3 січня, 2020

Мисткиня подарувала свої твори академії

ОСТРОГ‚ Рівненська область. – Біля нового корпусу Острозької академії встановили скульптури відомої американської мисткині українського походження Міртали Пилипенко-Кар­ди­наловської‚ яка народилася в Ук­раїні,  з 1947 року живе і працює у США. Вона закінчила художню школу Бостон­ського музею та університет у Бостоні. Скульптури мисткині знаної як Мірта­ла – це не просто мистецькі твори, а й глибоке філософське і своєрідне бачення світу. Свій талант вона проявила не лише у скульптурі та художній фотографії, а й у поезії (автор поетичних збірок, виданих різними мовами).

Міртала Пилипенко-Кардиналовська

Міртала здобула визнання у США та Европі‚ а з початком 1990-их років її творчість стала відомою і в Україні – відбулася низка її персональних виставок та презентацій. Указом президента України у 2010 році за вагомий внесок у збереження та збагачення історико-культурної спадщини, активну діяльність у справі повернення культурних цінностей в Україну М. Пилипенко-Кардиналовську було відзначено державною нагородою України – орденом княгині Ольги ІІІ ступеня.

Понад 10 років тому, після зустрічі з ректором академії Ігорем Пасічником та тривалого спілкування з директором Інституту досліджень української діяспори Аллою Атаманенко, мисткиня передала 16 своїх скульптурних робіт до Острозької академії. Поява такої цінної колекції в академії пов’язана передусім з тим, що Міртала, як і багато діячів українського походження, вирішила підтримати Ост­розьку академію та долучилася до процесу її відродження. Скульптури Мір­тали – одна з найцінніших колекцій музею‚  представлена в окремій експозиції.

На площі встановили шість збільшених у розмірі скульптур Міртали, зокрема „Зустріч”, „Звідки й куди”, „Міст через прірву”, „Україна-Фенікс-Лелека”, „Стремління” та „Шлях до себе”. Над виготовленням копій працював скульптор з Києва, який попросив не називати його імені. Висота скульптур  два метри. Композиція „Україна-Фенікс-Лелека” має три метри. У 1998 році ця робота була подана Мірталою до участи в конкурсі на найкращий монумент Незалежности в Києві.

Скульптура Міртали Пилипенко-Кар­ди­наловської. „Україна-Фенікс-Лелека“. (Фото: Олек­сій Костюченко)

Як розповіла директор Музею історії Острозької академії Анастасія Хеленюк, талант М. Пилипенко – лаконічною символікою розкривати глибинні змісти, прекрасно втілені в композиції: обриси полум’я і лелеки – це тризуб. Лелека – традиційний символ України. Перерване коло навкруги умовного тризуба символізує визволення Ук­раїни, що відродилась і постала як Фенікс із попелу. Ця скульптура перегукується з історією відродження Острозь­кої академії‚ тому ректорат зі скульпторкою прийняли рішення про створення мініятюр цієї композиції та вручення їх як відзнаки українським культурним, освітнім і громадським діячам, що зробили значний внесок у розбудову України.

Поетичні твори Міртали, написані трьома мовами, аналізували кілька десятків літературознавців. Відомий сучасний американський славіст Даніель Ляфер’єр свого часу захистив маґістерську дисертацію на дослідженні особливостей поетики та тематики віршів Міртали. Дослідники вважають, що її поезія по праву може бути зарахована до найкращих зразків філософської лірики. Мистецько-філософський світогляд Міртали відображений і в серії фотографій‚ виконаних мисткинею, що зберігаються у фондах Музею академії та невдовзі прикрасять оновлену експозицію.

„Рада отримати добрі новини про виставку скульптур в новому корпусі академії і біля нього. Tішуся, що вони будуть частиною Острозької академії  з її славетною історією. Я підтримую вибір Лариси Івшиної як першого кандидата на нагороду  i запрошення академіка Миколи Жулинського, професора Петра Кралюка та інших науковців до нагородного комітету”, – написала М. Пилипенко-Кардиналовська в листі до ректора академії І. Пасічника.

Коментарі закриті.