19 грудня, 2019

Слідство підозрює п’ятьох осіб у вбивстві Шеремета

Квіти в пам’ять Павла Шеремета (Фото: Сергій Нужненко, Радіо Свобода)

КИЇВ. – 12 грудня у приміщенні Міністерства внутрішніх справ були представлені виснов­ки слідства щодо вбивства журналіста Павла Шеремета в 2016 році. Були присутні Міністер внутрішніх справ Арсен Аваков та Президент Володимир Зеленський. У своєму виступі А. Аваков назвав інформацію, яку його підлеглі плянують надати, „не тільки сенсаційною, а й шокуючою“. Він, однак зауважив, що наразі йдеться про підозру, і провина фігурантів справи не доведена.

Начальник кримінальної поліції Євген Коваль назвав імена тих, кого підозрює слідство: контрактна військова Збройних сил України Яна Дугарь, дитячий хірург, що надавала допомогу військовим під час антитерористичної операції Юлія („Лиса“) Кузьменко, ветеран бойових дій Андрій Антоненко, подружжя учасників бойових дій Владислав („Буча“) та Інна („Пума“) Грищенки.

За словами Є. Коваля, в ході розслідування слідчі здійснили понад 800 виїмок інформації, допитали понад 3,700 осіб, опрацювали 80 млн. телефонних з’єднань, 44 тис. абонентів та відео з 221 відеокамери, тривалість яких могла сягати від п’яти діб до двох місяців.

За висновками поліції, Я. Дугарь за кілька днів до вбивства фотографувала розташування камер спостереження на місці, де вибухнула машина П. Шеремета. Ці ж камери нібито зафіксували за кілька днів чоловіка та жінку, які вночі закріпили вибуховий пристрій на дні автомобіля. За версією слідства, це – А. Антоненко та Ю. Кузьменко.

Слідство дійшло до висновку, що П. Шеремета вбили задля дестабілізації „соціяльно-політичної ситуації в державі шляхом вбивства відомої особи“. В ході розслідування вони звернули увагу на дві події, не пов’язані з підривом машини, в якій був журналіст: підрив електроопор на адмінкордоні з анексованим Кримом у листопаді 2015 року та невдалий замах на вбивство підприємця влітку 2018 року в Косові, на Івано-Франківщині.

Є. Коваль розповів, що в жовтні ветерана на ім’я Іван (псевдо „Пістолет“), який був знайомий із Грищенками, викликали на допит у справі П. Шеремета як свідка. Про це він повідомив І. Грищенко, а наступного дня наклав на себе руки. Втім, про виклик на допит „Пістолета“ перед його смертю розповіла і сама І. Грищенко в листопаді. Вона повідомила, що йдеться про Івана Вакуленка.

Слідчі навели запис розмови І. Вакуленка з І. Грищенко, яка порадила йому взяти адвоката і йти на допит. Після цього зв’язку з ветераном не було.

„Виклик на допит одного з членів групи сприймається ними як певна загроза. Це підтверджується подальшими телефонними розмовами І. Грищенко“, – прокоментував Є. Коваль. Він навів також авдіозаписи розмов нібито Я. Дугарь, яка схвильована тим, що в її квартирі можуть знайти сім мобільних телефонів, книги з саперської справи та саперське спорядження.

„Слідство насторожило, що в молодої дівчини, 26-річної, в квартирі повне саперське спорядження та велика кількість телефонів. Навіть попри те, що вона є контрактником Збройних сил України, але її посада та функціонал ніяк не співпадають з роботою у мінно-підривній справі“, – сказав Є. Коваль.

Є. Коваль навів записи розмов нібито Ю. Кузьменко зі знайомою, де вона говорить про необхідність „сакральної жертви“ і навіть пропонує на цю ролю ветеранку Марусю Звіробій.

Подружжя Грищенків зараз під арештом за підозрою в замаху на підприємця в Косові влітку 2018 року. У ході слідства було встановлено, що під час замаху на підприємця влітку 2018 року на Івано-Франківщині у місті Косів було використано саморобний вибуховий пристрій, майже ідентичний тому, що застосували під час убивства П. Шеремета.

Саме „Пістолет“ возив В. Грищенка з Києва у Косів. Молекулярними експертизами було виявлено сліди ДНК цих осіб на вибуховому пристрої. Слідчо-оперативна група зафіксувала, що під час обшуку і затримання В. Грищенка за його автомобілем приїхав чоловік, який виявився громадянином на псевдо „Електрик“, який був встановлений під час відпрацювання вибухів з пошкодження електроопор у Херсонській області. За його словами, коли арештували В. Грищенка і його дружину Інну, на судове засідання для підтримки приходили Ю. Кузьменко, яка є співмешканкою громадянина на псевдо „Електрик“, та Я. Дугарь. „Для нас стало зрозуміло, що ці окремі групи мають багато спільного”, – додав Є. Коваль.

Голова Національної поліції І. Клименко заявив про „системний спротив“ слідству, але не назвав імен. „Не виключаю, що в майбутньому деякі з цих осіб будуть фігурантами розслідування“, – сказав він.

Генеральний прокурор Руслан Рябошапка сказав: „Це лише перші кроки в розкритті злочину, оскільки було встановлено лише тих осіб, які вчинили вбивство, і країна ще має почути відповідь на те, хто був організатором та ініціятором цього жахливого злочину“.

Виступив також Президент України В. Зеленський, який також поставив питання про замовника і висловив надію, що його ім’я назвуть „наступного разу“.

Радіо Свобода, „Укрінформ“

Коментарі закриті.