26 березня, 2020

Беріть участь у переписі населення!

До „Свободи“ 24 березня надійшо вміщене нижче звернення Українського Конґресового Комітету Америки щодо участи у Переписі населення США 2020 року.

 

1 квітня – День перепису населення, й у 2020 році перепис населення США може стати першим цифровим переписом. Цього року американські домівки отримають поштою листа з 12-цифровим ідентифікаційним номером та з інструкцією як з цим номером зайти на державну сторінку www.my2020census.gov. Можна також відповісти поштою або по телефоном.

Оскільки відповідно до Конституції США ми всі зобов’язані брати участь у переписі, просимо це зробити до 1 квітня або не пізніше кінця підрахунку даних. Перепис населення повинен був закінчитися в кінці липня, але цей термін був продовжений до середини серпня через поширення коронавірусу.

Український Конґресовий Комітет Америки (УККА), найбільше громадське представництво американців українського походження, підкреслює важливість реєстрації кількости людей українського походження у переписі населення США. На підставі нашої церковної статистики, братських та інших організаційних членств УККА вважає, що кількість американців українського походження сягає близько 2 млн. людей. Але в офіційних записах цих статистичних даних немає з різних причин, якщо іміґранти з України неправильно вписували країну їхнього походження або не розуміли мову анкети перепису.

Статистичні дані, зібрані Бюром перепису населення США визначать як державне фінансування щороку впливає на різні громади та визначить суму фінансування від Федерального уряду для кожного штату та для місцевих громад на наступні десятиліття. Чим більше українців запишуться як українці у переписі населення, тим більше наша українська громада отримає коштів від держави.

УККА просить усіх членів українсько-американської громади обов’язково відповісти на питання ч. 9 (RACE or ORIGIN) і заповнити простір внизу словом UKRAINIAN.

Починаючи з 1960 року Бюро перепису населення США визнало Україну окремою країною, а українську мову – окремою мовою. Це було досягнуто Українським Конґресовим Комітетом Америки після десятиліть відстоювання інтересів українсько-американської громади та було підтверджено листом до УККА від Департаменту торгівлі США перед переписом населення США 1960 року.

Для перепису населення США 2020 року Бюро перепису населення підготувало текст на 59 мовах, включаючи допоміжні матеріяли також українською мовою та доступні версії форми з великим друком та американською жестовою мовою, які є доступні в Інтернеті: https://www.census.gov/programs-surveys/decennial-census/2020-census/planning-management/language-resources.html.

Коментарі закриті.