26 березня, 2020

АМЕРИКА І СВІТ

Думки про кандидатів поділені

ВАШІНҐТОН. — Дослідний інститут „Пю Рісирч Сентер” 9 березня оприлюднив статистику про те, яка є опінія серед Демократичної партії про своїх двох головних кандидатів у президенти: Джо Байдена й Берні Сендерса. Відповіді респондентів вказують, що демократи бачать велику ідеологічну різницю між ними. 70 відс. демократів вважають Б. Сендерса лібералом, щодо Дж. Байдена 31 відс. вважають його лібералом, 31 відс. поміркованим, а 20 відс. консерватистом. Серед респондентів 15 відс. не були певні про політичні погляди обох кандидатів. Окремі опитування інституту показали, що 47 відс. демократів вважають себе лібералами, 38 відс. поміркованими, а 14 відс. консервативними. („www.pewresearch.org”)

 

Чемпіонат Евро-2020 перенесено

НЙОН, Швайцарія. — Після Чемпіонату світу з футболу другим найбільшим світовим футбольним турніром є Чемпіонат Европи, який відбувається кожні чотири року. З уваги на спалах коронавірусу Спілка Европейських Футбольних Асоціяцій (УЕФА) 17 березня вирішила перенести фінальний турнір Евро-2020. Турнір, який був заплянований на літо цього року, має відбутися 11 червня-11 липня 2021 року. У кваліфікаційних турах збірна України закінчила змагання на першому місці у своїй групі і тому увійшла безпосередньо до фінального турніру. Незмінним залишаться формат і міста-господарі турніру в 12 країнах: Лондон, Мюнхен, Рим, Баку, Санкт-Петербурґ, Дублін, Букарешт, Копенгаґен, Будапешт, Ґлазґо, Амстердам і Більбао. Чемпіонат Европи-2020 не буде перейменований, незважаючи на перенесення на 2021 рік. Цьогорічний сезон Ліґи Чемпіонів і Ліґи Европи буде дограний, коли дозволить ситуація з пандемією коронавірусу. („ТСН”)

 

Критикують прем’єра Ізраїля

ЄРУСАЛИМ. — Ізраїльський уряд запровадив ряд суворих обмежень для боротьби з коронавірусом, який вже виявлено у понад 400 осіб. Населенню наказано перебувати вдома, десятки тисяч людей підлягають домашній карантині, а чужинцям заборонено доступ в країну. В додатку уряд наказав внутрішній службі безпеки спостерігати за діями осіб, котрі є заражені. Критики кажуть, що Прем’єр-міністер Беніямін Нетанягу таким чином закріплює свою владу і підриває демократичний фундамент країни. Він також зумів відкласти свій власний кримінальний процес, в якому йому закидають корупцію. В телевізійному інтерв’ю 18 березня Б. Нетанягу сказав, що буде максимальний нагляд, щоб правила безпеки не були надуживані. У відповідь ліберальний щоденник „Haaretz” надрукував редакційну статтю „Епідемія спостереження”. („Associated Press”)

 

Іран відмовився від допомоги США

ТЕГРАН. — Верховний провідник Ірану Аятола алі-Хаменай 22 березня відмовився від запропонованої допомоги США у боротьбі з коронавірусом. Іран терпить від суворих санкцій США, які не дозволяють Іранові продавати нафту на світовому ринку і бльокують доступ до міжнародних фінансових ринків. 80-літній аятола підтримав думку китайських високопосадовців, що США хочуть розповсюдити цей вірус. Ніде у світі не існує жодного наукового доказу його слів. Спихаючи вину на США, уряд хоче відвернути увагу населення від економічних проблем, від міжнародної критики за збиття українського літака і масових протестів, в яких останніми роками загинуло сотні осіб. В країні вже підтверджено 21.6 тис. випадків захворювання коронавірусом, а понад 1,800 осіб померло від нього. Державний секретар США Майк Помпео 23 березня заявив, що іранський режим „бреше” народові про пандемію, і „пріоритезує ідеологію над іранським народом”. („Associated Press”, „AFP”)

 

Ніхто не винний у запізненні

КАРАМІЛО, Каліфорнія. — Д-р Ентоні Фавчі з Національних інститутів здоров’я США, котрий також є директором Національного інституту алергії та заразних хворіб, виступив 17 березня на національній дискусійній програмі „The Hugh Hewitt Show”. На запитання модератора, чи хтось завинив за спізнене тестування на коронавірус у США, він відповів, що це просто була технічна помилка і що не завинив ніхто: ні президент, ні Центр для контролі хворіб (CDC). Система публічного здоров’я у США і адміністрація Президента Дональда Трампа були критиковані за низьке число тестувань на коронавірус в країні в той час, коли ця хвороба швидко розповсюджується серед американців. Інші країни, зокрема Південна Корея, отримали похвали за відносно швидке та ефективне тестування своїх жителів. („The Hill”)

 

Як звати коронавірус?

ВАШІНҐТОН. — Президент США Дональд Трамп на своїй щоденній зустрічі з пресою 18 березня виправдувався, чому він вживає термін „китайський вірус”, а не коронавірус. „Це зовсім не є расизм, – сказав президент. – Він походить з Китаю, це чому”. На прес-конференції в Білому Домі день раніше президент сказав репортерам, що він долучує прикметник „китайський” до імени вірусу, щоб побороти дезінформаційну кампанію, поширену пекінськими високопосадовцями, що американське військо є джерелом цієї епідемії. Представник Міністерства закордонних справ Китаю Жао Ліджіян сказав 12 березня, що Армія США могла принести цю епідемію до китайського міста Вуганю. День пізніше інший представник міністерства Ґенґ Шуанґ на запит репортерів у Пекіні, чи це є офіційний погляд китайського уряду, відповів, що це „представляє настанову китайського уряду”. Державний секретар США Майк Помпео на зустрічі з пресою 17 березня шість разів ужив термін „вуганьський вірус”, і скритикував Комуністичну партію Китаю за применшення небезпеки, коли ця хвороба спалахнула. Критики кажуть, що вживання таких термінів є виявом расизму й ксенофобії. Коронавірус появився в Китаї в грудні 2019 року і швидко переріс на ґльобальну пандемію. Державний департамент США заявив 18 березня, що багато китайських громадян, включно з Президентом Хі Ціньпінґом, вживають термін „вуганьська хвороба”. („The New York Times”)

 

ВООЗ про коронавірус у США

ЖЕНЕВА. — Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) каже, що США незабаром можуть стати епіцентром гльобальної пандемії коронавірусу, хоча Президент Дональд Трамп оголосив, що сподівається на повернення нормального життя у Сполучених Штатах вже упродовж наступних тижнів. ,,У них – дуже великий спалах і цей спалах стає інтенсивнішим’’, – сказала у вівторок у Женеві речниця ВООЗ Марґарет Гарріс. Вона повідомила, що 85 відс. нових випадків коронавірусу були встановлені в Европі та в Сполучених Штатах і на США припадало 40 відс. з тієї кількости. У відповідь на запитання, чи можуть США стати новим епіцентром, М. Гарріс сказала: ,,Зараз ми спостерігаємо у США швидке зростання кількости випадків. Отже так, така ймовірність є’’. Досі у США, які є третьою країною світу за кількістю заражених – понад 55 тис. людей хворих і понад 800 смертельних випадків. (Радіо Свобода)

 

Про ідеологію професорів Гарварду

КЕМБРІДЖ, Масачусетс. — Студентська газета Гарвардського університету оприлюднила 3 березня висліди опитування серед викладачів Школи мистецтв і наук, яка є найбільшим відділом університету. Серед 263 респондентів 79.7 відс. назвали себе лібералами, 18.9 відс. поміркованими, а 1.4 відс. консерватистами. („The Harvard Crimson”)

Коментарі закриті.