію шефа штабу Армії, але він відмовився і залишив 38-річну військову кар’єру, щоб заопікуватися своєю хворою жінкою. 77-літній Дж. Кін спочатку здобув маґістерський ступінь, потім закінчив офіцерському школу, був парашутистом під час В’єтнамської війни, а відтак служив у Сомалії, Гаїті, Боснії та Косово. У 1991 році Дж. Кін допоміг врятувати життя колишнього генерала Армії Дейвіда Петреюса, пізнішого директора Центрального Розвідувального Управління (CIA), коли той був випадково поранений під час вправ зі стрільби. Дж. Кін був у Пентагоні під час теракту 11 вересня 2001 року. Він сказав, що ця подія змінила його життя. („Associated Press”)

 

Вийшла книга про Гітлера

БЕРЛІН. – Книга ірляндського історика Брен­да­на Сімса „Гітлер: ґльобальна біографія” вийшла 9 березня в німецькому перекладі. Ориґінал вийшов англійською мовою восени 2019 року. Автор є професором міжнародних відносин в Кембрідж університеті. Книга, яка має майже 1,000 сторінок, викликала велике зацікавлення в Німеччині. Б. Сімс арґументує, що політика Гітлера була спрямована не страхом перед комунізмом і СРСР, але перед Великобританією і США. Навіть антисемітизм Гітлера, пише автор, базувався в більшості не на ненависті до євреїв, але на страху перед „світовим капіталізмом”, в якому євреї мали провідні пости. („Deutsche Welle”)

 

„Амазон” має проблеми з книжкою

СІЄТЛ, Вашінґтон. – Велика мультинаціональна технологічна компанія „Амазон” контролює більшість книжкового ринку в США. Вона сказала своїм продавцям 13 березня, що вони не зможуть продавати книжку Гітлера „Майн Кампф”. „Амазон” була під натиском багатьох груп, які бажають позбутися екстремістських видань на плятформі такої маштабної компанії. Але „Амазон” теж не хоче бути суддею, котрий диктуватиме людям, що дозволено читати. Компанія оголосила 17 березня, що „Амазон” дозволяє „клієнтам на доступ до різних поглядів” і що „всі продавці вирішують, що виставляти на продаж”. На довжелезному списку проданих компанією книжок „Майн Кампф” 17 березня зайняв 3,115-те місце, хоч кілька тижнів раніше мав приблизно 50-тисячне. („The New York Times”)

 

Король відмовився від спадщини

МАДРИД. – Король Еспанії Феліпе VІ 15 березня відмовився від спадщини свого 82-літнього батька Хуана Карлоса, котрий зрікся престола в 2014 році серед скандалів. Король сказав, що його батько також перестане отримувати річну виплату 194 тис. евро (217 тис. дол.). Х. Карлос прийшов до влади в 1975 році після смерти генерала Франсіска Франка, котрий правив країною 36 літ від часу своєї перемоги в громадянській війні. З часом Х. Карлос став тільки номінальним главою держави. Швайцарська влада розслідує його фінансові трансакції після того, як з’явилися вістки, що він таємно дістав 100 млн. дол. від Савдійської Арабії. („BBC”)

 

Колекція виявилася фальшивкою

ВАШІНҐТОН. – Нібито цінна колекція фраґментів сувоїв з Мертвого моря на виставці в Музеї Біблії виявилися фальшивкою. Після шестимісячної аналізи експерти оприлюднили 16 березня 200-сторінковий звіт, який вказує, як ці фраґменти були підроблені. Сувої Мертвого моря – це старовинний рукопис староєврейської Біблії. Перші з них були знайдені в печерах на західньомі березі Мертвого моря в 1947 році. Це одна з найважливіших археологічних знахідок в історії. Більшість з них находяться в спеціяльній колекції ізраїльського уряду. Мільярдер Стівен Ґрін відкрив Музей Біблії коштом 500 млн. дол. у 2017 році. Того року його компанія мусіла заплатити 3 млн. дол. кари Департаментові оборони і повернула тисячі предметів після того, як Департамент Юстиції США звинуватив її в контрабанді артефактів з Іраку. („BBC”)

 

Конґрес схвалив допомогу

ВАШІНҐТОН. – Конґрес США схвалив законопроєкт на 2 трлн. дол. допомоги у боротьбі з коронавірусом. Сенат схвалив його одноголосно 25 березня, Палата Представників схвалила 27 березня, а Президент Дональд Трамп підписав його ще того самого дня. „Я хочу подякувати демократам і республіканцям за те, що зійшлися разом і поставили Америку на першому місці”, – сказав президент. Закон надає суттєве полегшення робітникам і економоці, які дуже потерпіли від кризи коронавірусу. Більшість платників податку отримають безпосередню допомогу: 1,200 дол. особам, котрі заробляють до 75 тис. дол. річно, і 2,400 дол. одруженим парам, котрі заробляють до 150 тис. дол. річно. Додатково на кожну дитину буде виплачено 500 дол. Цей плян охоплює 90 відс. американців. Білий Дім натякнув, що ця допомога може прийти вже 6 квітня. Допомога безробітним продовжується від 26 до 39 тижнів і включає додаткових 600 дол. тижнево впродовж чотирьох місяців, окрім реґулярної стейтової допомоги. Для малих підприємств надається програма федерально ґарантованих позичок на 367 млрд. дол., якщо вони обіцяють не звільняти своїх працівників. Ці позички можна отримати до кінця червня, і уряд не вимагатиме їх повернення, якщо працедавець платитиме своїм робітникам реґулярню платню під час цієї кризи. Для великих підприємств надаватимуться позички з програми, яка має 500 млрд. дол. Шпиталям і системам охорони публічного здоров’я надається 100 млрд. дол. допомоги. („ABC News”)

 

Пентагон може призвати колишніх вояків

ВАШІНҐТОН. – Президент Дональд Трамп 27 березня підписав указ, дозволяючи Пентагонові покликати назад до військової служби колишніх членів Збройних Сил для посилення боротьби з коронавірусом. Представник Пентагону Джонатан Гофман видав заяву 28 березня, що ще не вирішено, кого саме покличуть. В заяві не сказано, чи той призов, котрий може стосуватися до 1 млн. осіб (включо з членами резерви), буде добровільний. Представник Армії підполковник Еманюель Ортіз-Круз сказав, що 15 тис. ветеранів вже виявили зацікавлення, щоб повернутися на активну службу й допомогти побороти пандемію. („Stars and Stripes”)

Коментарі закриті.